Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Snažan kao Popaj
  • 27.06.2019. 16:30

Popaj je ipak bio u pravu - špinat povećava snagu

Znanstvenici sa sveučilišta Freie u Berlinu preporučili da se ekdisteron - kemikalija slična steroidu, a koja je pronađena u špinatu, doda na popis zabranjenih doping tvari kod sportaša.

Foto: Pixabay/MabelAmber
  • 884
  • 100
  • 0

Nije bilo djeteta kojemu roditelji nisu pokušali prodati priču o tome kako će biti snažni kao mornar Popaj, popularni lik istoimenog animiranog filma, ako budu jeli špinat. Dugo vremena nam je trebalo da shvatimo kako željeza koji je slovio kao "krivac" za snagu, ima puno više u drugim namirnicama biljnog porijekla. Danas djeca više ne gledaju Popaja pa im ne možeš prodati priču o špinatu koji im nije baš omiljen na jelovniku. 

No, ovih dana saznajemo kako su znanstvenici sa sveučilišta Freie u Berlinu preporučili da se ekdisteron - kemikalija slična steroidu, a koja je pronađena u špinatu, doda na popis zabranjenih doping tvari kod sportaša. 

Naime, Sveučilišni institut za farmaciju proveo je trening snage u trajanju 10 tjedana, sa 46 sportaša kako bi testirali utjecaj kojega supstanca ekdisteron ima na njihovu fizičku izvedbu. 

Sudionici su bili podijeljeni u četiri skupine. Jedna je bila kontrolna skupina, druga je primala placebo, dok su treći i četvrti svaki dan primili dvije i osam kapsula koje su sadržavale 100 mg ekdisterona iz ekstrakta špinata, navodi euronews.com

"Značajno veće povećanje mišićne mase zabilježeno je kod onih sudionika koji su dozirani ekdisteronom", navodi se u ovoj studiji. Još važnije u odnosu na sportski učinak koji je bio tri puta veći, primijećeno je znatno povećanje performansi kod sportaša. 

Maria Parr, jedna od znanstvenica koja je sudjelovala u ovom istraživanju, rekla je kako su zbog svega ovoga preporučili Svjetskoj antidoping agenciji (WADA) da tvar ekdisteron dodaju na popis dopinga kojega sportaši ne smiju koristiti. Naime, ekdisteron se na Zapadu prodaje kao sintetički preparat pod imenom mesobolin

Dakle, Popaj, odnosno njegov tvorac, Elzie Crisler Segar, bili su u pravu još prije sto godina kada je 1919. godine kreiran ovaj animirani lik. Ne bi me čudilo da ovo otkriće ponovo vrati Popaja na velika platna i male ekrane. 


Povezana biljna vrsta

Špinat

Špinat

Sinonim: Spanać | Engleski naziv: Spinach | Latinski naziv: Spinacea oleracea L.

Špinat je jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici lobodnjača (Chenopodiaceae). Potječe iz zapadne Azije (područja današnjeg Irana) gdje se uzgaja i konzumira već više... Više [+]

Tagovi

Špinat Ekdisteron Kemikalija Steroid u špinatu Doping Maria Parr Popaj Mišićna masa Elzie Crisler Segar


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo