Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Nemov vrt
  • 31.08.2021. 07:30

Ponovno otvorena farma pod vodom na kojoj se uzgaja povrće

Osim uzgoja povrća, u projekt su uključeni i turizam, uzgoj ribe, morskih algi, ali i znanstveno – istraživački laboratoriji te podvodne stanice za praćenje i istraživanje divljih životinja.

Foto: Facebook/Nemo's garden
  • 333
  • 60
  • 0

Prva podvodna farma na svijetu nazvana je Nemo's garden (Nemov vrt) po uzoru na popularni animirani film Potraga za Nemom. Ovu jedinstvenu strukturu u blizini Genove u Italiji, koja se sastoji od šest podvodnih staklenika u obliku kupola kreirala je 2012. godine Ocean Reef grupa. Korak po korak u ovom su projektu počeli proizvoditi različite biljne vrste poput bosiljka, različitih sorata salate, rajčice, tikvice, graah, graška, aloe veru, gljive i jagode.

"Cilj projekta je stvoriti alternativni sustav poljoprivrede, posebno posvećen onim područjima gdje zbog okolišnih uvjeta, ali i ekonomskih te morfoloških razloga biljke ne mogu rasti", stoji na njihovoj službenoj internetskoj stranici.

Iako je ova farma počela sa svojim radom prije devet godina, u listopadu 2019. je zbog olujnog nevremena pretrpjela ozbiljne štete te je zatvorena. Međutim, njezin je tim intenzivno radio kako bi obnovio kupole ispunjenje zrakom koje su usidrene na dno mora u kojima je raslo povrće.

Posjet vrtu u ronilačkim odijelima 

No, uskoro se pojavio još jedan izazov. Zbog ograničenja vezanih za Covid-19 morali su sve odgoditi na nekoliko mjeseci. Unatoč nedaćama koje su ih snašle, farma je nedavno ponovno otvorena, a njezini osnivači su kazali da je otpornija no ikad.

Turistička destinacija, uzgoj riba i algi

"Svake godine otkrivamo nove moguće primjene za biosferu", napomenuo je za euronews Gianni Fontanes, glavni koordinator ovog projekta. Osim povrća, u njega su uključeni i turizam, uzgoj ribe, morskih algi, ali i znanstveno – istraživački laboratoriji te podvodne stanice za praćenje i istraživanje divljih životinja.

Inače, ovaj je vrt opisan kao samoodrživo rješenje jer koristi obnovljivu energiju dobivenu od sunca i vode dobivene desalinizacijom one morske. Također, mikroklima i toplinski uvjeti optimalni su za rast biljaka i postizanje prinosa za razliku od konvencionalnih staklenika i ne zahtijevaju dodatne izvore energije. Također, prema osnivačima riječ je o ekološki prihvatljivom rješenju jer nema interakciju s morskim okolišem i srodnim ekosustavima.

Pogledajte kako izgleda uzgoj povrća pod vodom:


Tagovi

Nemov vrt Farma pod vodom Italija Ocean Reef


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]