Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Varaždinsko zelje
  • 17.05.2016. 13:30

Pod Varaždinskim zeljem više od 500 hektara!

Dok očekuju povoljan ishod oko dobivanja oznake izvornosti za varaždinsko zelje na razini EU, uzgajivači marljivo rade!

  • 2.130
  • 287
  • 0

I dok se pred Europskom komisijom još uvijek vodi spor između Hrvatske i Slovenije oko prava na registraciju sorte Varaždinskog zelja oznakom izvornosti, hrvatski poljoprivrednici marljivo pripremaju teren za još jednu uspješnu sezonu.

Podsjetimo, Slovenija je još u travnju 2012. godine na sortnu listu registrirala sortu Varaždinsko zelje tipa 2 i varaždinsko zelje tipa 3, čemu su se usprotivili hrvatski uzgajivači ove poljoprivredne sorte.

"U tom trenutku Hrvatska nije mogla uložiti prigovor jer nismo bili članovi Europske unije, no to je učinjeno naknadno i sada svi s nestrpljenjem očekujemo povoljan rasplet postupka.

Ukiseljene glavice Varaždinskog zelja

Više od stotinu godina na ovom području

Pokušali smo u dogovoru sa slovenskom stranom riješiti spor, međutim njima je sada u interesu samo da u nazivu zadrže varaždinsko pod svaku cijenu. Varaždinsko želje nositelj je oznake izvornosti u Hrvatskoj, zaštićeni je proizvod koji se već više od stotinu godina uzgaja na varaždinskom području, za što imamo brojne pisane dokaze, tako da vjerujem da neće biti dodatnih komplikacija oko dobivanja oznake izvornosti i na razini cijele Unije", kaže Marija Cafuk iz Vidovca pokraj Varaždina, čija se obitelj već generacija uspješno bavi uzgojem Varaždinskog zelja.

I dok se u Sloveniji Varaždinsko zelje uzgaja na oko 60 hektara, samo u Varaždinskoj županiji pod Varaždinskim je zeljem više od 500 hektara poljoprivrednih površina.

Ne možemo Sloveniji dopustiti korištenje tog naziva

"I sam naziv sorte govori odakle potječe. Stav Udruge Zeljari, koja je započela i uspješno privela kraju postupak registracije i dobivanje oznake izvornosti u Hrvatskoj, kao i našeg Ministarstva poljoprivrede, je da se ni u kojem slučaju ne može dopustiti Sloveniji pravo na korištenje naziva sorte koja, osim po trenutnoj proizvodnji, niti na koji drugi način nije vezana za naše susjede", poručuje Cafuk.

Svježe glavice Varaždinskog zelja spremne za prodaju

Dobivanjem europske oznake izvornosti proizvođačima Varaždinskog zelja otvorile bi se nove poslovne mogućnosti. I dok je u Hrvatskoj upravo ova sorta prepoznata i priznata zbog svoji brojnih prednosti, europsko tržište tek treba otkriti sve blagodati Varaždinskog zelja.

OPG Cafuk čuvari sjemena Varaždinskog zelja

"Osoba koji kupi zelje s oznakom varaždinsko, može biti u potpunosti sigurna da je kupila izvornu hrvatsku i varaždinski sortu, koja je uzgojena od izvornog sjemena. Tijek proizvodnje može se pratiti u svim fazama, od sjemena do finalnog proizvoda, bilo da je riječ o svježem ili ukiseljenom zelju. Jer upravo je Varaždinsko zelje sorta koja je dokazano najbolja za kiseljenje, zbog iznimnih karakteristika, kao što je tanak list, čvrsta i zbijenu glavica te jasno žuta boja", dodaje Marija Cafuk, koja sa svojom obitelji na imanju uzgaja Varaždinsko zelje na oko pet hektara te su jedini proizvođači s titulom čuvara sjemena Varaždinskog zelja.

"Imamo zaokruženi ciklus proizvodnje. Čuvari smo sjemena sorte Varaždinskoga zelja, presadnica i finalnog proizvoda, svježih glavica zapakiranih u vrećama, spremnih za kiseljenje, kao i samog kiselog zelja", zaključuje Cafuk iz Vidovca.


Tagovi

Varaždinsko zelje Oznaka izvornosti Marija Cafuk Vidovec Varaždinska županija Čuvari sjemena Varaždinski kupus Udruga Zeljari Sortna lista


Autor

Robert Peharda

Više [+]

Robert je novinar već 11 godina, a glavna su mu područja zanimanja upravo poljoprivreda i sve vezano uz nju. Radi i na pisanju, uređivanju i izdavanju monografija vezanih za zemljoradnju i poljoprivredne kulture!

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]