Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Komar
  • 29.08.2018. 07:30

Plastenike OPG Komar uništili vjetar i tuča - za obnovu dobili 371 tisuću kuna europskog novca

Zahvaljujući novcu Europske unije kroz mjeru 6.3.1. Programa ruralnog razvoja obitelj Komar proširila je preklani plasteničku proizvodnju povrća, a kroz mjeru 5.2. lani su dobili 371 tisuću kuna i obnovili plastenike koji su im stradali u velikoj elementarnoj nepogodi.

Foto: Arhiva OPG Komar
  • 5.317
  • 394
  • 0

Supružnici Marija i Dinko Komar iz Vukosavljevice u Virovitičko-podravskoj županiji imaju svatko svoje obiteljsko poljoprivredno gospodarstvo, ali rade sve zajedno uz pomoć dvoje djece i Dinkovih roditelja. Obrađuju 10 hektara, bave se proizvodnjom povrća, a na dijelu površina siju nešto ratarskih kultura – pšenicu i kukuruz – kažu više zbog plodoreda, a imaju i nasada trešanja na površini od 1,3 hektara. U njima su zastupljene tri sorte, ali ove godine zbog nepovoljnih vremenskih prilika propao im je veći dio uroda

"Pod plastenicima imamo 1,2 hektara, u njima proizvodimo papriku - rogu i baburu - te tikvice, a na otvorenom su nam glavne proizvodnje batat i kukuruz šećerac, kojega sijemo u nekoliko intervala, tako da ga duže vrijeme moežemo ponuditi tržištu. Batat sadimo tri godine. Prve godine dobro je išao, a već lani trgovački centri imaju povećane zahtjeve glede dužine, širine i gomolja i općenito kvalitete tog povrća“, kaže Marija.  

Sve niže otkupne cijene povrća

Iako im je povrtlarstvo glavna proizvodnja, ne uzgajaju puno kultura, jer su se u plasmanu orijentirali na trgovačke centre, pa ne mogu svaštariti. Poljoprivredom se bave dvadesetak godina. Dinkovi roditelji Cila i Mato nekada su se bavili proizvodnjom duhana, kao i mnogi drugi poljoprivrednici u Virovitičko podravskoj županiji, a onda su se počeli baviti i povrćem što su Marija i njezin suprug naslijedili i u međuvremenu unaprijedili i modernizirali proizvodnju. 

Kukuruz šećerac siju u nekoliko intervala

"Ispočetka smo povrće proizvodili na manjim površinama. Unatoč tomu, to je tada bio puno unosniji posao nego sada, kada proizvodimo tone i tone, cijene su sve niže, a zahtjevi velikih kupaca sve veći. Prve plastenike podignuli smo 2004. godine, jer smo vidjeli da je proizvodnja na otvorenom sve neizvjesnija zbog klimatskih promjena i vremenskih prilika. Prije dvije godine išli smo na proširenje plasteničke proizvodnje. 

Elementarna nepogoda uništila im plastenike

Ja sam se prijavila na natječaju za mjeru 6.3.1. Programa ruralnog razvoja (Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava) to je ova mjera za male do 115 tisuća kuna,  prošla sam. Tim bespovratnim novcem Europske unije financirali smo podizanje još dvije tisuće četvornih metara plastenika i nabavu topa za za navodnjavanje i zalijevanje kukuruza šećerca što nam je omogućilo veću i kvalitetniju proizvodnju. Nije to bilo baš lako ostvariti, jer kada potrošite prvih pedeset posto odobrenog iznosa drugu polovicu morate sami isfinancirati, i tek nakon toga ostvariti pravo na ostalih pedeset posto. U svakom slučaju, bila nam je to značajna pomoć“, kaže Marija. 
Nažalost, kada su s novim plastenicima i sustavom za navodnjavanje očekivali bolje proizvodne rezultate, prošle godine zadesila ih je velika katastrofa. Nezapamćena elementarna nepogoda, odnosno nevrijeme praćeno jakim vjetrom i tučom,  koje je zahvatilo područje Vukosavljevice, uništilo im je glavnina plastenika.    

Plastenici obnovljeni novcem Europske unije

"Šteta na plastenicima procijenjena je na više od 420 tisuća kuna. Stradalo nam je i 80 posto tih prvih usjeva, oko 30 tona rane paprike. U tim trenucima osjećali smo se bespomoćno. Kada su vidjeli razmjere štete pomogla nam je Virovitičko-podravska županija, bili su vrlo korektni na čemu im zahvaljujemo. U saniranju posljedica katastrofalnih mjera opet nam je puno pomogao novac Europske unije.  

Nepregledni redovi paprike baubure

Kao proizvođači povrća prijavili smo se za novu mjeru Programa ruralnog razvoja i dobili smo odluku Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju o dodjeli sredstava za Podmjeru 5.2. "Potpora za ulaganja u obnovu poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala narušenog elementarnim nepogodama, nepovoljnim klimatskim prilikama i katastrofalnim događajima“, za provedbu tipa operacije 5.2.1. "Obnova poljoprivrednog zemljišta i proizvodnog potencijala“. Na temelju te mjere ostvarili smo financijsku potporu od 371.179 kuna za obnovu plastenika što smo u međuvremenu obavili“, kaže Marija Komar. 

Vrijednoj obitelji pomažu i djeca

Vrijednoj obitelji koja u najtežim trenucima nije ostala sama, vratilo se samopouzdanje i nastavila je istim elanom svoju proizvodnju. Uz Mariju i Dinka koji najviše rade pomažu im i Dinkovi roditelji Cila i Mato, te djeca – sin Mateo, učenik 8. razreda i kći Kristina, koja je upisala studij Međunarodni odnosi i diplomacija. Oni su slobodno vrijeme za školskih praznika proveli na polju i u plastenicima, pomažući svojoj obitelji.

Supružnici Komar ne planiraju širiti proizvodne površine. Sada se, kaže, Marija, žele posvetiti ostvarenju dobrih prinosa po jedinici površine i posebno kvaliteti proizvedenog povrća, jer to zahtijevaju i njihovi kupci - uglavnom trgovački centri i lanci.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Komar Plastenik Ruralni razvoj Elementarna nepogoda Marija Komar Dinko Komar Vukosavljevica Povrćarstvo


Autor

Vjekoslav Hudolin

Više [+]

Inženjer poljoprivrede sa 38-godišnjim iskustvom u profesionalnom novinarstvu. Nekada novinar HRT-a, dopisnik Glasa Slavonije, suradnik Gospodarskog lista, Agroglasa, Poljoprivrednog vjesnika, Večernjeg i Jutarnjeg lista, a danas voćar koji u obiteljskom kolekcijskom voćnjaku uzgaja oko 260 starih sorata jabuka i krušaka.


Partner

Ruralni razvoj RH

Ulica Grada Vukovara 78, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: 01 6408 144, web: http://ruralnirazvoj.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

No farmer no food, no food no future!