Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Phytophthora infestans
  • 25.05.2020. 18:00

Plamenjača je najčešća bolest rajčice: Kako zaštititi biljke?

Plamenjača zaražava listove, stabljiku i plodove rajčice, a ako nastupe povoljni uvjeti za tjedan dana može uništiti cijeli nasad. Važno je provjetravanje i pinciranje, a saznajte i koje su sve preventivne, prirodne, ali i kemijske metode zaštite.

Foto: Depositphotos/VladK213
  • 21.497
  • 1.337
  • 0

Kod nas je plamenjača (Phytophthora infestans) najčešća i najštetnija bolest koja se javlja na rajčici. Ako na vrijeme ne zaštitimo biljke, ova ih bolest u povoljnim uvjetima, poput povišene vlage, može u potpunosti uništiti i to u roku od tjedan dana.

Pinciranje i dekaptiranje: Kako i zašto zakidati vrhove i zaperke biljaka?

Bujne sorte ili one nedovoljno pincirane češće obolijevaju od ove bolesti jer se u njima lakše zadržava vlaga. Bolest se prvo javlja na krumpiru, a onda se seli na rajčicu.

Zaražava listove, stabljiku i plodove

Simptomi bolesti se mogu uočiti na listovima, stabljici i plodovima, a prve znakove očekujte na donjim listovima. Naime, javljaju se vodenaste pjege na bilo kojem dijelu plojke, ali najčešće na mjestima gdje se zadržavaju kapljice vode. Pjege na gornjoj strani listova postaju svijetlo sive do svijetlo smeđe. Kako biše prof.dr.sc. Bogdan Cvjetković u Glasniku biljne zaštite 5/2016, ako je vlaga zraka od 60 do 90% i temperature su oko 19 do 22°C na donjoj strani listova se javlja prljavo bijela prevlaka.

U povoljnim uvjetima pjege postaju sve veće i na kraju se listovi suše dok peteljka još neko vrijeme ostaje zelena. Na stabljici su vidljive promjene na mjestu spoja s lisnom peteljkom jer se na tim mjestima zadržava voda. Pjega je i kod stabljike sivkaste boje, a kasnije posmeđi. Dio biljke iznad zaraženog mjesta se suši, a na inficiranim plodovima nastaju tamno zelene i ulegnute zone. U završnoj fazi bolesti, većina listova se osuši i izgledaju kao da ih je zahvatio plamen odakle i naziv za ovu bolest.

Važne su preventivne mjere

Važna preventivna mjera je plodored, a treba saditi zdrave presadnice i otporne sorte koje nose oznaku Ph (Phytophthora) što znači da su tolerantne na plamenjaču. Također prilikom zalijevanja, vodu sipajte kraj stabljike, po tlu, a ne nikako po lišću i ostalim dijelovima biljke i to najbolje u ranim jutarnjim satima.

Vršna trulež plodova paprike i rajčice – što učiniti kako biste ju spriječili?

Treba poštovati i adekvatan sklop biljaka. Dakle, omogućite vjetru da struji između njih kako bi se spriječilo zadržavanje vlage. Zaražene biljne dijelove treba ukloniti te iznijeti iz nasada i spaliti kako ne bi postali izvor zaraze. Također, ako koristite drvene štapove za potporanj i njih treba spaliti ili dezinficirati.

Prirodne metode zaštite – mlijeko, soda  i preslica

Poznato je da se u borbi s plamenjačom za prirodnu zaštitu koristi mlijeko. Najbolje je koristiti svježe kravlje ili kozje, a treba ga razrijediti s vodom. U 1 litru vode dodajte 1 decilitar mlijeka i s tim pripravkom prskajte biljku sa svih strana, pogotovo s donje. Preporučuje se ovaj postupak ponavljati svakih sedam dana, a početi primjenu i preventivno. Također, mlijeko se može miješati i sa sodom bikarbonom, a recept pronađite ovdje.

Kalcij iz mlijeka jača i štiti biljke - kako ga koristiti

Poljska preslica također ima učinkovito djelovanje na jačanje bilja. Za pripravak je potrebno 1 kg svježe ili 150 grama osušene poljske preslice koja se potopi u 10 l vode. Nakon što odstoji 24 sata, smjesa se kuha na laganoj vatri 30 min. Kada je gotovo, ohladi se i procijedi, a prije tretiranja razrjeđuje se vodom u omjeru 1:5. Ovaj pripravak jača biljke i preventivno djeluje protiv gljivičnih oboljenja, a kako bi se bolje primio, treba dodati malo mlijeka ili piva, navodi struč.spec.ing.agr. Nikolina Perče iz savjetodavne službe.

Pažljivo s fungicidima

Iako često preventivne mjere nisu dovoljne, pogotovo u kišnim godinama, potrebno je koristiti fungicide. Dozvoljena sredstva za zaštitu rajčice od plamenjače možete potražiti u FIS bazi Ministarstva poljoprivrede. 

Ako primjenjujete fungicide površinskog djelovanja, odnosno nesistemike, prilikom prskanja ne zaboravite sredstvo primijeniti i s donje strane lišća. Ako meteorolozi predviđaju kišu, tada koristite sistemične fungicide. Kod primjene koristite zaštitnu opremu, pazite na doze ali i karencu.


Tagovi

Plamenjača Plamenjača rajčice Uzgoj rajčice Phytophthora infestans Bolesti rajčice Zaštita rajčice


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.