Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 28.04.2023. 07:30

Paprika i susjedi: Koga voli, a koga ne u svojoj blizini?

Paprika voli češnjak i crveni luk, s rajčicom može, ali problema ima s mahunarkama, tikvama... Što još odgovora, a što ne ovom često uzgajanom povrću?

Foto: Depositphoto/Alesya9118
  • 26.206
  • 1.377
  • 0

Paprika je gospođa među povrćem kada su u pitanju zahtjevi prema uvjetima uzgoja. Osjetljiva je i na biljke koje rastu u njenoj blizini. Kako je često uzgajamo, dobrim izborom susjeda možemo osigurati da imamo zdrave biljke koje donose dobar prinos, a istovremeno uzgajamo više vrsta. Biljke se međusobno štite od bolesti i štetnika, poboljšavaju rast i razvoj, povećavaju imunitet i okus plodova.

Dobri susjedi, zdrave biljke

Izborom susjeda praktično upravljamo ritmom rasta i razvoja, spriječavamo pojavu infekcija. Zbog toga su idealne vrste koje luče aktivne tvari s povoljnim djelovanjem na usjev paprike, jer mogu inhibirati rast patogenih organizama i svojim mirisom tjeraju štetnike. Prvi na tom popisu su češnjak i crveni luk. Osim što su dobri susjedi ove kulture su odlične za pripremanje otopina koje djeluju kao zaštitna sredstva i biostimulatori.

Iskusni vrtlari znaju za dobrobiti uzgoja ljekovitog, ukrasnog i začinskog bilja na papriku. Prednost daju bosiljku, nevenu, dragoljubu, petunijama, korijandru, peršinu, luku vlašcu, kamilici, mažuranu, origanu, timijanu, koprivi, maslačku.

Bosiljak svojim mirisom tjera tripse, ali i komarce i muhe. Kada je pored ljutih paprika, djeluje na okus i aromu ploda, jer postaju intenzivniji. Korijandar privlači korisne insekte, poput bubamara, štiti od lisnih ušiju. Neven štiti od korijenskih nematoda, privlači oprašivače.

Susjedi utječu i na okus (Foto: Depositphotos/encierro)

Od povrća sade se rotkvice, špinat, zelena salata, mrkva koja svojim mirisom odbija štetnike. U stakleniku dobro rastu pored rajčica i patlidžana. Razlika je što rajčica traži češća provjetravanja, pazite na razmak, osigurajte dovoljno zalijevanja i dobru prihranu.

Za sve korisne vrste treba obratiti pažnju na međusobnu udaljenost. Pregust usjev će na paprike djelovati loše, umanjiti prinos, stvoriti uvjete za pojavu bolesti i napad štetnika.

Loš odabir, mršav prinos

Greške kod odabira susjeda mogu drastično umanjiti prinos i stvoriti probleme. Neke vrste će se s paprikom natjecatiza prostor, vodu i hranu, dok su druge jače i crpe potrebne sastojke za sebe. Na prvom mjestu je komorač koji potpuno može zagušiti mlade biljke, a u zemlju oslobađa tvari koje nepovoljno djeluju.

Problem mogu biti kopar, mahunarke, tikve i tikvice kada su preblizu. Koraba i prokulice joj otimaju vodu.

Oprez! Ne sadite ljute i slatke paprike u blizini, jer se međusobno oprašuju.


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Paprika Biljni susjedi Susjedi paprike Dobri susjedi Dobro utječe Loše utječe


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle uspjeh je djelomičan. Prvo zahvala gđi Maji Celing Celić na savjetu i informacijama. Sjeme tikve sudovnjače je dalo rezultat. Ostalo sjeme (one tikve sa dugačkim vratom nisu uspjele, jako su se deformirale u oblik krastavca :-) ). U p... Više [+]