Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj paprike
  • 05.05.2018. 10:30

Paprika - dobri i loši susjedi?

Za dobar prinos paprike i kvalitetne plodove potrebno je ispuniti zahtjeve za promjenom mjesta sadnje, određenim predusjevima i odabrati dobre susjede koji će papriku zaštititi od štetnika i pojave bolesti.

Foto: Bigstockphoto/yuris010
  • 57.842
  • 653
  • 1

Paprika je “gospođa” među povrtnim kulturama i ima svoje zahtjeve u pogledu uzgajanja. Rotacija usjeva, dobri predusjevi i dobri susjedi su neki od zahtjeva koje trebamo ispuniti kako bi nas paprika nagradila dobrim prinosom i kvalitetnim plodovima.

Promjena mjesta sadnje odgovara paprici

Rotacija usjeva je poželjna za sve kulture, a paprici posebno odgovara da svake godine promijenimo mjesto sadnje. Na ovaj način izbjegavamo nakupljanje štetnika, uzročnika bolesti i jednostrano iscrpljivanje hraniva iz zemljišta. Na isto mjesto paprika treba doći tek nakon 4 godine, najmanje nakon 3 godine.

Izbor predusjeva

Kao predusjevi paprici odgovaraju mahunarke, biljke za zelenu gnojidbu, žitarice, lukovi, rani kupus, cvjetača lisnato povrće, korjenasto povrće (cikla).

Kao predusjeve treba izbjegavati sve pripadnike porodice Solanaceae: krumpir, rajčica i patlidžan.

Dobar susjed zlata vrijedi

Biljke koje sadimo pored paprike možemo odabrati i na taj način pozitivno utjecati na zdravstveno stanje našeg usjeva, visinu prinosa i kvalitetu plodova. Pravilnim odabirom susjednih biljaka možemo usjev paprike zaštititi od štetnika ili bolesti.

Kukuruz u blizini paprike će zaštititi papriku od vjetra, ali treba biti oprezan zbog zajedničkih štetnika. U krajevima gdje je jak napad kukuruznog moljca i drugih zajedničkih štetnika izbjegavati uzgajanje paprike u blizini kukuruza. Paprika ne voli sjenu i zbog toga ne saditi kukuruz da zasjenjuje papriku.

Češnjak i crveni luk sadrže fitoncide koji štite papriku od pojave bolesti i mnogobrojnih štetnika.

Sve mahunarke su odlične kada se posade kao predusjev ili pored paprike zbog fiksacije dušika i obogaćivanja zemljišta dušikom. Osim toga, većina štetnika koji napadaju papriku ne podnose miris mahunarki (grah, grah mahunar). Međutim, grah, grah mahunar, grašak ne treba uzgajati u združenom usjevu s paprikom, jer mogu zagušiti bijke paprike i dovesti do njihovog propadanja i zaostajanja u rastu i razvoju.

Začinske i ljekovite biljke

Mnogobrojne začinske i ljekovite biljke imaju izuzetno pozitivan utjecaj na papriku. Osim što papriku štite od bolesti i štetnika neke biljke povoljno djeluju na zemljište i tvarima koje izlučuju tjeraju nematode i sprječavaju razvoj opasnih bakterija u zemljištu.

Neven i kadifica tjeraju nematode i zemljišne štetnike. Neven štiti papriku od biljnih ušiju, mrava, rovca.

Maslačak će djelovati na ubrzano dozrijevanje plodova paprike.

Tko su dobri, a tko loši susjedi rajčici?

Kopriva, selen, kopar, korijander, bosiljak, dragoljub, kamilica, kadifica, mačja trava su poželjne kao susjedi paprici.

Špinat i zelena salata su dobri, jer rano napuštaju gredice i ostavljaju prostor za sadnju paprike.

Loši susjedi paprike

Paprika pripada porodici Solanaceae kao i krumpir, rajčica i patlidžan. Zbog zajedničkih štetnika i bolesti izbjegavati uzgajanje paprike s ovim kulturama. Ukoliko morate blizu paprike posaditi neku od ovih kultura izaberite patlidžan. Paprika i patlidžan imaju iste zahtjeve prema klimatskim uvjetima i potrebu za vodom.

Krumpir je izuzetno nepovoljan kao susjed paprici, jer osim zajedničkih bolesti i štetnika osiromašuje zemljište, oduzima paprici hraniva.

Komorač izuzetno nepovoljno djeluje na razvoj presadnica paprike, a može doći i do potpunog propadanja biljaka paprike.

Mrkva svojim mirisom tjera štetnike, ali mrkva loše utječe na formiranje plodova. Kod nekih sorti paprike zbog blizine mrkve dolazi do potpunog izostajanja zametanja plodova.

Sve biljne kulture koje stvaraju sjenu i oduzimaju hraniva i vodu treba izbjegavati.

Udaljite čili paprike

Uzgoj ljutih, čili paprika pored slatkih paprika treba u potpunosti izbjegavati zbog međusobnog oprašivanja. Plodovi slatkih paprika postat će ljuti zbog oprašivanja peludom čili paprika. Zbog toga čili paprike sadite što dalje od slatkih paprika, a između njih posadite visoke biljke koje će spriječiti  međusobno oprašivanje, odnosno let oprašivača.

 


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Dobri susjedi Loši susjedi Paprika Čili paprika Predusjevi


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Gori Bruxelles. Poljoprivrednici su s 1.300 traktora blokirali ceste grada, na zgradu Europskog parlamenta bacaju jaja i kamenje, pale gume, bacaju vatromet. Manje skupine pokušale su srušiti barijere podignute ispred parlamenta u blizini k... Više [+]