Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja krumpira
  • 30.08.2016. 07:30

Ovo nije dobra godina za hvarske krumpire

Hvar ima prednost pa ima dvije sadnje krumpira. No, velike količine proljetne sadnje su propale, ali se nakon sadnje u kolovozu očekuju dobri rezultati oko Nove godine!

  • 2.471
  • 237
  • 0

Jaerlu je najbolje saditi u kolovozu i ona dođe na vađenje oko Nove godine, a tko ima kap po kap, vadi i ranije. Mona Lisa i Cleopatra ipak su za sađenje u veljači. Teška je ovo bila godina. Mnogo je bilo gnjilih krumpira i to u fazi kada je dostigao veličinu skoro za vađenje. Neki i po 800 grama. Mnogi su povadili sve i pobacali, kaže Mario Radonić, težak iz Starog Grada na Hvaru.

Krumpir je jedna od najintenzivnijih ratarskih, ali i općenito poljoprivrednih kultura. Gotovo je neizostavan u svakodnevnoj ljudskoj prehrani, a koristi se i u industrijskoj preradi te ishrani stoke. Krumpir je kultura koja daje, ali i traži. Na otoku Hvaru odlično uspijeva, uvjeti i klima su doista dobri, tako da imamo i sadnju i vađenje dva puta godišnje.

Završila kolovoška sadnja krumpira, ali se još zbrajaju rezultati proljetne sadnje

Nema čak ni previše bolesti, no ove godine, kao što je rečeno, mnogo je gnjilog krumpira. Kolovoz je mjesec kada se vrši sadnja krumpira u Dalmaciji redovito, a posebice je to često na otocima. U proljetnoj sadnji najpovoljnije sorte su bile Adora, Liseta, od bijelih krumpira i Crvena Kleopatra od roza sorti.

Ima još nekoliko dosta kvalitetnih sorti, ali ove su najbolje i najprofitabilnije jer se odlikuju kvalitetom. Na otoku Hvaru se posebno cijene zbog dobre izdržljivosti u sušnim područjima. Iako to automatski ne znači da ne trebaju vlagu već samo trebaju manje nego sorte koje su se prije sadile. Kako su suše sve češće tako je i stalna potraga za novim sortama. Mario nam pokazuje i nove sorte koje je dobio za probu, ali već sada tvrdi da to nije to.

Dobro natopiti tlo za kolovošku sadnju

Kolovoška sadnja se gotovo ne razlikuje od proljetne samo što se preporuča, ako je suho i vruće tlo, da se dva dana prije sadnje dobro natopi. Nije preporučljivo da se sadi u vruće tlo pa zatim polijeva jer su to velike razlike u temperaturi. Ukoliko bi ga posadili u vruće tlo pa zatim polijevali, došlo bi do velike oscilacije u temperaturi, a što bi itekako škodilo krumpiru. Kako se radi o sortama koje rađaju dalje od cime, prilikom sadnje treba saditi u redu najmanje 30 cm, a međured ne smije biti manje od 60 cm. To je radi okopavanja kako ne bi oštetili korjensku masu i uvelike smanjili urod.

Prednost ljetne sadnje

Prednost sadnje u ljetnom periodu je nešto bolja, napad krumpirove zlatice radi nepovoljne temperature za njeno razmnožavanje je znatno manji. Kao i u proljeće potrebne su jedno-dvije zaštite od plamenjače. Nakon nicanja dobro ga je zaštititi nekim od bakrenih preparata kod prvog okopavanja, istaknuo je nedavno jedan naš stručnjak.

Ovaj krumpir je daleko bolji za skladištenje tijekom zime i lakše ga je sačuvati do proljeća. Osim toga nije, kao iskopan tijekom 5. 6. ili 7. mjeseca, iscrpljen velikim vrućinama. U priobalnom pojasu najidealnija sadnja je nakon prvih jesenjih kiša, a to je nakon blagdana Velike Gospe pa do prve dekade rujna. Zemlju je dobro ranije pripremiti kako bi odmorna dočekala sadnju, ističu proizvođači krumpira u Dalmaciji.

Razlike u sortama

Sjemenski krumpir Jaerla je inače vrlo rana sorta i posebno sorta dobra za proizvodnju mladog krumpira i što je važno dobro podnosi sušu, ali i brzo se regenerira nakon mraza. Gomolj je velik ovalnog oblika, a okca su okomito položena. Pokožica gomolja je žute, a meso ploda je svijetlo žute boje.

Sjemenski krumpir Cleopatra spada u skupinu ranih sorta krumpira. Izraženo dobro nicanje kao i razvoj cime, a ima i dobru otpornost na virusna i gljivična oboljenja. Gomolj je ovalnog oblika, crvene boje pokožice, a meso ploda je svijetlo žuto.

Sjemenski krumpir Cleopatra dobre je kulinarske kvalitete, a posebno je podesna za pečenje. Sjemenski krumpir Mona Lisa srednje je rana do rana sorta krumpira, a i otporna je na virusna i gljivična oboljenja. Gomolj je izduženo ovalnog oblika sa žutom pokožicom i žutim mesom ploda. Mona Lisa je atraktivna sorta zimnice, koja je odličnog okusa i dobro prihvaćena.


Tagovi

Mona Lisa Cleopatra Mario Radenić


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.