Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Poljska rajčica
  • 23.10.2016. 09:00

Otkad je u EU, Poljska izvozi duplo više rajčice

Otkada je Poljska postala članica Europske unije, izvoz svježe rajčice povećan je sa 45.000 na 99.000 tona što je više nego duplo i predstavlja oko 11% proizvodnje povrća.

Foto: bigstockphoto.com/jahmaica
  • 2.491
  • 288
  • 0

Proizvodnja povrća u Poljskoj u zatvorenom prostoru čini 2% ukupne proizvodnje koja je u 2015. godini dostigla milijun tona. Po proizvodnji povrća, Poljska je na šestom mjestu u Europi i čini 5% ukupne proizvodnje.

Proizvodno područje u zatvorenom prostoru varira od 1.500 do 2.600 hektara, a na otvorenom od osam do 13.000 hektara. Oko 70% proizvodnje rajčice na otvorenom je na lokacijama u četiri poljske regije.

Od 2004. prinos rajčice na otvorenom povećan je za 28%, a u zatvorenom prostoru za čak 46%. U 2015, u prosjeku 66% rajčice uzgojeno je u zatvorenom, a 34% na otvorenom prostoru. Otkada je Poljska postala članica Europske unije, izvoz svježe rajčice povećan je sa 45.000 na 99.000 tona što je više nego duplo i predstavlja oko 11% proizvodnje povrća. Glavna tržišta izvoza su države CIS, članice Europske unije i Ujedinjeno Kraljevstvo.

Proizvodnja rajčice je porasla za 1,5%, dostigavši 570.000 tona u zatvorenom prostoru u 2014. To predstavlja oko 19% ukupne proizvodnje povrća u Poljskoj, navodi se u izvještaju Instituta za poljoprivredu, šumarstvo i zaštitu životne sredine (IAFE).

Tržište pod pritiskom

Tržište u Poljskoj je pod pritiskom uglavnom zbog kašnjenja u opskrbi tržišta u odnosu na južne države Europske unije zbog nepovoljnih vremenskih prilika tijekom jeseni. To je smanjilo utjecaj ruskog embarga na cijene povrća na domaćem tržištu.

Ove godine, najveći dio proizvodnje rajčice ostao je u Poljskoj. Zbog ovoga, proizvođači u Poljskoj kao što su Artur Matisijak iz Kalisza imaju mnogo veće količine rajčice i cijena je pod pritiskom. Usprkos ovakvoj situaciji, Matisijak koji proizvodi rajčicu u staklenicima, godinama radi tako da se može prilagoditi izmijenjenim uvjetima na tržištu Poljske.

Očekivalo se da će utjecaj ruskog embarga na cijene biti veći u drugom kvartalu 2016, kada počne berba u Poljskoj. "Lanci supermarketa zahtijevaju visoku kvalitetu i postoji potražnja za dobrom kvalitetom i najboljim sortama. Specijalizirani smo za vrhunske proizvode tako da je za nas ova situacija povoljna", navodi Matisijak.

Ustvari, uspjeh se vidu u prodaji koja raste svake godine. Farma je postigla uspjeh zahvaljujući dugoročnom poslovnom planu tako da je daleko od obeshrabrenja zbog embarga.

"Naša farma je jedna od najvećih u središnjoj Poljskoj, i mi želimo nastaviti s investicijama jer visokokvalitetni proizvodi su budućnost na tržištu Poljske", kaže Matisijak. "Također, s najboljom tehnologijom primijenjenom u našim staklenicima, proizvodnja je ove godine porasla u odnosu na prethodnu".

Novi staklenici

"Kada je u pitanju razvoj i uvođenje novih sorti, mi smo otvoreni za nove sorte ako je to zahtjev naših klijenata, i trenutno testiramo nekoliko. Najpopularnija u Poljskoj je sorta malina rajčica. To je sorta koju ljudi obično uzgajaju u malom kućnom zatvorenom prostoru", objašnjava Matisijak.

On je istaknuo i važnost specijalizacije. Nedavno je specijalizirao proizvodnju vinske rajčice, šljive rajčice i slatke cherry rajčice. Sve u svemu ove godine Matisijak očekuje proizvodnju 2.200 tona svih sorti, a nada se i prodaji na tržištima Njemačke i središnje Europe.

Izvor: eurofresh-distribution.com, Foto: bigstockphoto.com/jahmaica


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

Poljska Rajčica


Autorica

Verica Matić

Više [+]

Administratorica na Agroklubu. Magistra je turizma, a "zalutala" je i pronašla se u poljoprivrednim vodama. Vjeruje u tradicionalne vrijednosti i digitalne trendove.