Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi poljoprivrednici
  • 31.08.2022. 10:30
  • Splitsko-dalmatinska, Crivac

OPG Svalina: U moru prekupaca na tržnicama teško je prepoznati domaćeg proizvođača

Nada i Joško Svalina iz sela u kaštelanskom zaleđu, mladi su poljoprivrednici tek na početku svog puta. Iz grada su se s djecom vratili na selo i krenuli u uzgoj povrća.

Foto: Vesna Mijat
  • 3.326
  • 260
  • 0

OPG Svalina, iz sela Crivac podno Svilaje postoji već 3 godine. Mladi bračni par Nada i Joško Svalina bave se uzgojem voća i povrća na tamošnjem plodnom tlu. Iako je Nada nositelj OPG-a, Joško je glavni pokretač proizvodnje. "Uzgajamo voće i povrće te imamo 20 košnica. Prije 8 godina smo se vratili na selo iz Solina i odlučili smo nešto saditi", prisjećaju se. U početku su, kažu, sadili dosta toga samo za sebe i obitelj. Onda su nas ljudi počeli tražiti njihove proizvode. "Imamo veliki vinograd, voćnjake i 5-6 parcela za uzgoj povrtnica", napominju.

Iskopali su bunar i pumpom navodnjavaju svoje nasade. U plasteniku proizvode vlastite presadnice, a ostalo povrće uzgajaju pod otvorenim nebom. Uče polako, čitajući i kroz vlastito iskustvo. Nisu tražili pomoć savjetodavne službe, niti lokalnih institucija. Nadi je ovo dodatni izvor prihoda, a Joško je iz bravarije već prešao kompletno u poljoprivredu. "Još uvijek uspijevamo sve sami, a djeca nam tek počinju pomagati", kaže on.

Prekupci bježe čim navrati inspekcija

Proizvodnja im ide dobro. Tlo je tamo izuzetno plodno, podzemnih voda još ima u obilju, klima je blaga mediteranska pa mogu tijekom cijele godine opskrbljivati kupce. Teren je bogom dan za uzgoj zdrave hrane. No, kažu da nema puno mladih poljoprivrednika u njihovom kraju. Zimi uzgajaju špinat, brokulu, kapulu, kupus, kelj, rikolu, a ljeti im je ponuda bogata raznim voćem, od jagoda, trešanja, grožđa, pa do najpopularnijeg proizvoda-lubenice. U Splitu im je ipak, lakše prodavati povrće. "Tijekom godine prodajemo na splitskom pazaru. Tamo nam bolje ide povrće jer je konkurencija za voće velika, a mi smo novi. Problem su i prekupci koje lako prepoznate tek kad inspektorica navrati. Štandovi se naglo isprazne", otkriva.

Postavili su navodnjavanje

Ove godine su i na Srimi kod Vodica zakupili štand od općine pa donose voće i povrće na prodaju. "U oglasniku je jedna gospođa nudila najam dvorišta uz more za prodajni štand blizu Vodica. No, cijena najma od 10.000 kn za mjesec nam je bila prevelika. Onda smo kontaktirali grad Vodice pa su nam ponudili štand za 2.000 kn po sezoni i tu smo", ističu. Snalaze se za prodaju kako znaju i umiju, ali kad jednom steknu kupce oni ne odlaze više drugima. Preko Facebook grupe Virtualni Pazar već su stvorili krug svojih vjernih kupaca. Ovisno o potražnji, možda nastave prodavati na Srimi i preko zime jednom tjedno. Nije lagan put do kupaca, ali lokalno proizvedeno zdravo voće i povrće nema alternativu.

Imaju i pčele

Joško drži i pčele u 20-ak LR košnica. Član je pčelarske udruge Svilaja. Glavna paša im je livada, te nešto drače i vrijeska. "Možda i nešto bršljana bude na jesen. Protekla pčelarska godina nije bila dobra u našem kraju pa smo mi imali samo 200-tinjak kilograma meda. Ali, s prodajom nemamo problema. Čak sav med i propolis prodamo na kućnom pragu", kazao nam je.

S prodajom meda nemaju problema

Ovim mladim ljudima, plan je živjeti od poljoprivrede. Bore se svakodnevno s birokratskim zahtjevima poljoprivredne proizvodnje i tek su ove godine prvi put predali jedinstveni zahtjev za potpore. Registrirat će i preradu svojih proizvoda čim opreme prostorije za to. Svjesni su da im je sad došlo vrijeme da se prime brendiranja i marketinga svojih proizvoda. Treba osmisliti tržišnu prepoznatljivost i posebitost. Tko zna, možda to bude neka medno-voćna prerađevina.

 "Nema nas puno mlađih u našem kraju. Mi plivamo malo gore, malo dolje. Malo meda, malo prerade, malo povrća. Švrljamo. Svaštarimo", napominju poručivši da su im planovi da rade, da rade za sebe i da bolje žive. "Na dobrom smo putu, jedan od nas dvoje ne mora više za drugog poslodavca raditi. Borimo se", poručili su.

Institucije su očito, još pretrome u prepoznavanju potreba mladih proizvođača, ali stvaranje svijesti o prednostima lokalno proizvedene hrane treba krenuti još iz obitelji i školskih klupa.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Svalina Joško Svalina Nada Svalina Povrće Svilaja Kašteli Crivac Pčele Med


Autorica

Vesna Mijat

Više [+]

Zaljubljenica u prirodu, agronom po struci sa šarenim radnim iskustvom od znanstvenog rada u genetici, preko upravljanja poljoprivrednom zadrugom, pa do uvijek prisutnog poljoprivrednog novinarstva. Neispunjena želja joj je da radi direktno za hrvatskog poljoprivrednika.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dakle od 6 sjemenki uguranih u obično vulgaris zemlju izniklo je 4 mladice. Nije još vrijeme za sadnju ali klijavost sjemenki kakve jesu je solidna. Ove će biti probno posađene kad još malo ojačaju pa kako im bude.