Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Mladi agronomi
  • 22.03.2021. 12:00
  • Osječko-baranjska, Ladimirevci

OPG Šestanj: Naša snaga su idealan omjer mladosti i iskustva što dokazuju i rezultati

Slavonski ozimi češnjak, rajčica, zeleni grah, kupus, kornišoni, batat, grašak, krumpir - povrtne su kulture koje Josip sa zaručnicom Sanjom uspješno uzgaja i plasira na tržište.

Foto: Arhiva OPG-a Šestanj
  • 1.584
  • 646
  • 1

OPG Šestanj u selu Ladimirevci 2017. godine osnovao je tata Stjepan, no od 2021. gospodarstvo preuzima sin Josip Šestanj, naš mladi sugovornik. Ovaj se magistar agronomije odlučio na povrtlarsku proizvodnju, jer je zajedno sa zaručnicom Sanjom, koja je također diplomirala Biljnu proizvodnju na Fakultetu agrotehničkih znanosti u Osijeku, gdje su se i upoznali tijekom studija, htio stečeno znanje prenijeti iz teorije u praksu. Tako su, u dogovoru s roditeljima, odlučili pokrenuti vlastiti posao i preuzeti OPG.

"Prije toga smo se bavili poljoprivredom za vlastite potrebe, ali sve se promijenilo u završnim godinama fakulteta, kada smo intenzivirali proizvodnju“, priča nam ovaj mladi povrtlar i navodi kako nema podjele poslova, nego svi rade sve, jedino je oglašavanje i prodaja njegova dužnost. Budući da imaju relativno male površine za uzgoj, uz dobru organizaciju uspijevaju sve odraditi obiteljski.

Poljoprivreda je tvornica pod otvorenim nebom

Danas obitelj na hektru zemlje uzgaja slavonski ozimi češnjak, sortu koju su zahvaljujući suradnji s prof. dr. sc. Nadom Parađiković dobili od FAZOS-a. Iz vlastitog/domaćeg sjemena uzgajaju rajčicu (volovsko srce, amerikanac) i zeleni grah. Također, bave se i proizvodnjom kupusa (Bravo F1), krastavca za kiseljenje (pariški kornišon), narančastog batata, graška (korvin), te krumpira (desiree). Osim povrća prodaju i jaja iz slobodnog uzgoja.

Josip je u pregovorima oko kupovine dodatnih parcela te ne nada skorijim natječajima za gradsku ili državnu zemlju, preko kojih bi uzeli u zakup još par hektara zemlje, što bi bilo dostatno za bavljenje povrtlarskom proizvodnjom. Također, ove im je godine u planu apliciranje na tip operacije 6.3.1. iz programa ruralnog razvoja, na koju planiraju prijaviti izgradnju prvog plastenika i kupiti polagač za foliju i gredičar. Plastenik je nužan korak, jer, kako kaže naš sugovornik: "Poljoprivreda je tvornica pod otvorenim nebom, svaka godina je različita, a to se naročito odnosi na vremenske uvjete“.

Bez navodnjavanja nema dobrog prinosa

Sušna razdoblja uspijevaju riješiti navodnjavanjem, a na tuču i poplavu, nažalost, ne mogu utjecati. "Takva su vremena da bez navodnjavanja nema niti dobrog prinosa“, navodi, a ono je itekako vidljivo na polovici zemljišta koje još nije u sustavu. Zahvaljujući navodnjavanju, prošla im je godina bila rekordna po prinosu.

Svu zaradu obitelj dalje nastavlja ulagati te im je u planu ove godine kupnja prikolice i vadilice za gomoljasto povrće.

Mladi povrtlar uistinu koristi svaku priliku za unaprjeđenje proizvodnje, pa se planira prijaviti i na javni poziv grada Valpova za potporu mladim poljoprivrednicima, a od iduće godine i ući u sustav poticaja.

Tajna je u stalnoj prilagodljivosti uvjetima na tržištu

Ono što navodi kao njihovu konkurentsku prednost, jest što preferiraju što je moguće bržu prodaju povrća – dok je najsvježije i najbolje kvalitete.

"Naša snaga su idealan omjer mladosti i iskustva što nam donosi rezultate, prvenstveno u kvaliteti proizvoda, a isto tako i u prinosima", ocjenjuje.

Tako gospodarstvo svoje proizvode plasira osnovnoj školi u Ladimirevcima s kojom imaju ugovoren otkup, ali i prodajom na kućnom pragu i preko društvenih mreža, a od prošle godine odlučili su se za sudjelovanje na sajmovima i manifestacijama, gdje dodatno promoviraju OPG i kvalitetu svojih proizvoda.

Smatram da je ova kriza samo dodatno pokazala koliko je domaći proizvod važan, naročito u situacijama kada se zatvore granice.

Iako je sin Josip preuzimanjem gospodarstva uveo brojne spomenute novitete, od nabave traktora i mehanizacije do brojnih promjena u obradi tla, zaštiti, ali i prodaji i oglašavanju, zbog novih pravilnika, strožih uvjeta, ali i obaveznog ulaska u sustav PDV-a obitelj je trenutno stopirala daljnji razvoj prerade – kiselih krastavaca, cikle i paprike, te kuhane rajčice – i posvetila se primarno proizvodnji povrća.

Na pitanje, kako je poslovati u Covid-19 godini/ama te jesu li imali problema s plasmanom ili pak suprotno, Josip odgovara kako nikada brže i lakše nisu prodali proizvode, naročito sezonske.

"Korona kriza samo je dodatno pokazala koliko je domaći proizvod važan, naročito u situacijama kada se zatvore granice“, navodi. Trenutno dostavljaju u Valpovo, Belišće i Osijek, te prigradska naselja, a planiraju kupnju gospodarskog vozila i proširiti mogućnost dostave kao i ponuditi na internetu preko jedne od platformi za prodaju. "Online prodaja je budućnost i potrebno se tome prilagoditi“, zaključuje.


Fotoprilog


Tagovi

Josip Šestanj Mladi agronomi Povrtlarstvo Slavonski ozimi češnjak Navodnjavanje Online prodaja OPG Šestanj


Autorica

Tea Januš

Više [+]

Studentica diplomskog studija Agroekonomika na Fakultetu agrobiotehničkih znanosti u Osijeku. U slobodno vrijeme piše vlastiti blog i volontira.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ove godine pripremili smo bogat program. Vidimo se!
#gudovac2024