AgroKlub.com

\

Povrćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Povrćarstvo » OPG Karas carstvo ovaca, batata i žutih lubenica

OPG Karas carstvo ovaca, batata i žutih lubenica

OPG Karas

OPG Karas carstvo ovaca, batata i žutih lubenica

Datum: 06.02.2017. 12:00 |

2

Kategorija:

Povrćarstvo, Eko proizvodnja

"Batat uzgajamo već četiri godine. Počeli smo polako i uzgajati lubenice raznih vrsta među kojima su nam popularne žute lubenice. Sami proizvodimo i prodajemo sadnice batata."

Batat je višegodišnja kultura koja pripada porodici slakova. Potječe iz Srednje i Južne Amerike. Sadrži mnoštvo ugljikohidrata, vitamina i minerala. Budući da sadrži vrlo malo masti, idealna je prehrana sportašima.

Koriste se mladi listovi i vršci biljke te sekundarna zadebljanja korijena. Batat je više energetska kultura - "puno škroba malo šećera". Vrlo je dobar za dijabetičare i za malu djecu.

Upravo zato ga uzgaja i obitelj Karas. OPG Karas nalazi se u Lipju, u Karlovačkoj županiji i obrađuje površinu od 14 ha na kojoj su oranične kulture, a imaju i stado ovaca. Na 2,3 ha je ekološka proizvodnja braniteljske zadruge, sada je tamo proso, a prije je bila lavanda.


Batat

"Batat uzgajamo već četiri godine. Počeli smo polako i uzgajati lubenice raznih vrsta među kojima su nam popularne žute lubenice. Sami proizvodimo i prodajemo sadnice batata.

Proizvodnja batata i žute lubenice

Ove godine imamo 20.000 sadnica batata, lubenice uzgajamo tri godine i imamo 1.200 komada sadnica. Na 1,20 ha uzgaja se povrće, tikve. Površina je relativno mala, ali je solidna zarada. Prvi je batat kupljen od Ergele Višnjice, sada imamo svoj, a sjeme lubenice kupujemo.

U sklopu gospodarstva imamo plastenik, koji se grije, u kojem se čuvaju sadnice do sadnje. Imam stroj za polaganje folije, 0,22 ha ide na foliju, imamo navodnjavanje i ne koristimo kemijska sredstva.

Tu su i sadnice, a gnoji se samo prirodnim gnojivom

Žute lubenice su hibrid SL 316 koje narastu 2-3 kg, nemaju koru, a ispod zelenog je slatko, sadrže 13% šećera. Godišnje potrošimo 85 tona stajskog gnojiva od stada ovaca i od mame koja ima krave. Pred jesen gnoj odstoji i na proljeće ga izvezemo na njivu. Iako je proizvodnja konvencionalna koristimo Zeogreen i Megagreen, ekološka prirodna sredstva za prihranu, dva puta za batat. Ručno se kosi, a ne upotrebljavamo nikakva zaštitna sredstva. Prinos batata nam je 17 i 20 tona. Dio se prodaje u Zagrebu u trgovinama, a OPG Šulog Ivan iz Bistre otkupljuje ostalo", priča Karas

Dražen je zaposlen, a prihvatio se posla da zemlja ne propadne jer je to obiteljsko naslijeđe i to im je dodatni prihod. Planira 3 ha okućnice uključiti u ekološku proizvodnju. Korisnik je poticaja. Pomalo je razočaran jer najmanje profitira proizvođač te poručuje kako premalo vrednujemo svoj rad. Mladima poručuje da započnu s manjim ulaganjima vlastitu proizvodnju. Žalosno je što kaže vidi kako se njegovo selo pomalo prazni.

Broj pregleda članka: 5668; Uspješnost članka: 614.4

Tagovi: Batat, Ekološka proizvodnja, Dodatni prihod, Žuta lubenica

Ključne riječi članka: opg, karas, carstvo, ovaca, batata, i, zutih, lubenica, lubenice, batat, imamo, batata, karas, sredstva, sadnice, proizvodnja, ovaca, godine, žute lubenice


Renata Dragović

Svi tekstovi autora

Autorica Renata Dragović

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.


Slike OPG Karas carstvo ovaca, batata i žutih lubenica

Anketa

Koji biste pick up izabrali za svoje gospodarstvo?

Ford Ranger (32%)

Isuzu D-Max (12%)

Mitsubishi L200 (8%)

Nissan Navara (8%)

Toyota Hilux (20%)

VW Amarok (19%)

Broj glasova: 229

Pregled svih anketa »

Komentiraj anketu »