Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Duk
  • 24.03.2018. 16:30

OPG Duk posvetio se starim sortama povrća, želite li vratiti okuse djetinjstva, tu smo za vas

Pored starih sorti povrća kao što su: Virovitička paprika, Podravka paprika, Slavonka, Brsečki Češnjak, Volovsko srce, Jabučari, Amerikanac rajčica i mnoge druge, uzgajaju i tridesetak vrsti pomalo egzotičnog čilija.

Foto: OPG Duk
  • 7.334
  • 879
  • 1

OPG Duk izdvaja se po mnogočemu. Iako su relativno mladi OPG, imaju deset godina iskustva u uzgoju povrća. Sada trenutno obrađuju 2.000 m² površine na kojoj se stignu posvetiti svakoj biljci. Presadnice uzgajaju sami u plasteniku veličine 50 m² s odličnim uvjetima za rast.

"Živimo u eri tehnologije i svakodnevno svjedočimo brzom i velikom napretku u svim granama gospodarstva pa tako i u poljoprivredi. Ali nažalost to znači i sve veću prisutnost genetski modificiranih ratarskih i povrtlarskih kultura. Upravo iz tog razloga prije 10 godina krenuli smo za sebe uzgajati povrće i skupljati stare sorte paprike i rajčice. Kasnije smo pronašli stare sorte graha, krumpira, mahuna, kupusnjača, salata i češnjaka na što smo posebno ponosni. Već nakon prve godine razlika je bila evidentna. Okusi tih kultura za nas su bili kao da smo se vratili u djetinsvo kada smo, suprug i ja, kod naših baka brali te divne sočne plodove", kaže Dragana Reljić Duk

Stare sorte povrća 

OPG, dodaje, glasi na supruga Dalibora Duka iz Velikog Trgovišća. Ona je, pak, iz Zagreba doselila na zagorske brege prije desetak godina. Kako su godine prolazile, ljubav prema uzgoju je rasla. Za početak registirali su se za konvencionalni uzgoj ali budući da povrće tretiraju po pravilima eko uzgoja odlučili su se u idućem periodu registirati za ekološku proizvodnju.

"Razlog našeg uspjeha uvelike ovisi o već provjerenim metodama uzgoja na ekološki način. Tako surađujemo sa OPG – Mijaković (Novi Marof), koji se profesionalno bavi uzgojem humusa od kalifornijskih glista. Korištenjem upravo tog humusa, dobivamo već u startu kvalitetne presadnice koje su otporne na razne bolesti i nepovoljne vremenske uvjete. Kako potenciramo što veću zastupljenost starih sorti to se pokazalo dobitnom kombinacijom za uzgoj. Za biljke, od sadnje u zemlju pa sve do ploda, za zaštitu koristimo gavez, koprivu, buhač i ostale biljke koje se nalaze u našoj blizini. U našem uzgoju ne koriste se nikakvi kemijski preparati jer naš moto je da ne prodajemo ono što i sami ne bi htjeli pojesti. Pored starih sorti povrća kao što su: Virovitička paprika, Podravka paprika, Slavonka, Brsečki Češnjak, Volovsko srce, Jabučari, Amerikanac rajčica i mnoge druge, uzgajamo i tridesetak vrsti pomalo egzotičnog čilija", dodaje naša sugovornica.

Kako su se i sami uvjerili u ljekovitost čilija, zadnjih godina krenuli su s uzgojem i ove egzotične biljke. To se pokazalo vrlo zahvalnim uzgojem pa su samim tim i prikupili velik broj raznih vrsta čilija: Habanero, Bhut Jolokia, Carolina Reaper, Jalapeno, Aji Golden, Aji Angelo, Tabasco i brojne druge sorte. Uz svježe povrće u ponudi imaju i sušeni Brsečki češnjak u granulama, i sušeni čili kao začin, te kombinaciju čilija i češnjaka također kao začin.

Zagorje ima veliki potencijal za poljoprivredu

"Zagorje ima veliki potencijal za poljoprivredu i mi se trudimo to iskoristiti. A svim našim budućim kupcima poručujemo. Ako želite vratiti okuse djetinjstva, mi smo tu za Vas", kaže Dragana dodajući da poticaje ne koriste - sve što zarade ulažu i sve je njihovih ruku djelo. 

Kako dodaje, do sada kao najveći izazov s kojim su se sreli krije se u sortnoj listi kultura Republike Hrvatske koju prate stroga pravila te na taj način otežavaju čuvanje starih sorti povrća. "Strogo se toga držimo, ali smatramo da treba pronaći način kojim bi se omogućio širi prostor za one koji su se odlučili za uzgoj upravo tih sorti te na taj način ih čuvati. Nažalost, stare sorte povrća danas su sve manje zastupljene u povrtlarstvu", zaključuje.

Od Zagreba su udaljeni 30-tak kilometara, sve proizvode dostavljaju i na kućnu adresu uz prethodni dogovor s kupcima, a Dragana ima svoju facebook grupu Veseli vrtlari.


Fotoprilog


Tagovi

OPG Duk Povrće Stare sorte


Autorica

Renata Dragović

Više [+]

Uvijek željna novih znanja i izazova u području ekološke poljoprivrede. Posjeduje višegodišnje iskustvo u poljoprivrednoj proizvodnji, standardima kvalitete i EU projektima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]