Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Filakov
  • 23.02.2018. 07:30

Okrenuli se hidroponskoj proizvodnji, OPG Filakov ove godine očekuje 500 tona rajčice

Poznati baranjski proizvođači prošli su i na mjeri 4.1.1. ruralnog razvoja te idući mjesec počinju s gradnjom novog plastenika.

  • 1.572
  • 125
  • 0

Posljednjih godina svjedočimo novom trendu kada je u pitanju poljoprivreda u nekadašnjoj žitnici Hrvatske – Slavoniji i Baranji. Praksa pokazuje da su opstali oni proizvođači koji su shvatili kako se više ne može imati velike površine na kojima će se uzgajati kukuruz, pšenicu, ječam i slične kulture, i koji su se okrenuli proizvodnji drugih vrsta voća i povrća, na manjim površinama. Jedan takav primjer jest i obitelj Filakov iz Gajića koja se bavi hidroponskom proizvodnjom.

"Trenutno imamo zasađeno 1,5 hektar površine plastenika koji su grijani. Iza mene je rajčica, dalje je krastavac zasađen, imamo papriku u malim plastenicima. U plastenicima imamo još u pripremi mladi luk i zelenu salatu, kupus i jagode. Prve berbe krastavaca očekujemo početkom ožujka, tako nekako i paprika i od 1. travnja, sredinom 4. mjeseca bi krenula i rajčica", kaže Darko Filakov. 

OPG Filakov bavi se hidroponskom proizvodnjom povrća. Koje su specifičnosti takvog uzgoja?

"Mi krećemo vrlo rano u proizvodnju, u 10. mjesecu sadimo presadnice. Znači sami proizvodimo naše biljke, tako da možemo već sredinom 12. mjeseca početi saditi da bi mogli očekivati prve plodove, odnosno prve berbe u trećem mjesecu. Specifična je i zato što je ova naša proizvodnja biološka gdje koristimo bumbare za oprašivanje i koristimo predatore koji ubijaju štetnike. Znači nema tretiranja, nema insekticida, fungicida. Silne kapaljke koje vidite je zapravo znak da je proizvodnja kontrolirana. Svaki dan znam koliko je biljka pojela, koliko je usvojila. Nema gubitaka, po drenaži znam koliko je pojela i dajem joj sutradan dovoljnu količinu hrane i vode koju treba", opisuje Darko.

Povukli sredstva iz Programa ruralnog razvoja

Takva proizvodnja, dodaje, prilično je zahtjevna. "Sve više imamo štetnika, blaga je zima, štetnici nisu uginuli i napadaju nam naše biljke. Velika su ulaganja, puno treba rada, puno ljudi", dodaje. 

Unatoč problemima, naglašava, nisu odlučili prekinuti proizvodnju, otići van nego su uspjeli opstati. "Prošli smo na 4.1.1. mjeri Programa ruralnog razvoja i sad bi trebali krenuti u trećem mjesecu građevinski radovi. Ide gradnja velikog objekta s novim grijanjem, sa svim postrojenjima. Gradiilo bi se 11.600 m2 gdje bi bila isto rajčica hidroponski uzgoj. Investicija je negdje oko 11 milijuna kuna", otkriva planove.

OPG Filakov najviše proizvodi rajčice. Ove godine bi trebali proizvesti oko 500 tona rajčice, 200 tona paprike i oko 200 tona krastavaca. "Teško je prodati domaću robu pokraj silnog uvoza. Borimo se, gledamo na više mjesta prodati našu robu. Dio robe završi na tržnicama u Belom Manastiru, u našim trgovinama u Osijeku, radimo na veletržnici Lavina i nešto završi u Zagrebu. Kao i svi domaći proizvođači puno ulažemo u našu proizvodnju i naš proizvod mora biti skuplji kunu, dvije", zaključuje Darko čiji je OPG dobio potpore i Općine Draž, ali i Osječko-baranjske županije.  

Foto: Facebook/Voće i povrće Filakov


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

OPG Filakov Darko Filakov Rajčica Hidroponija Ruralni razvoj


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijep proljetni dan mnogi su iskoristili za radove u poljoprivredi. Sade se vinogradi, uređuju okućnice, priprema se tlo