• Hrvatska agencija za hranu
  • 08.12.2016. 10:30

Odakle nitrati u povrću i kako djeluju na zdravlje?

Doneseno znanstveno mišljenje HAH-a o riziku od nitrata iz povrća!

Foto: pixabay.com, htuz
  • 5.301
  • 304
  • 0

Hrvatska agencija za hranu (HAH) na vlastitu je inicijativu izradila Znanstveno mišljenje o riziku od nitrata iz povrća, s ciljem procjene jesu li dobrobiti konzumacije povrća veće od rizika koji je posljedica izloženosti nitratima. Količina nitrata u biljkama ovisi o vrsti tla, količini gnojiva koje se primjenjuje na kulture, intenzitetu svjetlosti, temperaturi, uvjetima rasta te skladištenju.

HAH je tijekom 2012. i 2013. godine proveo istraživanje o prisutnosti nitrata u različitim vrstama povrća, kako bi procijenili rizik za ljudsko zdravlje od izloženosti nitratima. Istraživanje je provedeno na području četiri najveća grada u RH (Zagreb, Split, Rijeka i Osijek).

Unos nitrata u organizam preko povrća

Nitrati sami po sebi pokazuju vrlo malo toksično djelovanje za ljudski organizam, ali njihovi metaboliti i produkti reakcija (kao npr. nitrozamini) u probavnom traktu mogu predstavljati opasnost za zdravlje. Unosu nitrata kod ljudi najviše doprinosi konzumacija voća i povrća (do 41 % ukupnog unosa), te mesa i pitke vode. S druge strane, konzumacija voća i povrća ima mnogobrojne, dokazane dobrobiti za zdravlje.

Procjenom izloženosti utvrđeno je kako kod svega 0,4% populacije konzumenata dolazi do prekoračenja toksikološke granice (ADI-a) te je zaključeno da zadovoljavanje potreba organizma za gradivnim, energetskim i zaštitnim tvarima dobivenim iz povrća, u ovom slučaju, ima veću dobrobit u odnosu na štetni utjecaj nitrata.

Povrće s visokom razinom nitrata

Neke vrsta povrća, posebice lisnato povrće, sadrže relativno visoke razine nitrata, ali su posljedice za sigurnost hrane nejasne. Nitrati su topivi u vodi i pranje lisnatog povrća (salate, matovilca, endivije) može smanjiti razinu nitrata za 10-15%.

Tablica 1. Količina nitrata u lisnatom povrću (EFSA, 2008)

Vrsta povrća

Prosječna količina (mg/kg)

Vrsta povrća

Prosječna količina (mg/kg)

Rukola

4677

Belgijska endivija

1465

Amarant

2167

Zelena salata

1324

Matovilac

2104

Rimska salata

1105

Miješana salata

2062

Špinat

1066

Puterica

2026

Salata kristalka

875

Cikla

1852

Maslačak (listovi)

605

Blitva

1690

Endivija

523

Kovrčava salata

1601

Radič

355

Salata "Hrastov list"

1534

Dragušac

136

Znanstveno mišljenje o riziku od nitrata iz povrća možete u cijelosti pročitati ovdje.

Foto: pixabay.com, htuz


Tagovi

Hrvatska agencija za hranu HAH Povrće Nitrati


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."