Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zadarska županija
  • 19.08.2017. 10:30

Od suše nije stradalo samo povrće, nego i drača

Proizvođači povrća se bore s visokim temperaturama koje oštećuje cvjetove, zametke i plodove. Na pjege se često nasele i gljivična oboljenja.

  • 741
  • 42
  • 0

Brojnim istraživanjima utvrđeno je da na zametanje cvjetnih pupova, cvatnju i dozrijevanje kod povrtnih kultura, rajčice (Lycopersicon lycopersicon L.) i paprike (Capsicum annuum L.), najveći utjecaj imaju temperature.

Optimalne noćne temperature su od 17-21°C, a dnevne 25°C. Svako odstupanje od optimuma ima za posljedicu osipanje cvjetova, tek zametnutih plodova te rast deformiranih plodova. Pri većim odstupanjima biljke prestaju rasti, a mogu nastati i oštećenja na plodovima (ožegotine).

Ugroženo povrće i na otvorenom i u zaštićenim prostorima

Zbog ekstremno visokih temperatura u proteklih mjesec dana na području Zadarske županije zabilježene su upravo navedene situacije. Kod većine proizvođača rajčice i paprike zabilježeno je slabo zametanje plodova te osipanje cvjetova i tek zametnutih plodova. Takve pojave zabilježene su kod proizvođača i u zaštićenom prostoru i na otvorenom.

Kod jednog dijela proizvođača, uglavnom onih na otvorenom, zabilježene su velike štete na samim plodovima rajčice i paprike. Naime, ako plodovi nisu dobro pokriveni listovima i nisu zaštićeni od velikog intenziteta svjetla, pojavljuju se sivomutne pjege. Takve pjege pojavljuju se na plodovima zbog odumiranja površinskih stanica egzokarpa. Na pjege se često nasele i gljivična oboljenje (Alternaria i Botritis).

Oboljenje se može proširiti na cijelu biljku

Preporuka je da se takvi oštećeni plodovi što prije uklone, kako bi se biljke rasteretile, ali i kako na tim mjestima ne bi došlo do daljnjih oboljenja, koja se mogu širiti na cijelu biljku, u prvom redu botritis.

Crveni pauk pojeo lisnu masu

Kod nekoliko proizvođača zabilježene su i 100%-tne štete u nasadu rajčice. Prvo se pojavio jak napad crvenog voćnog pauka, koji je reducirao lisnu masu. Zbog manjka lisne mase plodovi su ostali nezaštićeni te su uslijed jakog intenziteta svjetlosti gotovo svi oštećeni.

Posljedice suše i ekstremno visokih temperatura mogu se vidjeti i na drači koja raste slobodno u prirodi. Ima jak korijen, koji prodire duboko u zemlju i jako je otporna na sušu, ali ove godine i ona je stradala.

Autorica teksta: Mirjana Dijan, dipl. ing. agr.


Izvori

Uprava za stručnu podršku razvoju poljoprivrede


Tagovi

Suša Osipanje cvjetova Zametanje plodova Ožegotine na povrću Gljivica


Partner