Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Divovske mahune
  • 26.10.2017. 16:30

Obično sjeme, neobična biljka - divovske mahune u Bjelovaru

Stabljike mahuna su narasle na visinu veću od sedam metara!

Foto: Tugomir Pemper
  • 2.211
  • 89
  • 0

U plasteniku iza kuće obitelji Pranić, na rubu grada Bjelovara u pravcu Čazme, izrasle su mahune kakve njihovi vlasnici u svom životu nisu vidjeli, a povrćarstvom se bave već tridesetak godina, ne samo za vlastite potrebe nego i za prodaju na bjelovarskoj zelenoj tržnici.

Stabljike mahuna su narasle na visinu veću od šest i sedam metara i rasle bi, sudeći po rastu najviših vrhova, još i dalje da ih nije spriječila visina plastenika i zaštitna folija. Jasna i Tomo Pranić kažu da je riječ o sasvim običnim širokim žutim i zelenim mahunama koje su posadili iz obične vrećice kupljene u dućanu. Nisu mahune imale nikakav poseban tretman. Kao što su to Pranićevi radili svih prošlih godina, posijali su sjeme u dobro zagnojenu zemlju, zalijevali i čistili od korova i one su samo rasle i rasle... nikad kraja.

Narasle su sve do najviše točke plastenika. Nekoliko su puta morali podizati armaturu na koju su je vezali. Nije ih iznenadila samo visina do koje su narasle stabljike mahune, nego i neobično velik urod kojega su brali i to po cijeloj dužini biljke, od zemlje do zadnjeg vrha ispod krova plastenika. Za taj posao su morali koristiti male i velike ljestve. U jednoj od posljednjih takvih berbi ove godine snimili smo vlasnicu OPG-a Jasnu Pranić koja se dosta namučila, jer se, kako kaže, "boji lojtre", ali su zato prinosi donijeli lijepu zaradu na placu.

Valja dodati da je okus divovskih mahuna pripremljenih kao varivo, salata ili u pećnici bio vrhunski, bolji nego istih običnih mahuna normalnog uobičajenog rasta i veličine.

Foto: Tugomir Pemper


Fotoprilog


Tagovi

Divovske mahune u Bjelovaru Obično sjeme - neobična biljka Mahune visoke šest i sedam metara


Autor

Tugomir Pemper

Više [+]

Nakon 30-godišnje profesionalne karijere u Večernjem listu, na mjestu novinara i urednika te pisanja i uređivanja više informativnih tiskovina lokalnog i regionalnog karaktera, i dalje objavljuje tekstove u raznim tiskovinama i na portalima, a bavi se i publicističkim radom, ponajviše iz područja lovnog turizma, biciklizma i različitim drugim temama koje su povezane sa životom u prirodi. Član je Hrvatskog novinarskog društva (zamjenik predsjednika ogranka HND Bjelovar).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]