Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolesti krumpira
  • 05.11.2017. 12:00

Obična krastavost krumpira

Običnu krastavost krumpira izaziva bakterija, koja napada biljku tijekom cijelog vegetacijskog razdoblja.

Foto: Boško Grgić
  • 1.781
  • 99
  • 0

Obična krastavost krumpira je bolest koja ne utječe na smanjenje prinosa, ali posljedice su vidljive kada je riječ o kvaliteti krtole i njenoj tržišnoj vrijednosti. Izaziva je bakterija Streptomyces scabies, koja napada biljku tijekom cijelog vegetacijskog razdoblja.

Simptomi infekcije

Prepoznat ćete da se radi o ovoj bolesti, jer na mjestu infekcije dolazi do promjene boje tkiva u vidu crvenkastih ili mrkih pjega u okviru kojih tkivo izumire.

"Ispod izumrlih stanica napadnutog tkiva stvara se sloj plutastih stanica, tako da nastaju kraste različitog oblika. Tijekom razvoja bolesti pjege se spajaju, tkivo krtole i prizemnog dijela stable postepeno omekšava i truli", objašnjava Jelena Grbić, dipl. ing. zaštite bilja.

Kada se javlja infekcija?

Krtole se mogu inficirati u zemljištu, ili u kontaktu sa zaraženim krtolama prilikom vađenja i skladištenja. Krastavost je česta na lakim zemljištima alkalne ili neutralne reakcije. Javlja se i kada je mala vlažnost zemljišta tijekom zametanja i početkom nalijevanja krtola, kao i kada se upotrebljavaju veće doze stajnjaka i mineralnih gnojiva. Isto je i s unošenjem većih doza vapna na kiselim zemljištima.

Važna je prevencija

Kontrola obične krastavosti kuompira moguća je preventivnim mjerama zaštite.

"Za sadnju treba koristiti zdrave krtole. Primjena plodoreda s travama i leguminozama, uzgojem otpornih sorti krumpira smanjuje pojavu bolesti. Potrebno je odstranjivanje bolesnih biljaka tijekom vegetacije, kao i odstranjivanje zaraženih krtola pri vađenju", savjetuje Grbićeva.

Dodaje da se preporučuje navodnjavanje zbog povećavanja vlažnosti i redukcije pojave bolesti.

Foto: Boško Grgić


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Ekipa, siguran sam da među vama ima netko da mi pomogne reći koje su ovo sorte šljive... Nisam neki poznavatelj, gledam sortne liste, meni to sve slično.. pa me zanima drugo mišljenje. ;)
Unaprijed hvala :)