Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Obavijest ratarima
  • 01.04.2014. 09:15
  • Karlovačka

Obavijest proizvođačima ranih kupusnjača

Obavijest Savjetodavne službe za ratare.

  • 68
  • 3
  • 0

Prije presađivanja presadnica kupusnjača za zaštitu od štetnika u tlu (grčice, žičnjaci, rovci, sovice pozemljuše, komari) i kupusne muhe (Delia radicum) može se tretirati tlo jednim od granuliranih ili tekućih insekticida na osnovi unošenjem nakon primjene u tlo: Dursban G-7,5*, Finish G-7,5*, (15-20 kg/ha primjena u trake; 50-60 kg/ha, primjena širom), Dursban E- 48, Nufos, Finish E-48*, ili Callifos 48 EC* (2-3 l/ha u trake, 6-8 l/ha, primjena širom), Pyrinex 48 EC (3 l/ha tretiranje u trake, 6-8 l/ha širom). Karenca za kupusnjače je 42 dana. *dozvola je prestala važiti, krajnji rok za maloprodaju i primjenu zaliha je 1.7.2014.

Zaštita od kupusne lisne uši i kupusnih sovica u kupusu može se provesti tretiranjem presadnica neposredno prije sadnje. Presadnice se tretiraju namakanjem korijena i korijenovog vrata (nikako ne potapati donje listove) u kontejnerima prije presađivanja u trajanju od 15 minuta u 0,1% (10 ml/10 l vode) otopinu jednog od insekticida. Od insekticida se mogu koristiti pripravci na osnovi aktivne tvari imidakloprida: Confidor SL 200, Boxer SL 200, Rapid, Kohinor 200 SL, Dali ili Congo.

Tretiranje presadnica brokule u kontejnerima prije presađivanja na otvoreno protiv lisnih uši, stakleničkog štitastog moljca, kalifornijskog tripsa, duhanovog tripsa i drugih štetnika u dozi 400 g/ha može se provesti pripravkom Actara 25 WG (tiametoksam).

Zaštita od jednogodišnji širokolisnih korova može se provesti primjenom jednog od herbicida na osnovi oksifluorfena prije presađivanja: Goal EC, Galigan, Verton EC* ili Gallus EC* (2-3 l/ha, kupus). *dopuštena prodaja i uporaba zaliha do 1.1.2015.

Zaštita od jednogodišnjih uskolisnih i širokolisnih korova prije presađivanja može se provesti primjenom herbicida na osnovi napropamida: Devrinol 45 FL, Razza SC*, Devil SC* (2-4 l/ha uz utrošak 100-400l vode/ha, kupus, kelj, cvjetača). Nakon primjene unijeti herbicid u tlo na dubinu 2-5 cm. *dopuštena prodaja i uporaba zaliha do 1.1.2015.

Zaštitu od jednogodišnjih uskolisnih (crvena svračica, koštan, muhar, mišji repak, slakoperka) i širokolisnih (štir, loboda, konica, bročika, žabnjak, čistac) korova provesti jednim od herbicida na osnovi pendimetalina: Stomp 330 E (4-5 l/ha; kupus, brokula, cvjetača), Strong EC (5 l/ha; kupus), ili Pendigan 330 EC (4 l/ha; kupus, cvjetača,brokula, kelj pupčar). Korov herbicid usvaja putem korijena. Suzbijaju korove od nicanja do faze dva lista. Herbicidno djelovanje u tlu traje 2-3 mjeseca. Primjenjuju se prije presađivanja presadnica na dobro pripremljeno tlo bez gruda i optimalne vlažnosti.

Navedena sredstva za zaštitu bilja koristiti prema uputi proizvođača. Obiteljska poljoprivredna gospodarstva upisana u Upisnik proizvođača u integriranu proizvodnju trebaju se pridržavati Tehnoloških uputa za integriranu proizvodnju povrtnih kultura za 2014. godinu. Primijeniti sredstva za zaštitu kupusnjača od štetnika i korova koja su dozvoljena za upotrebu u integriranoj proizvodnji na temelju podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS sustav), tražilica na stranicama Ministarstva poljoprivrede.

Voditi evidenciju o tretiranjima u elektroničkom ili papirnatom obliku. U evidenciju se upisuju najmanje slijedeći podaci: trgovački naziv sredstva za zaštitu bilja, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količina primjenjenog sredstva za zaštitu bilja (doza, koncentracija), veličina površine i tretirana kultura.

dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail: Mirna.Ceranic@savjetodavna.hr


Tagovi

Savjetodavna služba Preporuke Savjeti


Partner