Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Dobre priče
  • 22.08.2015. 07:15

Ni preveliki ni premali - a prilagodljivi tržištu!

Šest mjeseci ulaganja i tri mjeseca berbe! Kako se na tržištu snalazi obitelj Čajkulić, koja ima više od 30 godina iskustva u proizvodnji povrća?

Foto: arhiva OPG Čajkulić
  • 2.486
  • 247
  • 0

Niti jedna godina u povrtlarstvu ne može se usporediti. Svaka je drugačija. Tu je lekciju već davno svladao elektroinženjer Mario Čajkulić iz Sedlarice kraj Pitomače u Virovitičko-podravskoj županiji. U njegovoj obitelji, povrtlarstvom se bave već više od tri desetljeća. Dok se na samom početku svaštarilo s kulturama, sada se na ovom obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu uzgajaju isključivo one povrtlarske.

"Prostiremo se na 48 hektara zemljišta od čega je 15 zasijano povrćem, a od toga je 5,5 u plastenicima. Nismo niti preveliki, niti premali, nego fleksibilni i prilagodljivi", opisuje gospodarstvo Mario.

Širi se broj stalnih radnika

"Nismo preveliki, niti premali, nego fleksibilni i prilagodljivi tržištu!"

Dok u plastenicima ljeti dozrijeva paprika, rajčica i krastavci, zimi ovdje ima salate, rikole, matovilca, špinata i blitve. U njihovoj tvornici pod otvorenim nebom, mjesta ima za nešto lubenice, industrijske paprike i rajčice. Upravljanje gospodarstvom na kojemu je četvero zaposlenih, a tijekom sezone ta se brojka penje na 20, prepustio je svojoj supruzi Ana Mariji koja je završila agronomiju.

"Sezonci rade po sedam, osam mjeseci svake godine. Već dugo imamo stalne radnike, a kako se širimo, tako se povećava i njihov broj", dodaje on. Njihova poslovna politika je jasna: najjeftiniji oblik profesionalne proizvodnje u plasteniku te na otvorenom - uz minimalne troškove. Ono što proizvedu, plasiraju najvećim dijelom na Zagrebačku veletržnicu i u trgovačke lance.

Plastenički uzgoj paprike

Uvozna rajčica zaustavila prodaju

"Još uvijek nemamo neke velike količine jer nam se godišnja proizvodnja penje na 500 do 600 tona povrća. To nisu količine s kojima bismo mogli biti i veliki distributeri, stoga smo se jednostavno odlučili baviti proizvodnjom. Pokušavamo raširiti prodaju jer svaka roba nađe svojega kupca. Ništa ne izvozimo, sve završava u Hrvatskoj", kaže Mario dodajući kako im, primjerice, ovoga srpnja, kada je glavnina rajčice u zriobi, nije išla gotovo 40 dana jer su ju drugi uvezli s različitih strana pa je došlo do zastoja na tržištu. Zbog toga im je povrće ispucalo i omekšalo u plastenicima, pa su dosta rajčice morali baciti.

Širenje proizvodnje putem Programa ruralnog razvoja

Obitelj Čajkulić iz Sedlarice u Virovitičko-podravskoj županiji povrtlarstvom se bavi više od 30 godina!

"Pretpostavljam kako onima koji su ušli u proizvodnju, podizali kredite pa im se dogodila ovakva godina, nije sjajno", tumači on. Čajkulićevi se stoga okreću EU fondovima. S projektima su aplicirali na prvom natječaju iz Programa ruralnog razvoja i čekaju rezultate. Cilj im je maksimalno iskoristiti sredstva, javljati se na sve natječaje jer je povrtlarstvo definirano kao prioritetno te na taj način povećati plasteničku proizvodnju za novih 2,3 hektara.

"Vanjsku proizvodnju ne planiramo širiti jer je klima nestabilna, niti uvoditi neke nove kulture. Zadržat ćemo stare u ljetnom i zimskom dijelu, iako se nikada ne zna. S vanjskom proizvodnjom je problem jer se može dogoditi da ne bude idealna godina, a onda se uloženo neće vratiti", napominje ovaj podravski povrtlar.

Šest mjeseci ulaganja i tri mjeseca berbe!

Prema računici Čajkulićevih, ulaganje u najjednostavniji oblik plasteničke proizvodnje na hektaru zemlje vrijedno je gotovo milijun kuna. Posao nije jednostavan jer se sve radi s rukama.

Plastenički uzgoj salate

"Povrtlarstvo je mukotrpan posao bez radnog vremena. Sve se mora prilagoditi biljkama, iako mislim kako je stočarstvo napornije jer ovdje barem imamo slobodne nedjelje. No, onaj koji se odluči za povrtlarstvo mora znati kako ga čeka puno neprospavanih noći, a godina je podijeljena na šest mjeseci stalnog ulaganja i tri mjeseca berbe kada ti se uloženo vraća", opisuje povrtlarski posao.

Sve počinje od kvalitetnog sjemena

S poslovima se kreće već u prosincu. Počinje sve nabavkom sjemena, a potom se prelazi na uzgoj rasade dok se tijekom ožujka i travnja sadi u plastenicima. U prve berbe krenut će se tek u lipnju, a završiti do listopada. "Na papiru sve izgleda jednostavno, ali stvarnost je drugačija, pa stoga ne bih nikoga nagovarao na ovu proizvodnju bez prethodnog iskustva", poručuje Mario.

Foto: arhiva OPG Čajkulić


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Salata

Salata

Sinonim: - | Engleski naziv: Lettuce | Latinski naziv: Lactuca sativa L.

Salata pripada porodici glavočika (Compositae). Glavičasta salata sadrži prosječno 94 % vode, 2 % šećera, 0.6 % sirove celuloze, 0.6 % mineralnih tvari i 1.2 % sirovih proteina.... Više [+]

Matovilac

Matovilac

Sinonim: repušac, matovilec, poljska salata, poljska loćika, matoviljak | Engleski naziv: Corn salad | Latinski naziv: Valerianella locusta L. Laterr

Matovilac je biljka livadne flore i koristi se kao svježa salata zimi i u rano proljeće. Kao niskoenergetska namirnica ima prednost za kontrolu pretilosti, ali djeluje i umirujuće... Više [+]

Špinat

Špinat

Sinonim: Spanać | Engleski naziv: Spinach | Latinski naziv: Spinacea oleracea L.

Špinat je jednogodišnja zeljasta biljka koja pripada porodici lobodnjača (Chenopodiaceae). Potječe iz zapadne Azije (područja današnjeg Irana) gdje se uzgaja i konzumira već više... Više [+]

Blitva lisnata

Blitva lisnata

Sinonim: - | Engleski naziv: Leaf beet | Latinski naziv: Blitva lisnata Beta vulgaris L. ssp. Vulgaris var. cicla

Blitva je dvogodišnja biljka. U prvoj godini razvije dubok i razgranat korijen, koji je u gornjem dijelu zadebljan, skraćenu stabljiku i rozetu lišća. U drugoj godini razvije se... Više [+]

Fotoprilog


Tagovi

Povrtlarstvo Rajčica Krastavci Salata Matovilac Špinat Blitva Rikola Plastenik Hektar Mario Čajuilić Sedlarica Virovitičko-podravska županija Biljka Plastenička proizvodnja Izvoz Distributeri Agronom


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)


Partner

Virovitičko-podravska županija

Trg Ljudevita Patačića 1, 33000 Virovitica, Hrvatska
tel: +385 (0) 33 638 140, e-mail: ured.zupana@vpz.hr web: http://www.vpz.com.hr

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]