Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paprika Virovitičanka
  • 20.09.2017. 16:30

Ni paprika Virovitičanka neće pasti u zaborav

Na popisu sorti upisanih u Sortnu listu Republike Hrvatske, nalazi se i paprika Virovitičanka koja daje desetak plodova po biljci.

Foto: Njuskalo.hr
  • 954
  • 121
  • 0

S obzirom na to da članice Europske unije kazuju da se sjeme povrća ne može certificirati, te potvrditi kao standardno sjeme, kao niti staviti na tržište ako nije službeno priznato u jednoj ili više država članica, sve se više radi na očuvanju domaćeg sjemena. Uzimajući to u obzir i usprkos uvozu koji sve više uništava domaću poljoprivrednu proizvodnju, a poglavito proizvodnju svježeg povrća, na popisu sorti upisanih u Sortnu listu Republike Hrvatske, nalazi se i paprika Virovitičanka koja će, nadamo se, barem malo, konkurirati uvoznoj paprici koja je poharala police trgovačkih lanaca.

Zahvaljujući tome, možemo iskazati zadovoljstvo zbog podizanja svijesti o važnosti spašavanja starih i genetski vrlo vrijednih vrsta povrća od izumiranja jer se sve više radi na očuvanju kultivara koji nisu rezultat oplemenjivačkog programa, nego su nastali u prirodi gdje ih je netko uočio i umnožio radi dobrih prinosa, prilagodljivosti lokalitetima, istaknutoj kvaliteti i očuvanja biološke raznolikosti.

Stoga je, Virovitičanka koju krasi dobro razgranata stabljika i visina od oko 40-50 cm, mesnatim i čvrstim plodovima osvojila brojne gospodarstvenike i vrtlare širom Hrvatske, a poglavito u Virovitici. Isti se, zbog desetak plodova po biljci sve više odlučuju na sadnju ove paradajz paprike, a poglavito stoga što je osim za konzumiranje u svježem stanju, izvrsna i za preradu.

Sretni smo što se zbog ljubavi prema domaćoj proizvodnji sve više poljoprivrednika okreće rentabilnijoj proizvodnji paprike iz sjemena, a uzimajući u obzir da je veliki potrošač vode, potrebito joj je osigurati navodnjavanje radi postizanja boljih prinosa, ali i rezultata. Govorimo li o postizanju najboljih rezultata, tada govorimo o sadnji na tlima bogatim humusom, te o intenzivnoj prihrani topljivim gnojivima.

Nastavno na to, a govorimo li o površinama pod paprikom koja se nalaze u Republici Hrvatskoj, tada dolazimo do oko 3.500 ha koji će, nadamo se, konkurirati uvoznoj paprici upravo s okusom, zbog kojeg je dio mnogih sirovih i kuhanih jela te predstavlja nezamjenjiv začin.

Foto: Njuskalo.hr


Povezana biljna vrsta

Paprika

Paprika

Sinonim: - | Engleski naziv: Sweet pepper | Latinski naziv: Capsicum annuum L.

Paprika je cijenjena zbog visokog sadržaja vitamina (posebno C), zatim šećera, bjelančevina, mineralnih soli i dr. Koristi se tijekom cijele godine, u svježem stanju, i u... Više [+]

Tagovi

Paprika Sortna lista Virovitičanka Domaće sjeme


Autorica

Roberta Kljenak

Više [+]

Roberta je dvostruka magistrica u području poljoprivrede. Obožava pisanje i fotografiju! Dobitnica je dekanove nagrade za najbolje studente, predavačica na brojnim poljoprivrednim kongresima i nezaposlena profesorica.