Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Siniša Zetović
  • 23.07.2022. 16:30
  • Osječko-baranjska, Lug

Nezapamćena suša diže cijenu začinske paprike, pitanje je hoće li i biti uroda

Kiše nije bilo od sadnje. Svaki dan navodnjavam ujutro i navečer, govori Siniša Zetović, vlasnik istoimenog obiteljsko-poljoprivrednog obrta .

Foto: Marinko Petković
  • 1.015
  • 102
  • 0

Nizu poskupljenja, ali i upitnih uroda, pridružuje se i začinska paprika. Ona najtraženija, baranjska. 

"Ove godine je grozota. Ovo je nezapamćena suša. Kiše nije bilo od sadnje. Svaki dan ju navodnjavam ujutro i navečer", govori Siniša Zetović, vlasnik istoimenog obiteljsko-poljoprivrednog obrta na kojem je u Lugu zasijano jutro ove povrtne kulture.

Berba 'crvenog zlata', kako ju popularno znaju zvati, trebala bi krenuti sredinom kolovoza. Ako dozrije, rukavi će se zasukati i koji dan ranije.

"Kiše nema ni na vidiku. Dnevno trošim po 20 litara goriva kako bih navodnjavao radi ove suše i vrućina", zbraja ovogodišnju računicu proizvodnje.

Na ovom OPG-u uzgojem začinske paprike bave se posljednjih 13 godina. "Bilo je u tom vremenu svakakvih godina. Ovakva nikada", jasan je.

Lug je poznat po uzgoju začinskih paprika (Foto: Ž. Rački-Kristić)

Ističe kako je gnojivo poskupjelo 300 do 400 posto, i cijene svih preparata su 'odletjele u nebo', cijena satnice, gorivo, radna snaga....

"Najbolje paprike na kugli zemaljskoj" 

"Sve je poskupjelo. Vidjet ćemo nakon berbe, ali cijena kilograma mljevene ove godine neće ići ispod 160 do 180 kuna", rezimira Zetović koji kaže da ne zna kako će proći oni koji nemaju navodnjavanje.

"Ne znam hoće li uopće imati što. Tko nema navodnjavanje, taj je u velikom problemu", zaključuje ovaj uzgajivač i proizvođač. 


Tagovi

Začinska paprika Suša OPG Siniša Zetović


Autorica

Ivana Barišić

Više [+]

Prije nego je upisala pravo, počela se baviti novinarstvom. I u njemu ostala. Pisala je za Večernji list, Poslovni dnevnik i Tportal, a televizijsko iskustvo stekla je na RTL-u. Kada ne piše, vozi bicikl, romobil ili skija :)