Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 24.02.2022. 15:00

Nematode korijena su opasni štetnici - kako ih spriječiti i suzbiti?

Aktivne su, proždrljive, brzo se razmnožavaju i prenose biljne bolesti

Foto: Depositphotos/sever180
  • 1.024
  • 41
  • 0

Prisustva korijenskih nematoda mnogi uzgajivači biljaka nisu svjesni. Razlog tome je njihova veličina. Radi se o glistama mikroskopskih veličina i zbog toga nisu uočljive kada obavite vizualni pregled biljaka. No, štete od njih znaju biti velike, čak u potpunosti mogu uništiti usjev.

Od nematoda stabljika i listova razlikuju se po tome što naseljavaju korijenski sustav biljka. Na njemu formiraju kvržice koje mogu biti različitog oblika te veličine i koje sprečavaju ishranu biljaka i usvajanje vode. Uslijed toga biljke uvenu. Štete se kreću od toga da urod bude prepolovljen do potpuno uništenog usjeva.

One su aktivne, proždrljive i odlikuju se brzim razmnožavanjem. Osim toga, skrivena opasnost je što su prenositelji velikog broja biljnih bolesti, posebno virusnih. Lako prodiru u korijen biljaka kroz najmanje oštećenje.

Preventivne mjere su najvažnije

Opasne su za većinu korjenastih i gomoljastih vrsta. Na njihovo djelovanje izuzetno su osjetljivi cikla, krumpir, ali i zob, zatim krastavci, šparoge, rajčica, patlidžani, luk, jagode. Od ukrasnih vrsta osjetljivi su ljiljani, ciklame, fikusi, begonije. Usjevi koje uzgajamo u plastenicima su izloženi velikim štetama, jer dolazi do nagomilavanja i neometanog razvoja ovih štetnika. Na poljima su štete manjeg intenziteta.

Rajčica je osjetljiva na nematode (Foto: Depositphotos/Alinsssa)

Veliki je broj korijenskih nematoda, ali su preventivne mjere i načini suzbijanja isti. Neke pripadaju karantenskim štetnicima tu glavnu ulogu ima inspekcijski nadzor na granicama. Upotreba zdravog sjemenskog i sadnog materijala spriječit će njihovu pojavu. S napadnute lokacije uklanjaju se sve biljke i uništavaju. Najbolje ih je spaliti. Poštovati plodored te uzgajati vrste i sorte koje su otporne.

U plastenicima je obavezna dezinfekcija zemljišta. Može se koristiti kao preventivna mjera, ali i kao način suzbijanja. Zemljište se prelijeva vodom koja ima temperaturu između 50 i 55ºC. Količina vode se treba prilagoditi površini, a treba biti zahvaćena dubina od 15 do 20 cm. Poslije zalijevanja tretirano zemljište se pokrije namjenskom folijom kako bi se hlađenje odvijalo što sporije. Ova mjera nije efikasna u potpunosti, ali značajno smanjuje njihovu brojnost.

Sadite kadifice, uklanjajte korov

Uzgajanje biljaka koje svojim mirisom i fitoncidima tjeraju nematode. Kadifice i neven su najpogodnije za ovakvu namjenu. Redovno uklanjati korov, jer korovske biljke mogu biti njihovi domaćini.

Na rubove gredica posadite neven (Foto: Depositphotos/audaxl)

Od eko ili prirodnih sredstava pomažu nam preparati na bazi biljaka (nevena, češnjaka, neem-a), preparati na bazi nematofagnih gljivica. Oni se mogu koristiti u trenutku sjetve i primjenjivati tijekom zalijevanja ili prihranjivanja. Sigurni su za ljude i okolinu.

Kemijske tvari koja se koriste su efikasniji, ali nisu sigurni kao eko preparati. Možemo ih podijeliti u dvije grupe: fumiganti i insekticidi na bazi organofosfornih tvari. Poslije nekih od ovih preparata sjetva je moguća tek nakon 50 dana. Koriste se prema uputstvu na ambalaži.


Tagovi

Nematode Korjenove nematode Kvržice Zemljišni štetnici Korijen Prevencija Suzbijanje


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.