Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Trulež ploda
  • 30.07.2017. 18:00

Nedostatak kalcija kod paprike i rajčice

Simptom koji govor o nedostatku kalcija kod rajčice i paprike i koji upućuje na taj problem je mrlja smeđe boje koja može prijeći u crnu na dnu poda. Ona se postepeno širi i plod trune.

Foto: Dunja Pejić
  • 26.974
  • 553
  • 0

Problem u poljoprivredi, koji se često javlja kako kod iskusnih proizvođača tako i kod početnika u povrćarstvu i voćarstvu, je nedostatak kalcija u plodu uzgajane biljke.

I ove godine, obilazeći teren, mnogi proizvođači imaju problem s nedostatkom kalcija na plodovima povrća, naročito rajčice i paprike.

Simptomi

Simptom koji govori i upućuje na ovaj problem je mrlja smeđe boje koja može prijeći i u crnu na dnu ploda. Mrlja se širi i plod postepeno trune. Na tako oštećenom plodu se najčešće razvijaju saprofiti gljive Alternaria spp. Ovakvi simptomi su posljedica nedostatka Ca ili nemogućnosti usvajanja ovog elementa od strane uzgajane biljke uslijed visoke temperature i nedostatka vlage tijekom dužeg vremenskog perioda.

Nedostatak Ca na plodu paprike

Djelomično se nedostatak kalcija, kad se uoče simptomi, može nadoknaditi folijarnom prehranom tekućim ili vodotopivim gnojivima na bazi ovog elementa. Vrijeme ishrane ovakve vrste je početak cvjetanja i tijekom cvjetanja. Mada, često savjetujem da se sa dodavanjem kalcija krene i nešto ranije, ali u manjoj količini, petnaestak dana nakon ukorjenjavanja presađenje biljke. Često, u zemljištu, ovog elementa ima dovoljno, ali usljied nedostatka vlage biljka ga ne može usvojiti. Stoga redovno zalijevanje može doprinijeti boljem usvajanju kalcija.

Slični se simptomi javljaju na plodovima koji su bili izloženi suncu tj. koji su zadobili ožegotine od sunca. Otklanjanje sumnje da se radi o ožegotinama je i činjenica da se te mrlje nalaze obično sa strane ploda, a na nedostatak kalcija upućuje nas mrlje na dnu ploda.

Što učiniti?

Preporučuje se odstranjivanje svih trulih plodova da ne bi došlo do daljeg širenja truljenja i propadanja. Nakon toga pristupa se preventivnom tretiranju svih biljaka preparatima koji sprječavaju trulež plodova kao što su npr. Swich, Signum, Teldor pazeći na karencu jer se nedostatak Ca upravo ispoljava u vrijeme berbe. I naravno, kao što sam već spomenula, dodaje se gnojivo na bazi kalcija folijarno ili putem fertirigacije sustavom kap po kap.

Kod ekološke proizvodnje povrća dodaje se vapno kiselom zemljištu do ph vrijednosti 6,5 i preporučuje se redovno zalijevanje, nikad ne dozvoliti da zemljište zasuši.

Foto: Dunja Pejić


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.