Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Varaždinsko zelje
  • 23.01.2016. 10:00

Ne prepuštamo Varaždinsko zelje Slovencima

Varaždinsko zelje je povrtna kultura dobivena od autohtone čuvane sorte Varaždinski kupus, koja se od sredine prošloga stoljeća proizvodi u varaždinskom kraju.

Foto: maxsell/bigstock.com
  • 315
  • 42
  • 0

Hrvatska zastupnica u Europskom parlametu Marijana Petir uputila je Vytenisu Andriukaitisu, povjereniku za zdravlje i sigurnost hrane, zastupničko pitanje vezano uz prigovor Republike Slovenije na zahtjev Hrvatske za registraciju naziva hrvatskog autohtonog proizvoda Varaždinsko zelje oznakom izvornosti. U svom dopisu Europskoj komisiji podastrla je jasne argumente koji upućuju da je Varaždinsko zelje hrvatsko.

Varaždinsko zelje je naše od sredine prošloga stoljeća

"Varaždinsko zelje je povrtna kultura dobivena od autohtone čuvane sorte Varaždinski kupus koja se tradicionalno proizvodi unutar zemljopisnog područja oko grada Varaždina u Hrvatskoj. Sorta je poznata od sredine prošloga stoljeća, registrirana je 1994. godine na službenom popisu starih čuvanih sorti RH, od 21. srpnja 2011. godine priznata je i kao čuvana sorta na Sortnoj listi RH te je pristupanjem Hrvatske Europskoj uniji, postala dio Sortne liste EU", kazala je Petir.

Međutim, Republika Slovenija je 23. travnja 2012. godine na svoju sortnu listu upisala nove sorte kupusa pod nazivima Varaždinski 2 i Varaždinski 3. Ured EU za zaštitu novih sorti smatra kako ti nazivi nisu primjereni, jer upućuju na vezu s geografskim područjem s kojim nemaju izravne veze te na taj način zbunjuju potrošače.

Europska komisija će o Varaždinskom zelju razgovarati s Hrvatskom i Slovenijom

U odgovoru na postavljeno pitanje zastupnice Petir, povjerenik je utvrdio kako je hrvatska sorta Varaždinski kupus registrirana u Zajedničkom katalogu sorata povrtnih vrsta kao čuvana sorta te da Ured zajednice za biljne sorte, koji je odgovoran za upravljanje sustavom oplemenjivačkih prava na biljnu sortu, može dati savjet o primjerenosti naziva koje predloži država članica. Kako konačnu odluku o nazivu sorte donosi nadležno tijelo države članice, komisija će raspraviti o tom pitanju sa slovenskim i hrvatskim nadležnim tijelima.

"Evidentno je da je Europska komisija postala svjesna problema, nakon argumenata koje smo podastrli te je povjerenik jasno naglasio da će o pitanju Varaždinskoga zelja razgovarati s hrvatskom i slovenskom stranom. Nadam se da će problem zaštite naziva ovog hrvatskog autohtonog proizvoda oznakom izvornosti biti riješen dogovorom obje strane, na zadovoljstvo hrvatskih uzgajivača Varaždinskog zelja", zaključila je naša zastupnica.

Foto: maxsell/bigstock.com


Tagovi

Vytenis Andriukaitis Varaždinsko zelje Sortna lista Oznaka izvornosti Marijana Petir


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]