Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sicilian Rouge
  • 29.09.2021. 18:00

Na tržištu rajčice s izmijenjenim genima - nisu GMO

Riječ je o rajčici naziva Sicilian Rouge koja je genomski uređena tako da sadrži visoku razinu gama-aminomaslačne kiseline (GABA).

Foto: Sanatech Seed Co.,Ltd.
  • 467
  • 65
  • 0

Japanska tvrtka Sanatech Seed krenula je ovog mjeseca s prodajom rajčice čiji je genom uređen tehnologijom koja je poznata kao CRISPR-Cas9, piše AFN. No, ona će za sada biti dostupna samo kupcima u Japanu.

Riječ je o rajčici sorte Sicilian Rouge koja je genomski uređena tako da sadrži visoku razinu gama-aminomaslačne kiseline (GABA), neurotransmitera koji se sintetizira u mozgu gdje smanjuje podražaj živčanog sustava. 

Nedavno su dvije studije iz Japana dokazale kako ona u obliku dodatka prehrani može blagotvorno djelovati na pamćenje i kognitivne funkcije u razumijevanju prostornih odnosa. Kako piše ISAAA, vjeruje se da snižava krvni tlak i djeluje opuštajuće na organizam.

To nije GMO?

Prema riječima Shimpeija Takeshitea, predsjednika ove tvrtke, njihova rajčica sadrži četiri do pet puta više GABA od obične. Kako bi povećali tu razinu, tvrtka je tehnologijom CRISPR-Cas9 u genomu rajčice uklonila domene koje djeluju kao blokatori za proizvodnju spomenute kiseline.

Dakle, ova metoda znanstvenicima omogućava da na točno određenom mjestu u DNA odstrane neki dio, inaktiviraju ga ili zamjene drugim.

Sorta Sicilian Rouge genomski je uređena

Prema znanstvenim istraživanjima, na taj se način usjevima daje bolji okus, duži rok trajanja i(li) bolju tolerantnost na sušu. Treba napomenuti da ta metoda nije isto što i GMO jer ne uključuje DNK iz drugih živih organizama.

Nove genomske tehnike u EU - slijedi bitka oko uređivanja gena?

Iz tvrtke Sanatech Seed su u svom priopćenju naveli da će na globalnoj razini i dalje dijeliti iskustva o pozitivnom utjecaju genetski uređenih usjeva, kao i razvijati nove sorte kako bi zadovoljili potrebe potrošača i uzgajivača. U bliskoj budućnosti od ove sorte planiraju praviti i pasiranu rajčicu. 


Povezana biljna vrsta

Rajčica

Rajčica

Sinonim: paradajz, poma, pomidora, kavoda/kavada | Engleski naziv: Tomato | Latinski naziv: Lycopersicum esculentum

Rajčica je jednogodišnja biljka iz porodice Solonaceae. Uzgaja se u plastenicima, staklenicima i na polju. Dijeli se na srednje ranu i kasnu. Ima dobro razvijen vretenast korijen... Više [+]

Tagovi

GMO CRISPR-Cas9 Sanatech Seed Sicilian Rouge Rajčica Genska tehnologija DNA GABA


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Da ne znam bolje, rekla bih da želi nešto da mi poruči....:P