• OPG Jurić
  • 31.01.2020. 07:30
  • Zagrebačka, Velika Kosnica

Na OPG-u Jurić godišnje proizvedu oko milijun presadnica povrća i začinskog bilja

OPG Jurić iz Velike Kosnice proizvodi presadnice gotovo stotinjak vrsta povrća i začinskog bilja. Poslu su se naučili još dok su živjeli u BiH, Gradačcu gdje su se gotovo svi mještani bavili uzgojem povrća. Jedni su od rijetkih koji nude i sadnice stevije.

Foto: arhiva Ilije Jurića
  • 1.662
  • 328
  • 0

"Bit će paprike, obične babure, roge slonovsko uho, a imat ćemo i ljutih papričica čilija, rajčice i drugog povrća”, kaže to Ilija Jurić (28) s Obiteljskog poljoprivrednog gospodarstva iz Velike Kosnice nedaleko Velike Gorice. Kod njih se ovih dana obavlja sadnja ranih sorti povrća, u četiri plastenika koja imaju na imanju. Sjeme povrtnica sadi se u kontejnere, a planiraju Jurići posaditi oko deset do 15 tisuća komada od svake sorte povrća odnosno onih koje su im bile najtraženije (rajčica, paprika).

Sadnju obavljaju strojno, a sjemenje prvo pohranjuju u komore za naklijavanje na temperaturi uglavnom do 23 stupnja. "Kada sjeme dobije prva dva jača lista, premješta se u plastenike na temperaturu do 15 stupnjeva”, kaže naš sugovornik. Dodaje kako u ponudi imaju oko stotinjak vrsta povrća i začinskog bilja.

Sadnice starih sorti povrća

Obitelj Jurić posebnu pažnju posvećuje starim sortama povrća pa tako u svojoj ponudi bilježi i staru vrstu tzv. paradajza krumpiraša. Ovih su dana u poslu jer trebalo je dezinficirati plastenike, opremu ali i sjeme, a to rade s ciljanim preparatima. Uskoro im kreće i prebacivanje naklijanog povrća u plastenike, pa im valja regulirati vlagu i temperaturu te sve držati pod nadzorom. U ponudi će početkom svibnja imati i sadnice začinskog bilja: mente, ružmarina, bosiljka, vlasca, a imaju i steviju od koje mnogi, kažu nam, danas u Hrvatskoj odustaju. Oni su ipak zadržali proizvodnju sadnica stevije, a može se kod njih pronaći i rabarbara, batat, sadnice žutih lubenica, kopra, celera, francuskog peršina i dr. Nakon ranih sorti rajčice i paprike, kreću s uzgojem ljekovitog bilja odnosno mentu koja prezimljuje prebacit će u svježu zemlju i tegle.

Najbrže kako doznajemo, od povrća niču kupusnjače, a najsporije luk i celer. Od toplih kultura prednjače tikve odnosno dinje. Upotrebom presadnica, povrće ranije dospijeva odnosno skraćuje se vegetacija biljaka, na istoj se površini može uvrstiti više kultura, a troši se i manje sjemena. Obitelj Jurić bilježi višegodišnju tradiciju uzgoja sadnica jer došli su u Hrvatsku iz Gradačca u BiH gdje se najveći dio mještana bavio uzgojem sadnica. Iako OPG glasi na Antu Jurića, oca našeg sugovornika, posao polako preuzima sin Ilija, inače inženjer medicinske radiologije. U rad je uključena cijela obitelj jer posla ima cijelu godinu od uzgoja sadnica, plasiranja na tržište, dogovora s otkupljivačima i dr.

Uzgoj mikro povrća i jestivog cvijeća "Tukan Greens"

Odlučio se mladi poljoprivrednik i za ustroj "Tukan Greensa" odnosno uzgoja mikro povrća i jestivog cvijeća koje namjerava ponuditi restoranima. U raznovrsnu ponudu povrća uvrstili su i ljute paprike.

Uzgajaju i mikro povrće te jestivo cvijeće 

"Imamo sorti poput Habanero, jedne od najpoznatijih ljutih papričica voćnog okusa odnosno Jalapeno koja se obično ubire zelena i koje su blago ljute i dobre u svježim salatama, kod kiseljenja plodova odnosno dimljenja. Bilježimo i ponudu papričice s planina Serano koje su slične plodovima Jalapeno, a nabavit ćemo za ovu godinu i čokoladnu baburu”, kaže naš sugovornik.

Potonje će kod Jurića biti spremne za peti i šesti mjesec. Godišnje oni proizvedu oko milijun presadnica, od čega je 200.000 stevije. To je biljka koja voli pjeskovito-ilovasta i ocjedita tla, odnosno ona gdje se voda neće zadržavati oko korijena. Povremeno ju treba navodnjavati, a kada je o gnojidbi riječ, zahtijeva ponajprije kvalitetni kompost.

"Proizvodnja presadnica zahtijeva i investiranje pa bi nam dobrodošla sijaćica odnosno moderniji strojevi za ubrzanje tehnologije rada", kaže Ilija. Dodaje da su biljke strojno sijali u kontejnere, a pohranjene su u komoru, zapravo grijani prostor poput sobe gdje je ustrojena ventilacija, ovlaživači zraka i drugo. Biljke odlažu na kolica odnosno palete. U ovoj turi sadnica najduže će, za isklijati, trebati paprici, koju će po komadu prodavati po 2 kune, isto kao i rajčice.  Od salata imaju kristalku, hrastov list, a od drugog "zelenja” brokulu, karfiol, kupus. Kupci, doznajemo, ponajviše traže ono klasično: rajčicu, papriku, salate, krastavce, kupusnjače. Od začinskog bilja prednjače menta, bosiljak, peršin koji uvijek dobro idu. O tome može li se živjeti od proizvodnje sadnica naš sugovornik kaže da može, ali se treba i raditi.

Sadnice se moraju prodati u mjesec dana

"Valja i dobro "prognozirati” jer sadnice se u pravilu moraju prodati od 15. travnja do polovice svibnja. Poslije ide tzv. popunjavanje", naglašava. Iako se i on naučio proizvodnji sadnica, Ilija ističe kako je "tata glavni znalac” cjelokupnog im posla oko biljaka, koje im dolaze pogledati i učenici iz lokalnih škola. Na licu mjesta tako se imaju priliku poučiti uzgoju i karakteristikama povrća. A kako bi nadopunili svoje znanje OPG Jurić odlazi i na poljoprivredne sajmove poput onog u njemačkom Essenu koji će započeti ovih dana.

"Manifestacije takve vrste trebate pohoditi jer osim najnovijih tehnologija, nabavke repromaterijala i sličnog, tamo se sklapaju i poslovi, a ne doma iz fotelje”, zaključuje mladi poljoprivrednik.


Tagovi

OPG Jurić Ilija Jurić Presadnice Presadnice povrća Stare sorte povrća Začinsko bilje


Autorica

Snježana Kratz

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Od danas osječki ured Agrokluba djeluje na novoj adresi - Sv. L.B. Mandića 157, Osijek. Veliko hvala... Pročitaj cijelu bilješku »