Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Turban tikva
  • 25.04.2024. 07:30

Može li se jesti turban tikva i kako ju uzgojiti?

Atraktivno izgleda, služi kao dekoracija, ali je i odličnog okusa zbog čega se koristi u mnogim jelima. Njezin uzgoj nije ništa drugačiji od uzgoja drugih tikvica

Foto: Depositphotos/gardenguru
  • 971
  • 64
  • 0

Svaka bundeva ili tikvica je jestiva. No, neke se zbog svoje veličine ili izgleda uzgajaju kao ukrasne. Tako je i s turban tikvom koja je zbog svog oblika te narančastih, žutih, zelenih i bijelih šara vrlo atraktivna i najčešće se koristi u jesenskim dekoracijama svečanog stola ili prostora. 

Naziv je dobila po tome što svojim oblikom podsjeća na turban. Dozrijeva u kasno ljeto i jesen, a može se čuvati mjesecima. 

Kakvog je okusa turban tikva? 

Potječe s karipskih otoka, a prvi zapisi o  njoj dolaze iz francuskih kuharica gdje ju opisuju kao vodenastu i bljutavu. No, ona koja se uzgaja danas ima sasvim drugačiji okus i teksturu. 

Zrela ima tvrdu koru koju je zbog nepravilnog oblika ploda teže guliti. 

Meso joj je narančasto i čvrsto, a skuhana ili pečena je brašnaste teksture te blagog do slatkog okusa. 

Za što vi koristite turban tikvu, pišite nam u komentaru ispod teksta

Može se koristiti za juhe, variva, pire, kuhana na pari, pečena, pržena, u pekmezima i sličnoj zimnici, dakle na sve načine na koje biste koristili, primjerice, butternut ili hokadio tikvu. Zbog svog oblika se koristi i kao posuda u kojoj se poslužuje juha ili se može puniti nadjevom i zapeći u pećnici. 

Izvor je vitamina A i C, kalcija, kalija, beta-karotena te vlakana. 

Kako ju uzgojiti? 

Vegetacija joj je od 95 do 120 dana pa sjetvu planirajte ranije kako biste izbjegli jesenski mraz. Možete ju posijati u posudice pa presaditi kada vrijeme to dopusti, najbolje iza prve polovice svibnja ili posijati direktno u zemlju. 

Što ako su presadnice spremne za sadnju, a vremenski uvjeti to ne dopuštaju?

Kao i druge tikvenjače, treba tlo bogato organskom tvari te dobru drenažu. Dubina sjetve je oko 2,5 cm, a razmak između biljaka neka bude 70 do 90 cm. Jedna biljka daje 3 do 4 ploda. Budući da ima dugačku vriježu, osigurajte joj dovoljno mjesta za rast ili potporu. 

Redovito ju prihranjujte te zalijevajte, posebno tijekom sušnih razdoblja. Tlo oko nje malčirajte, čime ćete zadržati vlagu, ali i spriječiti rast korova što je posebno važno tijekom ranih faza razvoja. 

Za berbu je spremna kada je kora tvrda i žilava, a ako ju nećete odmah potrošiti, čuvajte ju na suhom, hladnom i mračnom mjestu. 


Tagovi

Turban tikva Kako uzgojiti Dekorativna tikva Jestiva tikva Vrijeme sjetve Okus Tekstura


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]