Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

 • Zaštita bilja
 • 12.06.2016. 12:00

Mali crveni pauk - velike štete na bilju

Grinje ili pauci su jedni od naopasnijih štetnika na voćkama i povrću, a često ih susrećemo na cvijeću i ukrasnom bilju.

Foto: Flickr
 • 9.161
 • 261
 • 0

Grinje ili pauci su jedni od naopasnijih štetnika na voćkama i povrću, a često ih susrećemo na cvijeću i ukrasnom bilju. Za nas su najznačajnije dvije vrste: crveni voćni pauk (Panonychus ulmi) i koprivina grinja (Tetranychus urticae).

Koprivina grinja (Tetranychus urticae) je široko rasprostranjen štetnik biljnih vrsta na otvorenom i u zatvorenom prostoru. Tijelo je ovalnog oblika, malih dimenzija 0,3 do 0,5mm. Prezimljuje kao odrasla ženka ispod opalog lišća na tlu, ispod kore drveća ili u tlu na dubini do 10cm.

Koprivina grinja najznačajnije štete čini na rajčici, patlidžanu, krastavcu, dinjama, lubenicama, grahu i grašku. Često se susreće na cvijeću i ukrasnom grmlju. Ova grinja je mala, duga svega 1 mm. Boja tijela varira od žućkaste do crvenkaste sa dvije tamne mrlje na leđima. Prve štete vide se na gornjoj strani najstarijeg lišća u obliku točkica bjelkasto-srebrnkaste boje. Kako se napad pojačava, točkice se spajaju, a list postaje mramoran i na kraju se osuši. Sa lišća pauk prelazi na plodove koje također oštećuje.

Ženke se u jesen sakupljaju na skrovitim mjestima. U ožujku ženke napuštaju skloništa i polažu pojedinačna jaja na listove. Optimalni uvjeti za razvoj su kada je temperatura oko 20ºC i vlažnost od 70%. U ovakvim uvjetima štetnik se brzo razmnožava i dolazi do prenamnažanja. Tijekom godine može imati 10 i više generacija. Prenose se sa biljke na biljku, vjetrom, preko ruku i odjeće.

Simptomi napada crvenog pauka

Oštećenja pričinjavaju larve i odrasli insekti prilikom hranjenja, bodenjem i sisanjem. Kod jačeg napada štetnika dolazi do deformacije napadnutih dijelova, biljke zaostaju u porastu, dolazi do prijevremene defolijacije (opadanja lista).

Prevencija pojave crvenog pauka

Osnovna mjera prevencije pojave crvenog pauka je redovan pregled biljaka. Nove biljke držati odvojeno od stare kolekcije biljaka i tek kada se uvjerimo da su biljke u dobroj formi pridružiti je ostalim biljkama. Lakše je tretirati jednu biljku nego cijelu kolekciju ako se primijete simptomi bolesti ili oštećenja od štetnika. Vizualnim pregledom ne možemo sa sigurnošću odrediti je li nova biljka zaražena ili jesu li prisutni štetnici, a simptomi se javljaju nakon nekoliko dana.

Ubrzanom razvoju i reprodukciji grinje doprinosi suhi zrak, a zbog toga treba prostoriju gdje se nalaze biljke provjetravati i biljke osvježavati vodom. Grinje ne vole visoku vlažnost. Prskanje vodom je najjeftinija preventivna mjera protiv ovog štetnika. Potrebno je redovno provjetravati zatvorene prostore.

Mjere borbe protiv crvenog pauka

 • Sapunica

Napadnute biljke se mogu tretirati sapunicom koja se dobiva otapanjem sapuna u toploj vodi. Koriste se sapuni koji ne sadrže oksidacijska sredstva. Izaberite prirodne sapune. Pričekajte 2 do 3h i isperite sapunicu sa lista. Sapunica na listu formira film i ne dopušta biljci da diše.

 • Alkohol

Crveni pauk ne podnosi ni alkohol. Dobar rezultat u borbi protiv crvenog pauka daje 96%-tni alkohol. Najčešće se koristi u zaštiti cvijeća u domaćinstvu. Potrebno je natopiti cijelu površinu lišća i biljke. Alkohol nije potrebno razrjeđivati, jer će razrijeđen brže ispariti sa površine lista i može izazavati opekotine. Alkohol se može koristiti i za pranje saksija, prozorskih okvira jer prodire u sve pukotine i uništava pauke koji su se sakrili u njih. Ako su saksije sa cvijećem bile na prozorskoj dasci, operite i zavjese, grinje se mogu sakriti u zavjesi. Nakon sedam dana tretman ponoviti.

 • Maslačak

200 do 400g usitnjenog korijena ili 500g svježih listova maslačka potopi se u kantu tople vode (temperatura vode ne treba biti veća od 40°C). Ostavi se 2 do 3h i nakon toga procijedi. Pripravak se koristi svježe pripremljen. Prvi tretman se izvodi prije cvjetanja, a drugi poslije cvjetanja. Ako je napad grinje vrlo jak, tretman ponoviti nakon 10 do 15 dana. Korijen maslačka može se prikupiti u jesen i čuvati na suhom i tamnom mjestu pokriven (podrumu). Preparat od maslačka koristi se protiv pauka, lisnih ušiju.

 • Duhan

400g suvog duhana potopiti u 10l vode i ostaviti jedan dan. Kuhati 2h i nakon toga ostaviti da se prohladi i nakon toga procijediti. Procijeđen preparat razrijediti sa 10l i dodati 50g sapuna.

 • Kamilica

Kamilica je ljekovita biljka koju treba saditi u vrtovima i voćnjacima. Ona svojim mirisom odbija pauke. Za pripremanje pripravka od kamilice uzeti 1kg suhe ili 3kg svježe kamilice koju smo prethodno usitnili i potopiti u 10l vode koja je zagrijana na 60 do 70°C i ostaviti da stoji potopljeno 12 do 16h. Nakon toga procijediti i razblažiti 2 do 3 puta. Može se dodati i 40g sapuna.

 • Krumpir

Pripravak od lišća krumpira pravi se na taj način da se 1,2kg listova usitni i potopi u 10l tople vode i ostavi tako potopljeno 3 do 4h. Nakon što je pripravak odstojao, procijedi se i doda mu se 40g sapuna. Uvijek se koristi svježe pripremljen pripravak. Hren i meta su biljke koje se također mogu koristiti za suzbijanje crvenog pauka.

 • Bijeli luk

U borbi protiv grinje koriste se preparati od češnjaka (bijelog luka) pripremljeni na različite načine. Ovi preparati su vrlo učinkoviti.

Tretmani provedeni prirodnim preparatima moraju se ovisno o jačini napada i karakteristika samog preparata. U biološkim mjerama borbe protiv koprivine grinje (pauka) i drugih vrsta, npr. crveni voćni pauk, mogu se koristiti navedeni preparati, ali i unošenje grabežljivog pauka Phytoseiulus persimilis u zatvorene prostore. Da bi grabežljivi pauci bili efikasni u borbi protiv crvenog pauka, njihova brojnost treba biti 0,1 do 1 po listu. Mogu se koristiti i stjenice roda Orius za suzbijanje crvenog pauka i lisnih ušiju u voćnjacima, u zatvorenim prostorima i za suzbijanje tripsa.

Foto: Flickr


Tagovi

Koprivina grinja Povrće Cvijeće


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Većina poljoprivrednih tala, uključujući i ona najplodnija u Slavoniji, izložena su degradacijskim procesima, a ponajviše padu sadržaja humusa. Njegov prosječan sadržaj za Osječko-baranjsku županiju je 1,97 % što je više nego li dvostruko m... Više [+]