Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj mahuna
  • 06.08.2022. 09:00

Mahuna lista, ali ne cvjeta i nema roda - što je razlog?

Proizvođači se žale na obilno listanje, a roda malo ili nikako, misleći da je uzrok tome loše sjeme. Ne, to se događa u sušnim i izrazito toplim ljetima

Foto: Danijela Plavšić
  • 17.862
  • 1.004
  • 0

Mahuna (Phaseolus vulgaris L.), grah ili grašak vodi porijeklo iz Južne Amerike odakle su je Španjolci prenijeli u Europu u XVI stoljeću. Pripada porodici mahuarki (Fabaceae). Kako potječe iz toplijih krajeva ima i povećane zahtjeve za toplinom te je ne treba sijati vrlo rano, jer je osjetljiva na mraz i nakon njega brzo strada. Optimalna temperatura za njeno nicanje je oko 22°C, a formiranje generativnih dijelova od 22 do 25 stupnjeva. Iako je toploljubiva biljka ne voli previsoke temperature.

Biljke su najosjetljivije u fazi cvjetanja tako da pri temperaturama ispod šest stupnjeva i iznad 35°C odbacuje cvjetove. Pod utjecajem visoke temperature i smanjenja vlažnosti zraka dolazi do masovnog opadanja cvjetova te pri jakim i izrazitim naglim promjenama dnevne i noćne temperature, posebno u fazi cvjetanja, smanjuje formiranje plodova, odnosno mahuna.

Proizvođači se žale na obilno listanje, a roda malo ili nikako

Takav slučaj je i ove godine kada se proizvođači žale na obilno listanje, a roda malo ili nikako, misleći da je uzrok tome loše sjeme. Ne, upravo to se događa u ovako sušnim i izrazito toplim ljetima, kada su temperature u vrijeme oprašivanja izrazito visoke. Također, problem obilne vegetativne mase, a manje generativne može se javiti uslijed pretjerane gnojibbe dušičnim hranjivima.

Kako izbjeći slabo plodonošenje?

U ovakvom slučaju preporučuje se zasjenjivanje, gušća sjetva kako bi se biljke međusobno zasjenile, sjetva na zasjenjenim mjestima ili postavljanje mreža.

Ima umjerene zahtjeve za vlagom, ali dobro reagira na zalijevanje u vrijeme cvjetanja i obrazovanja mahuna. Podnosi kratkotrajnu sušu, ali je osjetljiva na zračnu sušu posebno u vrijeme cvjetanja. Optimalna vlažnost zemljišta bi trebala biti oko 60 do 70 posto poljskog vodnog kapaciteta (PVK), a zraka 80 do 90 posto. Međutim, treba biti oprezan jer pri višku vlage i visoke temperature biljke odbacuju cvjetove i lakše obolijevaju. Savjetuje se zalijevanje "kap po kap" prije nego tipa orošavanja jer može dovesti do bolesti lista.

Pri proizvodnji mahuna kao i svake kulture treba se pridržavati plodoreda. Na isto sadno mjesto može doći tek nakon tri godine gdje, također, nisu sijane i druge leguminoze i izbjegavati mjesta gdje je bilo povrće koje obolijeva od istih ili sličnih bolesti. Najbolje uspijeva nakon korjenastog i lukovičastog povrća.

Tražene sorte

Podjednako su tražene mahune tipa olovke (žute i zelene) te puterice (žute i zelene). Dosta je tražena rana sorta graha mahunara Čudo Piemonta čija je mahuna šarena i bljedunjava. Cijena mahuna je posljednjih godina visoka tako da njena sjetva može biti vrlo isplativa, naročito kad se radi o proizvodnji u plasteniku.

Ni sad nije kasno za sjetvu mahuna

Što se tiče nutritivne vrijednosti, ona je vrlo dobar izvor važnih vitamina i minerala. Najviše obiluje vitaminima B9, vitaminom C i vitaminom A koji sprječavaju oštećenja živaca, podižu imunitet prirodnim putem, štite od stresa, utječu na vid i normalno funkcioniranje reproduktivnih organa. Od minerala najviše je bogata manganom koji pozitivno utječe na metabolizam i zdravlje kostiju te ima značajne količine željeza, magnezija, cinka i kalcija što ukazuje na za zdravlje korisnu i kvalitetnu namirnicu.

Nije bogata kalorijama tako da je pogodna kod održavanja kilaže i pri dijetama kada se želi ukloniti višak tjelesne mase. Kako ne voli visoku temperaturu ni sad nije kasno za njenu sjetvu sa nešto kraćom vegetacijom za konzumiranje tijekom zime.


Tagovi

Phaseolus vulgaris Mahuna Uzgoj mahuna


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.