Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ludbreški hren
  • 28.04.2021. 16:30
  • Varaždinska, Varaždin

Ludbreški hren dobio nacionalnu zaštitu naziva: Ljut i oštar, a koristan i zdrav

Još prije samo osam godina Ludbreški hren nije bio ni na sortnoj listi, a danas se proizvođačima otvaraju nove mogućnosti za njegov plasman na tržištima, rekao je Zvonimir Novak.

Foto: Igor Čolaković
  • 233
  • 7
  • 0

Ludbreški hren dobio je nacionalnu zaštitu - zaštićenu oznaku zemljopisnog podrijetla. Ovaj tradicionalni poljoprivredni proizvod tako je postao već deveti zaštićeni proizvod iz Varaždinske županije na državnoj razini. Kako je istaknuto na konferenciji za novinare, ujedno je započeo i proces njegove zaštite na razini Europske unije.

"Ljuti i oštar, a osvježavajući, zdrav i ukusan, hren je izvrstan uz kuhano ili pečeno meso i ribu, ali i kao dodatak salatama. Iako je njegova konzumacija tradicionalno vezana uz uskrsne blagdane i svadbene svečanosti, danas je često korištena namirnica koja se servira uz mesni obrok", istaknuo je dr.sc. Dragutin Vincek, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu i zaštitu okoliša Varaždinske županije.

Zvonimir Novak iz EUVITA-e, klastera za ruralni razvoj i poduzetništvo, zahvalio je Županiji na financijskoj i organizacijskoj pomoći kod dobivanja ove oznake.

Kreće i zaštita na europskoj razini 

"Ovom je podrškom ponovo dokazala koliko drži do poljoprivrede i lokalne proizvodnje. Dobivanjem zaštićene oznake zemljopisnog podrijetla započinje nova faza njegove zaštite na europskoj razini. Još prije samo osam godina hren nije bio ni na sortnoj listi, a danas se proizvođačima otvaraju nove mogućnosti za njegov plasman na tržištima", rekao je Novak.

Ludbreški hren

Bojana Makar iz tvrtke Agro Altera, koja na više od 20 hektara uzgaja - Ludbreški hren, naglasila je kako je nakon četrdeset godina proizvodnje ovo svakako najvrijednije priznanje za kvalitetu hrena koji se uzgaja na tom području.  

"Naša sorta je 2012. godine priznata kao autohtona, a sada smo dobili novo, veliko priznanje koje nam dokazuje kvalitetu i svojstvo Ludbreškog hrena. To će nam dati i dodatnu tržišnu vrijednost te veću prepoznatljivost i izvan granica Hrvatske", naglasila je.

Bogat mineralima i vitaminima

Na konferenciji je istaknuto kako je hren bogat mineralnim i vitaminskim sastojcima, pa se u novije vrijeme sve više koristi i u farmaceutskoj te kozmetičkoj industriji. 

"Varaždinska županija će svakako podržati njegovu promociju na svjetskim sajmovima, kao što smo to napravili i s bučinim uljem te varaždinskim zeljem, kako bismo ojačali ovaj brend, te i na taj način unaprijedili gastronomsku ponudu naše županije, ali i Hrvatske", istaknuo je župan Radimir Čačić.

Izvrsno ide uz brojna jela 

Jela od hrena koja su predstavljena nakon konferencije pripremili su kuhari varaždinskog restorana Bedem.


Tagovi

Ludbreški hren Zaštita Oznaka zemljopisnog podrijetla


Autor

Igor Čolaković

Više [+]

Tijekom profesionalne karijere novinara specijalizirao se za gospodarske teme. Posljednjih nekoliko godina zaokupljaju ga i teme vezane uz ruralni razvoj, poljoprivrednu proizvodnju te očuvanje prirodne i tradicijske baštine.