Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Matijašević
  • 01.12.2017. 07:30

Loše stanje u govedarstvu okrenulo ih povrću

Loše stanje s ostalim proizvodnjama, posebice govedarstvom nas je natjeralo na ovaj naš zaokret u povrćarstvo, kaže Tomislav Matijašević.

Foto: Damir Rukovanjski
  • 1.008
  • 181
  • 0

Tomislav Matijašević i njegova obitelj, dva sina, kćerka, supruga i baka, svi rade na njihovu obiteljskom imanju u selu Bogdanovci kod Vukovara. Između ostalog bave se i povrrćarstvom.

"Ovo je prva godina da se bavimo povrćarstvom, a loše stanje s ostalim proizvodnjama, posebice govedarstvom nas je natjeralo na ovaj naš zaokret", priča Tomislav pokazujući nam krajnji proizvod ove sezone. To je glavica kupusa. No, na godinu će probati i s drugim povrćarskim kulturama paprikom, lukom i slično.

"Naime, uz rijeku Vuku imamo nekih 10-tak jutara koje bismo zbog blizine vode sve koristili za proizvodnju povrća. Imamo jedan sustav za navodnjavanje. Ali vidimo da nam taj sistem nije dobar i sad krećemo u kupnju tifona. Ovo su bile prskalice kojim smo pokrili jedan hektar. I to je za sada bilo približno u redu. No, moramo imati bolji sistem. Bila je ovo ipak jedna nenormalna godina. Sušna. Tako oni kupusi koje smo ranije posadili zbog neiskustva, početkom lipnja, nisu uspjeli. Kupus je jednostavno gorio. No, onaj koji smo stavili početkom srpnja nam je jako dobro rodio. Radi se o sorti Bravo. Pokazala se dobra. Nisu velike glave ali odlično uspjeva", ističe naš domaćin.

Sve sadili ručno, sad kupuju sijaćicu

Dugi niz godina je vodeći kupus za kasno ljetni i jesenski uzgoj te za korištenje u svježem stanju i za kiseljenje. Plavkasto-zelenkaste boje. Prosječna težina je od 2,5 do tri kilograma a vegetacija mu je oko 90 dana od trenutka rasađivanja. A može se i prema specifikaciji proizvođača skladištiti i do 45 dana.

"Cijena je bila dobra i prodavali smo ga prekupcima za po dvije kune po kilogram. Prodali smo nešto i na tržnicama u Vinkovcima, Vukovaru i Osijeku", kaže Tomislav.

Sadnja se obavlja u redove i radi se o poslu kojega u ovom poslu treba posebno pažljivo obaviti.

"Posadili smo sve ručno. Osamdeset tisuća strukova smo ručno posadili i sada ćemo kupiti sijaćicu za rasadu. Posijali smo ove jeseni i hektar bijelog luka. Za to smo kupili sijaćicu jer to bi bilo nemoguće bez nje. Ali kupit ćemo sijaćice za sve što bude trebalo jer ručni rad je neisplativ u sjetvi", kaže nam.

Na naše pitanje o zaštiti, Matijašević ističe da nema problema s bolestima. Prskao je svega dva puta protiv buhača i drugih problema nije bilo.

Foto: Damir Rukovanjski


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Kupus Matijašević Bogdanovci Bravo Sadnja


Autor

Damir Rukovanjski

Više [+]

Diplomirani agronom, dugogodišnji dopisnik, novinar i urednik u Glasu Slavonije, osnivač i urednik AgroGlasa od 2000. do 2008. Urednik EU Agro Info od 2008 do 2013., urednik Agrotehnike, izdavač brojne stručne poljoprivredne literature. Kolumnist Agrokluba od 2008.godine. Nekadašnji suradnik Gospodarskog lista, Nove Zemlje. Član Hrvatskog novinarskog društva od 1993.godine i član Izvršnog odbora Zbora agrarnih novinara HND.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]