Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sadnja krumpira
  • 31.07.2013.

Ljetna sadnja krumpira u Dalmaciji

Kolovoz je mjesec za drugu ili ljetnu sadnju krumpira u Dalmaciji

  • 12.066
  • 342
  • 0

Kolovoz je mjesec kada se vrši sadnja krumpira u Dalmaciji, a koji prispijeva oko Božića. To je druga sadnja tijekom godine. Kako se svake godine zasađuju sve veće površine i pritom biraju najbolje sorte, nastojimo vas podsjetiti koje su to sorte najprofitabilnije za priobalni pojas.

Kao i u proljetnoj sadnji i za ovu priliku najpovoljnije sorte su bile Adora, Liseta, od bijelih krumpira i Crvena Kleopatra od roza sorti. Ima još nekoliko sorti dosta kvalitetnih, ali ove su najbolje i najprofitabilnije jer se odlikuju kvalitetom za pomes frites, čips i neke druge specijalitete koji se danas dosta konzumiraju.

U Dalmaciji se posebno cijene zbog dobre izdržljivost u sušnim područjima. To ne znači da ne trebaju vlagu već samo trebaju manje nego sorte koje su se do sada sadile. Kako je ove godine suša pogodila cijelu Hrvatsku, a predviđanja su da bi se u eri globalnog zatopljenja to moglo sve češće ponoviti nastoji se pronaći takve sorte koje će moći lakše podnositi sušna razdoblja.

Sadnja se skoro ništa ne razlikuje od proljetne samo što se preporuča, ako je suho i vruće tlo, da se dva dana prije sadnje dobro natopi. U koliko bi ga posadili u vruće tlo pa zatim polijevali došlo bi do velike oscilacije u temperaturi, a što bi itekako škodilo krumpiru. Kako se radi o sortama koje rađaju dalje od cime prilikom sadnje treba saditi u redu najmanje 30 cm a međured ne smije biti manje od 60 cm. To radi okopavanja kako ne bi oštetili korjensku masu i uvelike smanjili urod.

Prednost sadnje u ljetnom periodu je nešto bolja , napad krumpirove zlatice radi nepovoljne temperature za njeno razmnožavanje je znatno manji. Kao i u proljeće potrebne su jedno-dvije zaštite od plamenjače. Nakon nicanja dobro ga je zaštiti nekim od bakrenih preparata kod prvog okopavanja.

Ovaj krumpir je daleko bolji za skladištenje tijekom zime i lakše ga je sačuvati do proljeća. Osim toga nije, kao iskopan tijekom 5. 6. ili 7. mjeseca, iscrpljen velikim vrućinama. U priobalnom pojasu najidealnija sadnja je nakon prvih jesenjih kiša, a to je nakon blagdana Velike Gospe pa do prve dekade rujna. Zemlju je dobro ranije pripremiti kako bi odmorna dočekala sadnju.


Povezana biljna vrsta

Krumpir

Krumpir

Sinonim: krompir | Engleski naziv: Potato | Latinski naziv: Solanum tuberosum L.

Krumpir je višegodišnja zeljasta biljka. Potječe iz peruanskih Anda u kojima se uzgajao i prije 8 000 godina. U Europu su ga donijeli španjolski istraživači u 16. stoljeću i... Više [+]

Tagovi

Uzgoj Povrtlarstvo Sadnja Krumpir


Autor

Tomislav Drezga

Više [+]

Dugogodišnji suradnik brojnih časopisa kao što su: Nova Zemlja, Zadrugar, glasilo Zadružnog Saveza Dalmacije, Glas slavonije - Agro Glas, Gospodarski list, Nova zadruga. Novinarstvom se bavi od 1989. godine.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Stiglo nam je astronomsko proljeće. Jedna zanimljivost: sve do 2050. godine počinjat će 20.3. Između 2050. i 2100. godine naizmjence 19. i 20. ožujka, a tek nakon 2100. se početak proljeća opet vraća na 21. ožujka, piše na FB stranici Kad ć... Više [+]