Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ekološka rajčica
  • 07.04.2019. 07:30
  • Ferrara

Le Due Valli, najveći europski proizvođač ekoloških rajčica

Posjetili smo dinamičnu poljoprivrednu pokrajinu sjeverne Italije i donijeli priču o kooperaciji Le Due Valli koja je najveći europski proizvođač ekoloških rajčica

Foto: Vedran Stapić
  • 821
  • 63
  • 1

Ušće rijeke Po (Pad) u Jadransko more naseljavali su još stari Etrušćani. Tok vodotoka se kroz godine mijenjao, a u zadnjih stotinu ovdje je ljudska ruka kreirala brojne nove poljoprivredne površine. Ovdašnji su stanovnici kultivirali područje delte i tako stvorili najpotentniju poljoprivrednu regiju u Italiji.

Danas su tu u uzgoju sve kulture osim citrusa i maslina, a ova je regija prema zadnjim podatcima nacionalni broj jedan u uzgoju mrkve i šparoge.

Zanimljivo je kako je ovo područje ispod razine mora, a premrežava ga 4.300 kilometara kanala pa nije niti čudno kada mještani za svoju okolinu kažu da je mala Nizozemska.

Polovica njihove zemlje je u ratarskoj proizvodnji, dok je ovdje vrlo intenzivno prisutna proizvodnja različitog voća i povrća.

Valivo - domaća sorta rajčice 

"Ferrara je danas najvažnija talijanska poljoprivredna pokrajina", rekao je Nicola Martini voditelj marketinga kooperacije Le Due Valli koja bi u prijevodu glasila 'dvije doline' i dodao kako je agrar ovdje ozbiljna industrija, ali industrija s dušom.

Njihova kooperacija upravlja s 18.000 hektara što je gotovo 10% površina čitave regije. Ovdašnji proizvođači su se u prošlosti udružili i osnovali tvrtku koja je prije dvadesetak godina investirala u tvornicu za preradu rajčica, a koja je smještena između okolnih nasada.

Kratak put od zemljišta do preradbenih pogona im omogućuje transparentnost i kvalitetan finalno certificirani proizvod. Veliki dio njihove proizvodnje rajčice baziran je na domaćoj sorti 'Valivo', koju proizvode na otvorenom. Pri tome koriste vlastito sjeme uz podršku lokalne tvrtke koja ga obrađuje i priprema, a sve za potrebe njihove ekološke proizvodnje. 

"Danas naša kooperacija broji 40 proizvođača i mi smo najveći proizvođač ekološki uzgojene rajčice u Europi", kaže ponosno Martini te dodaje kako im je proizvodnja rajčica daleko isplativija, od ostalih kultura koje imaju u rotaciji.

2.500 hektara rajčice

Veliki je to sustav – samo pod rajčicom imaju 2.500 hektara, od čega 1.300 u certificiranoj ekološkoj proizvodnji s prosječnim prinosom od 60 tona po hektaru, za koju lokalni proizvođači dobiju 130 EUR po toni isporučene sirovine. 

U konvencionalnoj proizvodnji na 1.200 hektara prošle su godine ostvarili cijenu od 86 EUR-a po toni uz prinose od oko 100 tona po hektaru. 

Najveći kupci njihove prerađene rajčice su njemačke tvrtke koje proizvode sokove. Godišnje proizvedu koncentrata 10.000t kojega prodaju tim industrijama. Samo manji dio njihovih koncentrata i pasiranih rajčica ide u prodaju kroz trgovačke lance prema domaćinstvima pod brandom 'Emilia' kao organski proizvod od rajčica.

Rajčicu rotiraju u četverogodišnjem ciklusu plodoreda - svake 4 godine između kojih vrte žitarice, kukuruz i soju na sveukupno oko 7.000 hektara.

"Raste nam tržište ekoloških proizvoda, a najveći nam je izazov povećavati površine u toj proizvodnji zbog troškova prijelaznog perioda", otkrio nam je Valerio Rocchi, ovdašnji farmer i zaposlenik tvrtke u vlasništvu kooperacije.

Hektar skuplji od 30.000EUR-a

Zemlju delte rijeke Po su isušivali u fazama, te je davali lokalnim farmerima na korištenje, a koji su je dobili u vlasništvo tek nakon 30 godina kontinuiteta korištenja. Tako su dobili ljude u prostoru i to baš one koji se žale baviti proizvodnjom hrane.

Danas se prodajna cijena ovdašnje zemlje kreće od 30 do 35 tisuća EUR-a po hektaru, a koja se češće prodaje u blokovima od po 18 hektara (nastali izgradnjom kanalske mreže). Jedna takva jedinica može se kupiti za 600.000 EUR-a.

"Ovo područje delte rijeke Po je kroz povijest bilo veliko močvarno područje. Rijeka je i u više navrata mijenjala tok, koji su na koncu naši ljudi uredili", pokazujući u detalje arhivskih kartata, opisao je ovaj teren arhitekt Maricius Marcialis iz Ferrare. 

Ovaj grad nalazi se u sjevernoj Italiji, svega 40 kilometara sjeveroistočno od Bologne i glavni je grad istoimene pokrajine Ferrara u regiji Emilia-Romagna.


Fotoprilog


Tagovi

Valerio Rocchi Maricius Marcialis Ferrara Nicola Martini Ekološka rajčica Pasirana rajčica Koncentrat rajčice


Autor

Vedran Stapić

Više [+]

Jedan od osnivača Agrokluba. Bavi se organizacijom, razvojem novih proizvoda i rješenja, a s vremena na vrijeme, u trenucima inspiracije nešto i napiše :)

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Na prodaju cijelo selo u Španjolskoj

Salto de Castro, napušteno španjolsko selo u blizini granice s Portugalom, prodaje se po cijeni od 600.000 eura, objavio je Brussels Times. Prošle godine ga je za oko 300...

Više [+]