Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zlatna dolina
  • 22.10.2016. 12:00

Kupus može biti i (ne)profitabilna kultura

Ako mu se ne posveti potpuna pozornost od sadnje, kultivacije do pravovremenih zaštita, kupus se lako može pretvoriti u neprofitabilnu kulturu.

  • 3.499
  • 345
  • 0

Članovi Udruge klaster proizvođača povrća Zlatna dolina iz Požeško-slavonske županije ove godine su zasadili kupus na stotinjak jutara poljoprivrednog zemljišta. Do kraja ljeta činilo se kako će sezona premašiti očekivanja uzgajivača, no zbog velikih kiša situacija se promijenila. Urod i kvaliteta znatno su manji od planiranih.

"Prinosi su bili veći od 100 tona po hektaru, pogotovo kasnijih hibrida koji mogu dati glavice od četiri kilograma pa i teže. Međutim, zbog šteta od tuče, bolesti i kiše urod je smanjen za najmanje 30%, kad je riječ o jesenskim kupusima", rekao je Perica Oroz, predsjednik udruge.

Prinos kupusa manji od očekivanog

U usporedbi s povrćem poput cvjetače i brokule, kupus je manje zahtjevna kultura. Prema riječima našeg sugovornika, radi se o uzgoju za koji su se proizvođači specijalizirali i odlično savladali tehnologiju rada. No, ako mu se ne posveti potpuna pozornost od sadnje, kultivacije do pravovremenih zaštita, kupus se lako može pretvoriti u neprofitabilnu kulturu.

"Posebno ako dođe do značajnog pada cijena, kao ove godine. Od početne jedne kune po kilogramu proizvođači su za kasnije kupuse dobivali čak i manje od 50 lipa. Postavlja se pitanje je li ovo isplativa kultura. No, načelno je isplativa i nešto manje zahtjevna od drugih kupusnjača".

Zadovoljiti potrebe otkupljivača

Oroz zaključuje kako se proizvođači najčešće odlučuju za hibride koji ispunjavaju uvjete prerađivača.

"Imamo nekoliko velikih uzgajivača koji proizvode na par desetaka hektara i koji imaju ugovore s domaćim tvornicama za kiseljenje kupusa. Mislim da ovaj posao ima budućnost. Cilj nam je povećati površine i broj proizvođača kako bi većim dijelom zadovoljili potrebe otkupljivača kupusa za kiseljenje, ali i kupusa za konzumnu upotrebu. No, malo je onih koji će se ugovorno vezati u smislu otkupa jer je situacija na tržištu vrlo nestabilna i ne može se predvidjeti kada i u kojem trenutku će biti prava cijena kupusa".

Foto: © European Union 2016, Cornelia Smet


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Kupus Udruga klaster proizvođača povrća "Zlatna dolina" Požeško-slavonska županija Perica Oroz


Autorica

Maja Đurić

Više [+]

Novinarstvom se bavi već nekoliko godina, a specijalizacija su joj poljoprivredne teme. Suradnica je mnogih medija vezanih za agrar.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prijateljica mi šalje fotografiju rasade paradajza. Među njima su i moje presadnice.
Još malo će morati pričekati pa u zemljicu.
Do tada ih ona mazi i pazi, unosi i iznosi, čuva 🥰