• Proizvodnja krumpira
  • 22.02.2019. 16:30

Krumpir: Koje ga zemlje najviše proizvode i izvoze?

Nizozemska na svjetskom tržištu ima udio od 18% kada se govori o izvozu svježeg krumpira, govore podaci Međunarodnog trgovinskog centra (ITC). Na drugom je mjestu Francuska sa gotovo 14% te Njemačka s udjelom od 9%, vrijednosti izvoza 3,8 milijardi eura.

Foto: Pixabay/Didgeman
  • 591
  • 41
  • 0

Krumpir nas je prehranio, često čujemo od naših starih kojima je ovo povrće bilo važna namirnica i gotovo svaki dan na jelovniku. Hoćeš pečeni, kuhani, u piti, ispod peke. Uz sve se slaže i brzo zasiti. Nismo mi na ovim prostorima jedini ljubitelji krumpira - vole ga u cijelom svijetu. Ipak, istočna i srednja Europa prednjače

A kada govorimo o uzgoju krumpira, tu prednjači Nizozemska. Naime, ta zemlja na svjetskom tržištu ima udio od 18% kada se govori o izvozu svježeg krumpira, govore podaci Međunarodnog trgovinskog centra (ITC). Na drugom je mjestu Francuska sa gotovo 14% te Njemačka s udjelom od 9%, vrijednosti izvoza 3,8 milijardi eura. 

Još su dvije EU države među top 10 izvoznika svježeg krumpira - Belgija na 8. mjestu s udjelom od 4,8% te Velika Britanija na 10. mjestu s udjelom od 2,9%. 

Među top 10 svjetskih izvoznika krumpira je i Kina, na 4. mjestu, Egipat na 5., te SAD i Kanada na 6. mjestu. Na 9. mjestu je Iran sa 3,3% udjela u izvozu na svjetska tržišta. 

Nizozemska je i na prvom mjestu i po pitanju prerađenih proizvoda od krumpira, najčešće zamrznutog pomfrija, navodi Welt Exporte.  

Treba se podsjetiti da su krumpir u Europu u 16. stoljeću donijeli španjolski osvajači iz Južne Amerike. Na neugledan gomolj tadašnji Europljani nisu baš blagonaklono gledali, ali su ubrzo prepoznali veliku praktičnu i nutritivnu vrijednost krumpira zbog čega danas u Europi uživa veliku popularnost. 

Na sreću, mi imamo svoj, domaći krumpir, hoćeš lički ili međimurski. Zato, kad god možete, radije potražite domaći krumpir na policama trgovačkih centara, pijaci ili direktno od proizvođača iz svoje okoline. 


Tagovi

Proizvodnja krumpira Nizozemska Domaći krumpir Kupujmo domaće Top 10


Autorica

Maja Celing Celić

Maja Celing Celić

Maja je profesorica hrvatskog jezika i književnosti s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Također je hobi vrtlarica te urednica Agrokluba.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojeni oglasi