Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bejo Zaden
  • 01.06.2016. 16:30

Kristalka uvjerljiva vladarica HR tržišta!

Tvrtka Bejo Zaden otkrila nam je svježi pogled na salate!

  • 2.523
  • 316
  • 0

Sjemenska tvrtka Bejo Zaden d.o.o., jedina tvrtka kćer koja se bavi sjemenom povrća registrirana u Hrvatskoj, jučer je održala Dan salata koji je okupio stotinjak znatiželjnika koji su došli vidjeti što novoga Bejo Zaden Hrvatska nudi svojim klijentima.

Događaj je započeo u jutarnjim satima na OPG-u Maria Lasana u Petruševcu. Riječ je o obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu s gotovo pola stoljeća iskustva u proizvodnji zdravog i svježeg povrća sa sjedištem u južnom dijelu Zagreba. Proizvodnja u zaštićenim prostorima prostire se na 6.000 m2, dok se vanjska proizvodnja prostire na čak 15 ha. Salata obitelji Lasan prodaje se na policama Lidla i Spara širom Hrvatske.

Treća generacija poljoprivrednika na OPG Lasan

"Od sezonskih salata uzgajamo kristal, putar, Lollo rosso, hrastov list. Tu su i radič, endivija, rikola, matovilac, potočarka, ali i kupusnjače te ostale male kulture kao što su blitva, špinat, poriluk, mladi luk, peršin i celer", rekao nam je Mario koji je treća generacija koja se bavi poljoprivredom u obitelji Lasan.

Mario Lasan

"Posao sam preuzeo od oca i djeda. Njima je možda fizički bilo teže raditi, ali im se puno bolje isplatilo nego nama danas." Svaki poljoprivrednik zna kako uzgajanje povrća ne poznaje godišnji, bolovanja i slobodne dane. I Mario se tako svakog jutra budi prije pet, a radi se do 10, 11 sati navečer. Ponekad se radi i po cijelu noć, a na godišnji je već i zaboravio.

"Imam dvoje djece, ali nikad ne bih volio da se i oni bave ovim poslom. To je posao koji vam ne ostavlja vremena ni za obitelj, ni za prijatelje, ni za sebe. Cijeloga vas pojede."

Jedan od organizatora cijelog projekta je Toni Vitaljić, dipl. ing. agronomije koji u Bejo Zadenu radi kao prodajni predstavnik za zemlje južnoistočne Europe: "Glavni cilj ovog događaja je farmerima pokazati naš asortiman salata. Želja nam je bila da vide kako to izgleda u našim uvjetima te kako bismo pokazali što nudimo u odnosu na našu konkurenciju."

Toni Vitaljić

Batavia zauzima 95% tržišta

Na OPG-u Maria Lasana prisutni su mogli vidjeti 24 sorte salata, među kojima i bataviu (u narodu znanu kao kristalku), najpopularniju hrvatsku salatu koja zauzima čak 95% tržišta.

Već godinama batavia je broj jedan u hrvatskim kućanstvima, iako je prije to bila puterica. Puterica je svoju popularnost zadržala jedino na području Srbije koja je jedina zemlja na Balkanu u kojoj se proda više puterice od batavie. Za proizvođače bi bilo dobro da mogu prodati više puterice koja ima puno bolju tržišnu cijenu od kristalke. Npr. danas na jednu gajbu puterice možete prodati pet gajbi kristalke, dok je u prošlosti omjer bio obrnut.

Puterica drži tržište u Srbiji - tržišna cijena bolja!

"Bejo Zaden d.o.o. već desetljećima posluje u Hrvatskoj, a zajedno s uspostavom i razvojem Hrvatske, razvijala se i tvrtka. Previđamo da će se Bejo Zaden d.o.o. u sljedeće tri-četiri godine izjednačiti s konkurentima na tržištu salate. Jako vjerujemo u našu sortu Myrtel koja se može uzgajati u većem dijelu godine i za koju predviđamo da će napraviti veliki boom na tržištu salata", rekao nam je Toni.

Rumours sorta salate

Iako je cijena salate iz godine u godinu sve niža (cijena glave postiže 1.50 kuna) još uvijek je riječ o kulturi koja se rado uzgaja na hrvatskim poljima. To je zbog toga što za razliku od nekih drugih kultura, salata ima tri do četiri ciklusa na godišnjoj razini pa se još uvijek može zaraditi više nego na nekim drugim kulturama. Naravno, takav uzgoj zahtijeva i puno više truda.

Uz salatu obično ide uzgoj rajčice i paprike

Uzgoj voća i povrća zahtijeva puno više truda i muka nego što zahtijeva npr. ratarstvo. Onaj tko se odluči na uzgoj povrća mora biti spreman na posao od jutra do mraka, kao i da će uvijek morati nešto novo učiti jer takav uzgoj traži obrazovanog poljoprivrednika koji će znati kako se boriti protiv raznih bolesti.

Farmeri koji uzgajaju salatu u zatvorenim prostorima uz nju uglavnom uzgajaju papriku i rajčicu. U sklopu Dana salata tako je organiziran posjet OPG-u Krste Beneta na kojem se uzgaja rajčica sorte Toivo.

Prolazi samo ukusna rajčica

Kad je riječ o rajčici, hrvatski kupac je jako zahtjevan i na našem tržištu prolazi samo ukusna rajčica, dok hibridi puni vode slabo prolaze. Dalmacija ima idealno tlo za ovu biljku te su rajčice uzgojene na dalmatrinskom tlu uvijek sočnije od njihove kontinentalne braće. Razlog je što u primorskom dijelu Hrvatske ima dosta boćate vode, što dodaje jedan dio soli u rajčicu.

Svaka druga glavica je iz uvoza

Velika boljka hrvatske poljoprivrede pa tako i uzgoja salate je uvoz. Naime, svaka druga glavica salate koju vidite na policama hrvatskih trgovina, dolazi iz uvoza.

Žalosno je što u Hrvatskoj ima puno ozbiljnih proizvođača salate koji bi povećali svoju proizvodnju, ali zbog prezasićenosti tržišta uvoznim proizvodima ne usuđuju se odlučiti na takav korak.

U sklopu Dana salata organiziran je i posjet poljoprivrednom obrtu Agrosan koji djeluje od 2000. godine. Tvrtka danas zapošljava 10 stalno zaposlenih i 15 do 20 radnika u sezoni. Na 60 ha otvorene proizvodnje uzgaja se salata, kupusnjače, poriluk, patlidžan, celer, cikla i ostale manje kulture.

24 sorte salate na Danu salata, OPG Mario Lasan

Nizozemci vole već očišćenu salatu!

Nakon obilaska poljoprivrednih imanja, program se nastavio predavanjima u restoranu Zlatna medalja gdje je organiziran i svečani ručak. Toni Vitaljić tom je prilikom govorio o tehnologiji uzgoja salata, a nizozemski uzgajivač Dave Smit prisutnima je govorio o iskustvima s nizozemskog tržišta salata. Zanimljivo je napomenuti kako u Nizozemskoj gotvo 70% tržišta otpada na već očišćenu salatu koja se prodaje u kutijama i vrećicama, dok je u Hrvatskoj taj postotak zanemariv.

Naravno, razlog je bolja kupovna moć nizozemskih građana koji uz svoje plaće mogu sebi priuštiti kupnju unaprijed pripremljene salate, dok će hrvatski građani još neko vrijeme svoju salatu sami pripremati za ručak.


Fotoprilog


Tagovi

Dan salate OPG Lasan Bejo Zaden Kristal Putar


Autorica

Ivana Jurišić

Više [+]

Novinar u duši, ekonomist po struci. Sa 14-godišnjim iskustvom u uredništvu Zadarskog i Novog Lista, Ivana nam donosi zanimljive i dinamične priče, ali i informacije koje pomažu unapređenju sela i poljoprivrede.


Partner

Bejo Zaden d.o.o.

Soblinečka 35b, 10360 Sesvete, Hrvatska
tel: +385 1 6150 155, e-mail: info@bejo.hr web: http://www.bejo.hr/

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Hrvatska rosé vina osvojila 17 medalja Na najvećem specijaliziranom natjecanju za rosé vina na svijetu Concours Mondial de Bruxelles hrvatski vinari osvojili su17 medalja - 8 zlatnih i 9 srebrnih. Četiri zlatne medalje osvojile su dalmatins... Više [+]