Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita povrća
  • 22.04.2021. 09:00

Koprivina grinja posebno je neugodan štetnik u intenzivnoj proizvodnji jagoda i rajčica

Suzbijanjem grinja sprječavaju se velike štete u proizvodnji jagoda, rajčice i drugih povrtnica, ističu iz tvrtke AgroChem MAKS

Foto: Julijana Kuzmić
  • 1.683
  • 214
  • 0

Grinje se javljaju u svakom vegetacijskom ciklusu, obično u periodu visokih temperatura i suše, a u posljednje vrijeme svjedoci smo da se u obalnom dijelu Hrvatske javljaju vrlo rano u godini, u zaštićenim prostorima i na otvorenom.

Crveni pauk, koprivina grinja, ali i ostali štetnici ovog reda uzročnici su velikih šteta na voću, povrću i vinovoj lozi i predstavljaju izuzetno velik problem u suvremenoj poljoprivrednoj proizvodnji. Najveće štete grinje nanose u proizvodnji jagode u tunelima i na otvorenom, a posebno je veliki problem suzbijanje ovih tvrdokornih štetnika u plasteničkoj proizvodnji rajčice, zbog malog broja registriranih sredstava.

Brzo i dugo djelovanje na sve stadije

Kod primjene akaricida, posebno je važno da pripravci koji se koriste suzbijaju sve razvojne stadije štetnika, od jaja do odraslog oblika. Budući da se grinje brzo razmnožavaju, važno je da akaricidi djeluju brzo, ali i da njihovo djelovanje bude što duže. Upravo takvo rješenje nudi AgroChem MAKS d.o.o.

Akaricid nove generacije Acramite 480 SC je namijenjen suzbijanju štetnih grinja u povrćarstvu i voćarstvu. Sadrži potpuno novu djelatnu tvar bifenazat, koja omogućuje kvalitetnu kontrolu grinja zahvaljujući brzom djelovanju i naknadnoj rezidualnoj kontroli. Bifenazat pripada novoj kemijskoj skupini akaricida, pa Acramite predstavlja jedinstven alat za suzbijanje grinja koje su razvile otpornost na druge pripravke.

Djeluje na jaja i sve pokretne stadije štetnih grinja. Ako se koristi prema preporuci, kombinira visoku učinkovitost protiv štetnika i selektivnost na prirodne neprijatelje - grabežljive insekte i parazitske vrste, jer nema štetnog djelovanja na oprašivače i korisne kukce u biološkoj zaštiti. 

Niske doze i kratka karenca

Za suzbijanje pokretnih stadija i jaja štetnih grinja koristi se u količini 0,2-0,25 l/ha, uz utrošak 1000 l/ha vode. Dozvoljene su dvije primjene sredstva tijekom vegetacije, što je velika pomoć proizvođačima voća i povrća, koji su do sada imali vrlo ograničen broj akaricida na raspolaganju. 

Potrebno je naglasiti nisku dozu i izuzetno povoljnu cijenu ovog pripravka u odnosu na slične proizvode koji su se do sad nudili na hrvatskom tržištu. Važna je i kratka karenca od samo tri dana u svim kulturama u kojima ima registraciju – jagodi, rajčici, krastavcu, paprici i patlidžanu.

Ne uzrokuje fitotoksičnost ni u dozama jačim od preporučene. U praksi ima produženo djelovanje i do tri tjedna, što je vrlo važno kod suzbijanja štetnih grinja. 

Posebice valja istaći kako nije osjetljiv na temperaturu i sunčevu svjetlost, stabilan je u otopini i dobro se miješa s fungicidima i folijarnim gnojivima. 

Nakon uspješne registracije u jagodama i na plodovitom povrću, očekujemo proširenje registracije na jabuku, krušku, mandarinu, dinju i lubenicu.

Za dodatne informacije možete se javiti na neki od niže navedenih kontakata. 


Tagovi

Akaricid Suzbijanje grinja Zaštita povrća Acremite 480 EC AgroChem MAKS


Autor

Igor Gomezelj

Više [+]

Igor Gomezelj je diplomirani inženjer agronomije. U Agrochem Maksu radi kao stručni savjetnik i tim se poslom bavi već 17 godina. Od toga 12 u Agrochem Maksu.


Partner

AgroChem MAKS d.o.o.

Trg žrtava fašizma 6, 10000 Zagreb, Hrvatska
tel: +385 1 6608 633, fax: +385 1 6608 632, e-mail: info@agrochem-maks.com web: http://www.agrochem-maks.com