Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita bilja
  • 18.03.2023. 09:00

Koji su najznačajniji zemljišni štetnici krumpira?

Sve se više zabranjuje upotreba aktivnih tvari, među kojima su i zemljišni insekticidi. Adekvatne zamjene još nema.

Foto: Depositphotos/Xalanx
  • 2.468
  • 127
  • 0

U posljednje vrijeme u povrtnjacima velike štete čine kukci koji borave u tlu, dakle zemljišni štetnici. Najveće štete nanose korjenastim i gomoljastim, ali i drugim uzgajanim kulturama lomeći korijen ili stabljiku, odnosno njen početni dio koji se nalazi pri zemlji.

Najznačajniji zemljišni štetnici krumpira su: žičnjaci, rovac, sovice podzemljuše, grčice hrušta i druge.

Žičnjaci

Žičnjaci su jedni od najopasnijih štetnika u tlu. Radi se o ličinki, a naziv su dobili po žici kojoj najviše sliče. Posebno su prisutni u zemljištu gdje su ranije bile livade ili pašnjaci, te gdje se sijala lucerna i druge djeteline ili djetelinsko-travne smjese.

Žičnjaci su prisutni u svim uzgojnim područjima (Foto: Depositphotos/VladK213)

Imago žičnjaka boravi na cvjetovima livada, gdje polaže jaja u zemlju. Imaju ciklus razvoja jedne generacije kroz više godina, razvoj ličinke traje dvije do četiri godine. Žute su boje uskog i tvrdog tijela, dostižu dužinu do 35 mm.

Hrane se korjenom biljaka i vrlo su opasni štetnici krumpira, ali i mnogih drugih povrtnih i ratarskih kultura. Buše korijen ili gomolj krumpira hraneći se njegovim sadržajem, pri čemu on može biti potpuno ispresijecan hodnicima i bez tržišne vrijednosti. Prisutni su u svim uzgojnim područjima.

Hrušt izgrize gomolj

Drugi važan štetnik krumpira je hrušt odnosno njegova ličinka. Češće se nalazi u brdskom području. Štete čine ličinke (grčica) koje cijeli svoj život provode u zemljištu, a njen razvoj traje tri do četiri godine.

Hrušt se nerijetko hrani i cimom (Foto: Bigstockphoto/Yastremska)

Ličinke hrušta su veće i šire, bijele boje, nalaze se u tlu savijene zbog čega su i dobile naziv, ne buše hodnike već izgrizu površinski dio gomolja, koji ubrzo propada. Nerijetko se hrane i cimom.

Oba štetnika prezimljavaju u tlu, a ishranu započinju kad temperatura zemljišta dosegne između osam do 10 stupnjeva Celzijusa.

Sovice i rovac

Podgrizajuće sovice ili sovice podzemljuše također čine štete na gomolju krumpira. To su leptiri koji se hrane cvjetovima korova, a nijhove ličinke, tj. gusjenice, žive u tlu i čine štetu u povrtnjacima pregrizavši presadnice.

Rovac također spada u ovu grupu, voli rahla i umjereno vlažna tla pa se češće nalazi pored rijeka ili u tlima koja se natapaju. Štetu čine i imago i ličinka, hraneći se podzemnim dijelovima biljaka (gomolji, korijen, lukovice i dr ). Ne voli svjetlost, a u zemljištu pravi hodnike pri čemu presječe ili oštećuje organe biljaka.

Zaštita krumpira

Prije pristupanja bilo kakvim mjerama zaštite trebalo bi pristupiti pregledu tla. U slučaju prisustva ličinki štetočina trebalo bi primijeniti granulirane insekticide i to uz obaveznu inkorporaciju u zemljište.

Odlične rezultate je dao insekticid Force koji se primjenjuje prije sjetve u dozi od 12 do 16 kg /ha. Sadrži aktivnu tvar teflutrin, a u svom sastavu ima 10% N, 44% P te mikroelemente Mn 3% i Zn 2%, a pored toga što je insekticid, on je i gnojivo za startni razvoj s izraženim sadržajem fosfora. Ranije je u ponudi bio veći broj zemljišnih insekticida koji su bili više u granuliranom obliku, rjeđe u tekućem.

Međutim, sve se više zabranjuje upotreba aktivnih tvari, među kojima su i zemljišni insekticidi, a adekvatne zamjene istim dozvoljenim preparatima još nema, tako da je problema sa štetnicima na terenu sve više.

U ponudi su također i bio preparati. Zemljište treba tretirati, odnosno inkorporirati insekticid (ako se radi o granuliranom) prije sadnje. 


Tagovi

Žičnjaci Hrušt Rovac Zemljišni štetnici Štetnici krumpira Zaštita krumpira Sovice pozemljuše


Autorica

Danijela Plavšić

Više [+]

Inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom. Uvijek spremna na nove izazove u sektoru agrobiznisa. U stalnom kontaktu s poljoprivrednim proizvođačima i njihovim problemima.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Fruška gora se uveliko budi. Među skrivenim lepotama je i jezerce u Rivičkom potoku. Ljubičasti cvet je lekoviti plućnjak (Pulmonaria) od kojeg se prave čajevi protiv kašlja. Da li ste znali za ovo jezerce? Foto: Zoran Grco Grčić