Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • PZ Dubrava
  • 30.05.2019. 07:30
  • Zagrebačka, Vrbovac

Kišno vrijeme pogoduje sadnji povrća, prve glavice zelja ubirat će u srpnju

Zadrugari Poljoprivredne zadruge Dubrava nedaleko Vrbovca ovih dana na poljima sade kupus, a krumpir samo što im ne procvjeta. Vrijeme im u naravi ide na ruku, a u odnosu na prošlu, ove godine sa sadnjom povrća kasne tek deset dana

Foto: arhiva Matije Lackovića
  • 947
  • 229
  • 0

Iako je kišno vrijeme mnogim poljodjelcima zadalo glavobolje, u Poljoprivrednoj zadruzi Dubrava nedaleko Vrbovca radno je jer sadi se zelje, ono varaždinsko koje će dospjeti početkom rujna. Bit će na poljima zadruge i zelja kraće vegetacije, pa će se prve glavice ubirati već u srpnju. Kaže to Matija Lacković (27) agronom, specijaliziran za agrobiznis i ruralni razvitak i volonter predsjednik PZ koji je aktivan i na OPG -u Lacković.

Na hektar zemlje 40.000 sadnica zelja

Rade na obiteljskom mu gospodarstvu brat blizanac i roditelji, koji kao zadrugari na oko hektar zemlje sade oko 40.000 presadnica tog povrća. O tome hoće li se posao moći obaviti, agronom nam kaže kako ovih dana zemlja i nije prevlažna, jer zelju to odgovara kao i onima koji uzgajaju povrće. Možda su za papriku nezahvalniji vremenski uvjeti jer se na nju treba navući i folija, ali u naravi ova je situacija korisna za povrtlarstvo. U prvoj dekadi ožujka posadili su Lackovići na brdovitom i nagnutom terenu krumpir koji će im uskoro procvjetati, a nije mu naštetio ni mraz, pa se rast tog povrća dobro odvija.

Presadnice zelja 

"Teškoće s vlagom uglavnom prate one koji su posadili žitarice poput kukuruza i pšenice, jer se zbog vlage na njima javljaju bolesti lisne mase (gljivice), pa je slijedom toga smanjen urod, a i kvaliteta prinosa”, kaže on. Dodaje da je u toj kategoriji kada je o povrću riječ i češnjak. Zadrugari koji se okupljaju u združenoj proizvodnji uglavnom uzgajaju mrkvu, zelje, ciklu, batat, papriku baburu i rogu. Kako su prošle godine imali problema s naplatom jer im je otkupljivač kasnio s plaćanjem pola godine, ova će ljetina mrkve, cikle i krumpira biti zasađena na manje površine.

"Žalosno je da se poljoprivrednici muče, rade, pošalju robu na vrijeme i onda na isplatu čekaju pola godine", žali se mladi predsjednik zadruge.

Ugovor s Podravkom za otkup paprike

Ističe kako se nada da će ove godine bolje proći, jer ugovor su sklopili s Podravkom za otkup više tona paprike za ajvar i feferona. Sada su kaže iskusniji kada je o tom povrću riječ jer lani su je bile napale bolesti. Zbog njih međutim problema nema s uzgojem batata kojeg će saditi početkom lipnja, a plodovi će mu dospjeti za pedesetak dana. Ta povrtnica iz porodice slakova dobro uspijeva na dubrovačkoj zemlji koja je ilovasta, a odgovara mu toplo i vlažno vrijeme. Sadit će ga u zadruzi nakon paprike i feferona. O tome kako poboljšavaju tlo, Lacković kaže da to čine stajnjakom od junadi koji izvrsno hrani zemlju i poboljšava je, a šteta je, ističe, da ljudi taj važan segment proizvodnje zanemaruju. Uglavnom povrće sade strojno (zelje), a papriku i batat ručno, jer preko njih valja polagati i foliju. Kako uzgajaju papriku za ajvar upitali smo ga imaju li uz nju i patlidžana?

"U pravilu ga nemamo jer ga je svojedobno dok je bio u ponudi, uvelike napadala krumpirova zlatica, koja se više opredijelila za tu povrtnicu nego na krumpir”, otkriva nam agronom muke sa štetnicima. Trude se da poteškoća nema kada je o strojevima riječ pa ih polako nabavljaju od čega koristi imaju svi zadrugari. Pribavili su tako polagač folije za batat i papriku, a imaju i drugu mehanizaciju od traktora, plugova,freza za usitnjavanje zemlje i dr. Za sada još nisu uspjeli privući sredstva iz europskih fondova ali prijavili su se lani na tip operacije 6.1.1. iz Programa ruralnog razvoja za mlade poljoprivrednike u iznosu od 20.000 eura.

Aplicirali na natječaj iz Programa ruralnog razvoja

Ta je svota, dodaje, predviđena za one koji to rade uz neki posao odnosno 50.000 eura usmjereno je ljudima koji se samo bave poljoprivredom. Da bi na mjeru bespovratnih sredstava (još čekaju rezultate) mogli konkurirati, morali su kaže nam Lacković "zadovoljiti uvjete od toga da su mlađi od 40 godina na dan podnošenja Zahtjeva za potporu, odnosno da posjeduju odgovarajuća stručna znanja i vještine i da su po prvi put na poljoprivrednom gospodarstvu postavljeni za njegovog nositelja ali ne duže od 24 mjeseca, prije podnošenja zahtjeva”.

Kišno vrijeme odgovara povrćarima 

Sredstva iz tog programa, kaže naš sugovornik, osiguravaju među ostalim kupnju poljoprivredne mehanizacije, strojeva i opreme, domaćih životinja, višegodišnjeg bilja, sjemena i sadnog materijala ,građenje ili opremanje zatvorenih i zaštićenih prostora i objekata, podizanje novih i restrukturiranje postojećih višegodišnjih nasada i dr.


Fotoprilog


Tagovi

Povrće Matija Lacković Poljoprivredna zadruga Dubrava


Autorica

Snježana Kratz

Više [+]

Snježana ima bogato novinarsko iskustvo rada za razne medije. Fascinirana je eko proizvodnjom i zanimaju ju teme alternativnih kultura.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]