Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj povrća
  • 22.10.2022. 07:30

Kineski ljubičasti kupus: Lako se uzgaja i brzo raste

Već nakon 40 dana možemo brati listove i cvjetne stabljike.

Foto: Ranka Vojnović
  • 944
  • 57
  • 0

Kineski cvjetajući kupus ili hon tsai tai pripada porodici kupusnjača. Poznat je pod brojnim nazivima: ljubičasti choy sum, kosaitai, ljubičasto azijsko povrće. Uglavnom je nepoznanica na našim terenima, ali tko ga jednom proba, postaje zaljubljenik u njegov okus. 

Lako se uzgaja i brzo raste

Koriste se njegovi listovi, stabljike i cvjetni pupoljci. Može se jesti svjež ili termički obrađen. Odlikuje se ugodnim i blagim okusom.

Otporan na hladnoću

Vrlo je otporan na niže temperature. Lako se uzgaja i raste brzo. Može narasti od 30 do 40 cm. Njegovi neprijatelji su puževi golaći i buhači koji ga rado jedu i za kratko vrijeme mogu uništiti usjev. Ljubičasta boja stabljika se pojača što je vrijeme hladnije, najbolje na 14ºC, i tada će biti slađi.

Za sjetvu odaberite rahlo, plodno zemljište bogato organskom tvari s pH reakcijom između 6 i 7. Ne voli zabarena zemljišta.

Možete ga sijati u rano proljeće ili tijekom jeseni. Sjeme je sitno i sije se na dubinu od 0,5 cm. Na temperaturi od 24ºC niče za tjedan dana. Poslije nicanja, treba mu niža temperatura. Za rast mu ne odgovara više od 25ºC.

Cvjetovi Azijskog ljubičastog kupusa

Od sjetve do berbe prođe oko 40 dana pa se može sijati u nekoliko navrata, sukcesivno.

Ne podnosi sušu

Za proljetnu sjetvu može se uzgaja tiiz rasada i presaditi na otvoreno kad temperatura dostigne 10ºC. Tada biljke imaju dva dobro razvijena lista. Neophodno mu je najmanje 6 h Sunca za nesmetan rast i razvoj. Ne podnosi sušu.

Berba se obavlja kada počne cvjetanje. Beremo krupne listove i cvjetne stabljike.


Povezana biljna vrsta

Kupus kineski

Kupus kineski

Sinonim: - | Engleski naziv: Chinese cabbage | Latinski naziv: Brassica pekinensis (Lour.) Rupr.

Kupus kineski, kao što mu i ime kaže, potječe iz Kine. U Europu su ga donijeli misionari u 19. stoljeću. Isprva se koristilo orginalno ime pe-tsai, što na mandarinskom kineskom... Više [+]

Tagovi

Azijsko povrće Hon tsai tai Choy Sum Ljubičasti azijski kupus Kosaitai Kineski kupus Zdravo povrće


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Tomislavgradu je ovih dana završila berba grožđa u jedinom komercijalnom vinogradu @Knebu koji se proteže na 965 m nadmorske visine, što ga čini jedinstvenim u svijetu. Potvrdili su i iznimnu kvalitetu vina upravo zbog visoke nadmorske vi... Više [+]