AgroKlub.com

\

Povrćarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Povrćarstvo » Kina istražuje uzgoj povrća na Mjesecu

Kina istražuje uzgoj povrća na Mjesecu

Svemirska misija Change 4 space

Kina istražuje uzgoj povrća na Mjesecu

Datum: 13.01.2018. 10:30 |

1

Kategorija:

Povrćarstvo

Kontejner, koji će biti poslan, sadržavat će sjemenje, ali i jaja kukaca.

Kineska misija "Chang'e 4 space", koja će biti lansirana u lipnju ove godine, ponijet će, pomoću rakete "Long March 4C", satelit, koji će biti smješten 60.000 kilometara iza mjeseca. Kasnije će biti poslan "rover" - vozilo s daljinskim upravljanjem, kojem će satelit pomoći sigurno slijetanje.

Ovo će biti prvo slijetanje ikad na neistraženu površinu Mjeseca. Posebno je zanimljivo što će baš ovdje biti istraženo može li na mjesečevoj površini uspijevati - povrće! Rover će ponijeti vrtlarski alat.

Kontejner sa sjemenjem i kukcima

Kontejner, koji će biti poslan, sadržavat će sjemenje, ali i jaja kukaca. On je napravljen od posebne legure aluminija, a pokazat će kakav je proces rasta biljaka i kukaca na Mjesecu.

"Kontejner će sadržati krumpir, sjeme jastučca (Aubrieta deltoidea) i jaja svilene bube. Ideja je da kukci proizvedu ugljični dioksid, dok će krumpir i jastučak emitirati kisik, kroz fotosintezu. Zajedno bi trebali uspostavi ekosustav na Mjesecu", objasnio je dizajner kontejnera Zhang Yuanxun.

Ova saznanja bit će korisna i za istraživanje budućih eko baza na drugim planetima. "Kinezi pomiču granice ovakvim misijama", rekao je analitičar Brian Harvey, a prenosi Daily mail.

Foto: DasWortgewand / Pixabay

Broj pregleda članka: 232; Uspješnost članka: 30.6

Tagovi: Svemirska misija Change 4 space

Ključne riječi članka: kina, istrazuje, uzgoj, povrca, na, mjesecu, kontejner, mjesecu


Aleksandra Kekić

Svi tekstovi autora

Autorica Aleksandra Kekić

Urednik portala, diplomirani novinar i ljubitelj prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.