Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Cijena krumpira
  • 16.09.2017. 16:30

Katastrofalna kampanja španjolskog krumpira

Cijene potonule ispod onih u 2014. godini. Ugrožava ga i francuski krumpir.

Foto: Pixabay/Pexels
  • 875
  • 61
  • 0

Kampanja krumpira u španjolskom Castile-Leonu trenutno je u punom zamahu, no nalazi se u katastrofalnoj situaciji jer su cijene potonule ispod onih u 2014. godini, a sve zbog preklapanja žetvi i previše opskrbe krumpirom odjednom.

Marcos Martín, predsjednik Udruge operatera krumpira u Castile-Leonu rekao je da dok Segovia prodaje krumpir po pristojnim cijenama, na drugim mjestima cijenu ne dižu iznad pet ili šest centi po kilogramu. Smatra se da bi se cijena, s obzirom na troškove proizvodnje trebala kretati između 0,20 ili 0,22 eura po kilogramu za prvoklasni krumpir, navodi freshplaza.

Cijena krumpira je između 28. kolovoza i 3. rujna iznosila 11,27 eura na 100 kg, odnosno pala je za 9.55% u odnosu na tjedan ranije. Za usporedbu, cijena krumpira u istom tjednu, ali 2016. godine iznosila je 31,78 eura za 100 kg, u 2015. godini 16,63 eura za 100 kg, a u 2014. 12,42 eura.

Rješenje ne vide u skladištenju krumpira jer se u mnogim dijelovima Španjolske već sada prodaje krumpir iz Francuske koji je izravni konkurent te je ove godine na tržište došao ranije nego inače.

Foto: Pixabay/Pexels


Autorica

Maja Celing Celić

Više [+]

Hobi vrtlarica i zaljubljenica u prirodu s dugogodišnjim iskustvom u novinarstvu. Urednica je portala Agroklub.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Gudovcu živo na proljetnom sajmu. Jedni kažu da je skupo, dok drugi troše bez pitanja. Jedni su sretni s ovim terminom dok neki trgovci smatraju da treba biti ranije, prije sjetve. Kako god, i u ovom formatu od četiri dana, posjetitelja n... Više [+]