Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Uzgoj repe
  • 20.12.2015. 17:20

Kako uzgojiti repu - kraljicu povrtnjaka?

Nepravedno zapostavljena repa se danas vraća u našu ishranu. Odlikuje se lakim načinom uzgoja, sadrži malo kalorija i odlično djeluje na rad crijeva i može podmiriti dnevne potrebe vitamina C, A,B1, B2, B3, B9.

Foto: depositphotos.com
  • 784
  • 49
  • 0

Nekada nazivana "kraljicom povrtnjaka" repa Brassica rapa var. rapa se danas polako vraća iz zaborava. Pripada porodici kupusnjača kao kelj, kupus i korabica. Kao prehrambena namirnica repa se odlikuje izuzetno pozitivnim učinkom na peristaltiku crijeva. Izrazito je bogata vlaknima. U ishrani se koristi u svježem obliku, kao salata, kuhana, đuveđ, punjena, a može se čuvati tijekom zime uskladištena ili ukiseljena.

Sadrži širok spektar vitamina, minerala, proteina. Smatra se da 200 g repe u svakodnavnoj ishrani može nadopuniti dnevne potrebe za vitaminima kao što su C, A, B1, B2, B3,B9. Repa je vrlo ukusno povrće male kalorijske vrijednosti, 100 g repe sadrži samo 28 kalorija.

U prvoj godini repa razvija zadebljali korijen, koji se konzumira i lisnu rozetu, a u drugoj godini repa cvjeta i stvara sjeme. Sjeme je sitno, 1g sadrži do 400 sjemenki zadžava klijavost 5 godina. Korijen može biti okrugao ili valjkast, a boja na površini može biti žuta, bijela, krem, ljubičasta, sa crvenim (ljubičastim) vrhom i bijelim donjim dijelom. Unutrašnjost korijena je bijele ili žute boje.

Kako pravilno uzgajati repu?

Repa je povrtnica koja se brzo razvija. Za ljetnu potrošnju sije se od ožujka i travnja, a za jesensku i zimsku potrošnju krajem lipnja i početkom spnja. Repa za rast traži dovoljno vlage i pH neutralno zemljište. Vrlo je osjetljiva na nedostatak vlage i tada korijen postaje grub i gorak. Ukoliko je zemljište kiselo, repa je osjetljivija na bolesti i štetočine i skraćuje joj se vrijeme čuvanja u skladištu. Repa ne voli direktnu gnojidbu stajnjakom i dolazi u drugoj godini nakon gnojidbe. Ukoliko se gnoji stajnjakom, formira šupalj korijen. Dobre predkulture za repu su krumpir, krastavac, rajčica, a dobri susjedi su neven, grašak, grah, špinat, zelena salata.

Sjetva se obavlja na gredicama visine 10 do 15 cm. Razmak u redu je 5 cm, a između redova 40 cm. Može se posijati i na manji međuredni razmak od 20 cm, ali se tada razmak u redu povećava od 5 do 10 cm. Za 1 m² potrebno je 0,3 g sjemena koje se sije na dubinu od 1,5 do 2cm. Na optimalnoj temperaturi od 18ºC repa niče za 3 do 5 dana. Minimalna temperatura nicanja je od 2 do 5ºC. Da bi se olakšala sjetva, sitno sjeme se miješa sa pijeskom u omjeru 1:10. Mlada biljka može izdržati i kratkotrajni mraz od -2 do -3ºC, dok su starije biljke nešto otpornije i mogu izdržati i -5ºC. Optimalna temperatura za rast i razvoj se kreće do 20ºC. Najbolje joj odgovaraju umjereno topla ljeta.

Repu je potrebno redovito zalijevati i gnojiti. Tijekom sadnje može se na 1 m² dodati i 100 g pepela koji pozitivno djeluje na repu. Nakon 5 do 6 tjedana može se repa vaditi iz zemlje. Najbolje je repu vaditi kada je promjer korijena od 7 do 10 cm i tada je najukusniji, a može se vaditi i kada je sitniji 4 do 5 cm. Za jesenju i zimsku potrošnju vadi se iz zemlje tijekom rujna i listopada.

Veoma su ukusni i mladi listovi repe. U tu svrhu tokom zime, kada se repa vadi iz zemlje, pojedino korjenje ponovo zasaditi u teglu i staviti na toplo i svijetlo mjesto. Na ovaj način ćemo isforsirati formiranje mladih listova.

Zaštita repe

Najčešća i najopasnija štetočina repe su buhači, posebno za mlade biljke. Štete od njih se prepoznaju po malim, sitnim rupicama koje prave na listovima. U stanju su da za 3 dana potpuno unište usjev repe. Biljke se mogu posipati pepelom ili tretirati različitim biljnim pripravcima od duhana, bijelog luka, nevena, ljute paprike. Također, buhači ne vole vlažno i malčirano zemljište. Osim buhača, vrlo često se na repi primjećuju i lisne uši, posebno u proljetnoj proizvodnji.

Ljekovito svojstvo

Repa se odlikuje nizom dobrih osobina. Ona pomaže kod pročišćavanja krvi, doprinosi mršavljenu, od nje se priprema odličan tonik za kožu lica, potpomaže peristaltiku crijeva, ublažuje kašalj, dobro djeluje na urinarni sustav, ubija bakterije. Odlična je kao zamjena za crnu rotkvu kada se priprema lijek za kašalj s medom. Umjesto rotkve izdubi se repa i u nju doda med. Ovaj pripravak je blažeg okusa i djeca ga radije uzimaju od pripravka s rotkvom.

Kiseljenje kao način čuvanja

Za zimsku potrošnju repa se pored skladištenja u podrumima i ostavama može i ukiseliti. Dovoljno ju je dobro oprati, oguliti i naribati na krupno. Naribanu repu slagati u teglu ili plastično burence. Priprema je slična pripremi kupusa ribanca. Slaže se sloj repe koji se malo posoli i pritisne i tako sve do vrha posude. Repu je potrebno na kraju nečim pritisnuti i zatvoriti. Nakon 2 do 3 tjedna repa će se ukiseliti. Pripaziti da li je repa pustila dovoljno vlastitog soka da u njemu ogrezne.

Foto: depositphotos.com;sc-images


Tagovi

Kraljica povrtnjaka Kupusnjače Uzgoj repe Zaštita repe Repin buhač Povrćarstvo


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]