Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena salata
  • 18.09.2017. 07:30

Kako uzgajati salatu u plasteniku bez grijanja

Optimalna temperatura za uzgoj ovog povrća je od 15°С do 20°C. Salatu je potrebno stalno opskrbljivati vodom. Loše reagira na suh zrak.

Foto: anaterate / Pixabay
  • 1.023
  • 62
  • 0

Zelena salata je kultura koja podnosi niske temperature. To je kvalificira za proizvodnju u plastenicima bez dopunskog grijanja. Važno je odabrati pravu sortu ili hibrid, ali je podjednako bitno i uspostaviti optimalne uvjete uspjevanja ovog povrća.

Temperatura

Optimalna temperatura za uzgoj salate je od 15°С do 20°C. Uz dobru zaštitu ova proizvodnja može biti uspješna i ako je nešto niža. Biljke će se dobro razvijati i kada je temperatura tijekom dana oko 12°С, a noću oko 7°С. U fazi lisne rozete, salata podnosi temperaturu i do -5°С.

Osvjetljenost

Biljkama je neophodna i dobra osvjetljenost, jer se bez dobrog osvjetljenja produžava vegetacija i obrazuju se rastresita glavica u kojoj se povećava i sadržaj nitrata.

Vlažnost

Savjetodavac dipl.ing. Ljubodrag Pantelić kaže da su potrebe salate za vlagom velike, pogotovu u ranim fazama razvoja i tijekom formiranja glavice, pa je treba stalno opskrbljivati vodom. Potrebno je voditi računa da vlažnost ne bude prevelika, jer će utjecati na porast i razvoj glavice.

Duže zadržavanje vode na površini može dovesti do truljenja donjeg lišća, a mogu se pojaviti i bolesti, kao što je botritis ili sklerocija. Salata loše reagira na suh zrak - razvija se rozeta loše kvalitete.

Foto: anaterate / Pixabay


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.