Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zelena salata
  • 18.09.2017. 07:30

Kako uzgajati salatu u plasteniku bez grijanja

Optimalna temperatura za uzgoj ovog povrća je od 15°С do 20°C. Salatu je potrebno stalno opskrbljivati vodom. Loše reagira na suh zrak.

Foto: anaterate / Pixabay
  • 1.023
  • 62
  • 0

Zelena salata je kultura koja podnosi niske temperature. To je kvalificira za proizvodnju u plastenicima bez dopunskog grijanja. Važno je odabrati pravu sortu ili hibrid, ali je podjednako bitno i uspostaviti optimalne uvjete uspjevanja ovog povrća.

Temperatura

Optimalna temperatura za uzgoj salate je od 15°С do 20°C. Uz dobru zaštitu ova proizvodnja može biti uspješna i ako je nešto niža. Biljke će se dobro razvijati i kada je temperatura tijekom dana oko 12°С, a noću oko 7°С. U fazi lisne rozete, salata podnosi temperaturu i do -5°С.

Osvjetljenost

Biljkama je neophodna i dobra osvjetljenost, jer se bez dobrog osvjetljenja produžava vegetacija i obrazuju se rastresita glavica u kojoj se povećava i sadržaj nitrata.

Vlažnost

Savjetodavac dipl.ing. Ljubodrag Pantelić kaže da su potrebe salate za vlagom velike, pogotovu u ranim fazama razvoja i tijekom formiranja glavice, pa je treba stalno opskrbljivati vodom. Potrebno je voditi računa da vlažnost ne bude prevelika, jer će utjecati na porast i razvoj glavice.

Duže zadržavanje vode na površini može dovesti do truljenja donjeg lišća, a mogu se pojaviti i bolesti, kao što je botritis ili sklerocija. Salata loše reagira na suh zrak - razvija se rozeta loše kvalitete.

Foto: anaterate / Pixabay


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lipo Josipovo - lipa sva godina: Što još kažu narodne izreke?

Spomendan svetog Josipa obilježavamo danas, 19. ožujka. Uz ovoga sveca vezano je niz narodnih mudrosti koje služe kao svojevrsna prognoza vremena. Neke od njih objavljene...

Više [+]