Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Proizvodnja kupusa
  • 03.11.2018. 10:30

Kako što duže sačuvati kupus poslije branja?

Kupus namijenjen za čuvanje uglavnom se bere ručno. Obrane glavice ne treba izlagati sunčevim zrakama, već se one mogu prskati vodom u obliku spreja do pakiranja, da ne bi došlo do dehidriranja i pregrijavanja.

Foto: Pixabay / Brett_Hondow
  • 1.683
  • 21
  • 0

Berba je posljednja operacija u proizvodnji kupusa i ona se obavlja pri punoj tehnološkoj zrelosti tog povrća. Kako naglašava diplomirana inženjerka poljoprivrede Ljiljana Vuksanović, beru se samo biljke s dobro formiranom i zavijenom glavicom. Ona napominje da odlaganje berbe za samo nekoliko dana može dovesti do pucanja glavica i povećanja mogućnosti za pojavu bolesti koje prouzrokuje gljiva Alternaria, što dovodi do omekšavanja glavica naročito po vlažnom vremenu. S druge strane, prema njenim riječima, berba nedozrelih glavica smanjuje prinos i umanjuje životni vijek kupusa tijekom čuvanja.

Vrijeme trajanja tehnološke zrelosti kupusa ovisi i od klimatskih uvjeta

Objašnjava da se glavičasti kupus može brati ručno, polumehanizirano i mehanizirano. Ručna berba se obavlja sukcesivno, pa su kod ranih sorti uobičajene dvije do tri berbe, dok kod srednje ranih i kasnih sorti imamo jednu do dvije berbe. Vrijeme trajanja tehnološke zrelosti kupusa ovisi i od vanjskih temperatura, dodajući da ljeti taj period traje kraće, dok je u jesen relativno duži. Glavice se beru pregibom u jednu stranu i rezanjem nožem. Nož za berbu mora biti oštar, jer se tako smanjuje broj pokušaja pri rezanju glavica, a stablo treba prerezato ravno s dva do četiri rozetna lista, koja zatvaraju glavicu.

Mehanizirana berba više namijenjena za procese prerade

Za mehaniziranu berbu kupusa površina parcele treba biti ravna, razmak između redova mora biti jednak i ravnomjeran, redovi trebaju biti pravi. Glavice trebaju u isto vrijeme sazrijevati i biti sličnih dimenzija, da bude velika tvrdoća glavica i približno ista visina stabla. Mehanizirana berba najčešće se provodi jednofazno, primjenom jednorednog ili dvorednog kombajna. Mehanizirana berba je puno brža od ručne, ali može dovesti do povreda glavica i više je namijenjena za procese prerade nego za svježu upotrebu. Cilj selekcije je da se dobiju biljke koje u što kraćem roku uspiju zaviti glavice što će omogućiti mehaniziranu berbu.

Berba glavica sorti počinje kad prvi ovojni list na glavici pukne

Trenutak berbe kod hibrida i sorti kupusa je različit, pa je kod hibrida berba uglavnom jednokratna, dok kod sorti glavice kupusa sazrijevaju neujednačeno, te je berba višekratna, a tehnološka zrelost jedne sorte razvučena je na dva do tri tjedna. Berba glavica sorti počinje kada prvi ovojni list na glavici pukne i kad je na parceli nekoliko glavica sa sličnim efektom, 30%-40% glavica te sorte je tehnološki zrelo s dobrom zbijenošću, pa se za 10-14 dana organizira druga berba, a potom, ovisno od agroklimatskih uvjeta, za tjedan-dva i treća berba.

Pakiranje u kartonske kutije ili mrežaste vreće

Kupus namijenjen za čuvanje se uglavnom bere ručno. Obrane glavice ne treba izlagati sunčevim zrakama, već se one mogu prskati vodom u vidu spreja do pakiranja da ne bi došlo do dehidriranja i pregrijavanja. Kupus se najčešće pakira u kartonske kutije i mrežaste - nec vreće u koje stane 25-30 kilograma. Pravilno pakiranje i čuvanje je neophodno radi osiguranja svježine kupusa. To povrće je najbolje čuvati u hladnjači s kontroliranom temperaturom od 0ºC i relativnom vlažnošću od 95%. Kasne sorte kupusa dugo se i dobro čuvaju u kućnim uvjetima i trapovima. Trapovi ili jame su vrlo ekonomičan način za skladištenje kupusa i trap treba koristiti neposredno pred pojavu mrazeva. Jesenski kupus može dobro podnijeti prve jesenske mrazeve i bolje ga je što duže zadržati dok su noćne temperature povoljne.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Kupus Berba Skladištenje Čuvanje Sorte Hibridi


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Pšenica k'o na Markovo, repica skoro pa ocvala, zemlja suha, Sunce upeklo...
Što li će biti od ove godine.