Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Sakupljanje sjemena
  • 05.08.2019. 16:30

Kako sakupiti sjeme patlidžana?

Najbolje je da sami sakupljamo sjeme patlidžana s biljaka iz naših vrtova. Ovo sjeme ima bolju klijavost i možemo u potpunosti biti sigurni od koje sorte imamo sjeme.

Foto: Pixabay/rocknevis
  • 1.570
  • 77
  • 0

Jedna poznanica me zamolila da napišem kako se sakuplja sjeme patlidžana, ali se nadam da će tekst poslužiti i svima koji žele sačuvati sjeme određene sorte koju uzgajaju.

Poštujte zahtjeve patlidžana

Da ne biste svake godine kupovali novo sjeme i da sačuvate sjeme sorte koju želite uzgajati i dalje, najbolje je da sami sakupite sjeme iz plodova koje ste uzgojili. Sakupljeno sjeme ima nekoliko prednosti:

 
  1. 100% ste sigurni da je to sjeme određene sorte. Naravno, ako ispoštujete neka pravila uzgoja patlidžana.
  2. Ovako sakupljene sjemenke imaju bolju klijavost od kupljenih sjemenki
  3. Sjeme sorte sakupljeno s biljaka iz vašeg vrta se već prilagodilo uvjetima mikroklime u vrtu.

Kako bi dobili sjeme određene sorte potrebno je ispoštivati pravilo da se biljke iste sorte patlidžana sade zajedno. Patlidžan je samooplodna vrsta i za oprašivanje mu nisu neophodne pčele, ali ako su biljke različitih sorti posađene zajedno, može doći do unakrsne oplodnje uslijed djelovanja vjetra i kukaca.

Ne ostavljajte sjeme hibrida

Važno je da za ostavljanje sjemena ne koristite hibride, odnosno ako ste kupili sjeme s oznakom F1 to znači da je u pitanju hibrid. Hibridi ne prenose svoje osobine na potomstvo. Zbog toga što su nastali križanjem, hibridi daju potomstvo, sljedeću generaciju biljaka, s osobinama roditeljskih sorti, s različitim svojstvima, manje uroda i slično.

Zato za sjeme birajte samo sjeme sa sortnih biljaka. Na taj način ćete osigurati da se vjerno prenose osobine iz generacije u generaciju.

Prostorna udaljenost usjeva različitih sorti treba biti najmanje 20m. Kako bi bili 100% sigurni da ćemo sačuvati sortnu čistoću, udaljenost između usjeva dvije sorte treba biti 150m.

U malim vrtovima teško je ispoštovati prostornu izoliranost i često se koriste improvizirani zidovi od agroplatna ili usjevi većih biljaka koje su posađene između parcela sa različitim sortama patlidžana.

Odaberite kvalitetne plodove

Za sakupljanje sjemena uvijek odaberite najbolje biljke i s njih najbolje plodove koji su karakteristični za sortu. Odaberite dobre biljke i namjenski ih ostavite da donesu plodove za sjeme. S jedne biljke možete ubrati dva ili tri ploda koje ostavite da u potpunosti dozriju. Ostale cvjetove i plodove uklonite kako bi biljka sva hraniva trošila na ishranu plodova namijenjenih za sjeme. Nikad ne uzimajte plodove s biljaka na kojima su vidljivi simptomi zaraze.

Zrele sjemenke ćete dobiti iz plodova patlidžana koje ostavite na bljci čak do prvog mraza. Ukoliko plodove uberete ranije, sjemenke se neće stići u potpunosti razviti. Ako morate plodove ubrati ranije, dobro je da ih ostavite u prostoriji da sjemenke dozore.

Plodovi spremni za uzimanje sjemenki su mekani. Odreže se gornji i donji dio ploda u kojem nema sjemenki, a za sakupljanje sjemena se koristi samo srednji sloj koji je bogat sjemenom.

Po načinu sakupljanja patlidžan je između paprike i rajčice. Sjeme je potrebno isprati od pulpe (mesa), ali nije potrebna fermentacija kao kod rajčice.

Kako najbolje sačuvati sjeme rajčice?

Najjednostavniji način je da središnji dio patlidžana narežete na kocke koje zatim potopimo u vodi i rukama izgnječimo pulpu koja će isplivati na površinu zajedno sa šturim sjemenkama. Zdravo sjemenje će pasti na dno. Sjeme dobro isprati u cjedilu.

Pošto se rezanjem dosta sjemena ošteti, može se u vodi prstima razdvajati sjeme od pulpe. Na taj način ćemo dobiti veću količinu neoštećenih sjemenki samo je proces dugotrajniji.

Nakon ispiranja sjeme staviti da se suši poput sjemena paprike ili fermentiranog sjemena rajčice. Sušenje se obavlja u sjeni na mjestu s dobrom ventilacijom. Istresemo sjeme na papir u jednom sloju i ostavimo da se suši. Kada se sjeme osuši nakon nekoliko dana, dužina sušenja zavisi od temperature zraka, sjeme se pakira u papirnate vrećice.


Povezana biljna vrsta

Patlidžan

Patlidžan

Sinonim: - | Engleski naziv: Eggplant | Latinski naziv: Solanum melongena L.

Patlidžan se uzgaja na površinama manjim od onih za rajčicu i papriku. U zemljama Afrike i Azije, kao i na Mediteranu cijeni se kao korisno povrće i nazivaju ga mesom jer je... Više [+]

Tagovi

Patlidžan Uzgoj patlidžana Sakupljanje sjemena Kako sakupiti sjeme Sjeme patlidžana


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Prodajemo jabuke sorta jonagold prince za proizvodnju soka. Cijena 1,20 kn /kg Također prodajemo jabuke vrhunske kvalitete sorte idared i jonagold prince , veće količine iz naših voćnjaka o kojima brinemo i radimo već 20 godina. Cijena po d... Više [+]