Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Kupus
  • 21.10.2018. 09:00

Kako proizvesti sjeme kupusa

Preporuka je da se uzgaja jedna sorta, domaća, kako prilikom izbora izvodnica ne bi došlo do miješanja sorti, što može biti štetno za kvalitetu sjemena. 

Foto: Flickr / Forest and Kim Starr
  • 4.442
  • 120
  • 0

Kupus je dvogodišnja biljka, pa tako tek u drugoj godini donosi plod, odnosno sjeme. Zbog toga je za proizvodnju sjemena ranog kupusa potrebno pripremiti izvodnice.

Kada kupus zavije glavicu, obilježe se vidno najbolje glavice i ne režu se za potrošnju. One bi trebale biti čvrste, neoštećene, a najbolje su one srednje veličine. Preporuka je da se uzgaja jedna sorta, domaća, kako prilikom izbora izvodnica ne bi došlo do miješanja sorti, što može biti štetno za kvalitetu sjemena. 

"Kada se glavice potpuno razviju, vade se iz zemlje zajedno s korijenom, a vanjski slobodni listovi se otkidaju. Prilikom trapljenja, cijela glavica treba dobiti izgled kupe", objašnjava dipl. ing. Mira Miljković.

Sjetva se obavlja u lipnju, sadnja tijekom proljeća ili jeseni
Sjetva ranih sorti za proizvodnju sjemena obavlja se u lipnju, rasađuje u srpnju, da bi stigle za vađenje u listopadu i studenom. Savjetuje se odabir otvorenih i sunčanih, ali ne i vjetrovitih položaja. Zemljište treba biti lako, dobro pripremljeno, i da nije direktno gnojeno stajnjakom.

"Ako se sadnja vrši u jesen, plugom se izvuku duboke brazde na 50-60 cm razmaka u koje se ukoso poležu izvodnice do 50 cm međusobno udaljene. Prilikom otvaranja druge brazde prethodne se izvodnice zagrnu. Na kraju se sve glavice dobro nagrnu zemljom preko glave na 10-15 cm debljine. Ukoliko glavice nisu dobro nagrnute mogu stradati od hladnoće", upozorava Miljkovićeva.

Dodaje da se u proljeće, kada otopli, zemlja odgrne, trulo lišće oko korijena odbaci, a zemlja dobro pritisne uz same žile. One glavice koje nisu potjerale ili napukle, razrežu se na tjemenu s dva unakrsna ne duboka reza. "Ako se sadnja sjemenjača obavlja s proljeća, postupak je isti, samo se zemlja ne nagrće na glavice", napominje Mira Miljković.

Izvodnice se preko zime utrape na otvorenom polju ili u zatvorenom prostoru u podrumu ili plasteniku. Tijekom zime taj prostor prozračite i provjerite u kakvom je stanju da ne dođe do razvoja bolesti ili napada štetnika. U proljeće, i to što ranije, presadite kupus u vrt da iskoristi zimsku vlagu i nastavi rasti. 

Sjeme se bere u lipnju

Kupus je potrebno njegovati tijekom vegetacije, a to podrazumijeva: okopavanje, prašenje, nagrtanje oko korijena, a po potrebi kolčenje i vezivanje.
Sjeme kupusa stiže za berbu u lipnju, čim većina komuški dobije žuto-smeđu boju, a sjeme plavkasto-crnu boju. Ne treba čekati da sve sjeme dozri, jer će ono s donjih grana, koje je najbolje, prezreti i ispasti.

"Berba se vrši rano ujutro, rezanjem biljaka do korijena i slaganjem na plahte na kojima se i prenose, a zatim ostave u tankom sloju da se dobro prosuše. Sjeme se pakira u papirne vrećice", zaključuje Miljkovićeva.


Povezana biljna vrsta

Kupus

Kupus

Sinonim: - | Engleski naziv: Cabbage | Latinski naziv: Brassica oleracea L. convar. capitata (L.) Alef. var. capitata L.

Kupus je dvogodišnja zeljasta biljka iz porodice (Brassicaceae) koja razvija veliki pup nastao savijanjem lišća. Prve godine stvara vegetativne organe, a druge cvjetno stablo i... Više [+]

Tagovi

Kupus Sjeme kupusa Izvodnice


Autorica

Aleksandra Kekić

Više [+]

Urednica portala, diplomirana novinarka i ljubiteljica prirode. Omiljena izreka: Tko smije taj može, tko ne zna za strah, taj ide naprijed.