Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rasadnička proizvodnja
  • 18.12.2016. 15:00

Kako proizvesti kvalitetne presadnice paprike?

Proizvodnja kvalitetnih presadnica paprike je temelj uspješnog uzgoja paprike i zbog toga se ovoj proizvodnji treba posvetiti velika pažnja.

Foto: Pixabay.com
  • 5.104
  • 533
  • 0

Paprika je povrtna kultura koja vuče porijeklo iz Srednje i Južne Amerike, a to je svrstava u toploljubive kulture. Za svoj rast i razvoj zahtijeva visoke temperature i druge odgovarajuće uvjete kao što su neutralno ili slabo kiselo tlo te dovoljno svjetlosti. Zbog dugog perioda rasta paprika se u našim uvjetima najčešće uzgaja iz presadnica kao jednogodišnja biljka.

Proizvodnja presadnica skraćuje vrijeme rasta u polju, biljke ranije plodonose. O kvaliteti presadnica ovisi ii kvaliteta biljaka koje se uzgajaju na otvorenom polju ili plasteniku. Samo kvalitetna presadnica može dati biljke otporne na bolesti, štetnike, vremenske prilike i visoke rodnosti. Proizvodnji presadnica treba posvetiti pažnju, jer je ona temelj uspješnog uzgoja paprike.

Važnost pravovremene sjetve

Za proizvodnju kvalitetnih presadnica potrebno je obratiti pažnju na zahtjeve paprike u smislu kvalitete supstrata, temperature zraka, temperature supstrata, osvjetljenosti, vlažnosti supstrata. Sjeme treba biti dobre kvalitete, ujednačeno, dezinficirano. Poželjno je sjeme prije sjetve potopiti u čaj kako bi sjemenjača omekšala i ubrzalo klijanje i nicanje.

Paprika neće niknuti ako je temperatura zraka ispod 20ºC. Isto tako, neće niknuti ni kada je temperatura zraka iznad 35ºC.

Sjetvu treba obaviti pravovremeno. Period rasadničarske proizvodnje od sjetve sjemena do rasada spremnog za sadnju traje od 50 do 60 dana ovisno o sorti. Vrijeme sjetve sjemena treba uskladiti sa vremenom sadnje u plasteniku ili u polju kako rasad ne bi prerastao. Ovisno o namjeni proizvodnje paprike, hoće li biti posađena u plasteniku ili na otvorenom polju, proizvodnja presadnica paprike može biti:

  • rana,
  • srednje rana i
  • kasna.

Rana proizvodnja presadnica namijenjena je proizvodnji paprike u plastenicima sa grijanjem. Sjetva se obavlja krajem prosinca, tijekom siječnja i početkom veljače. Ovakva proizvodnja zahtijeva i odgovarajuće uvjete i sredstva. Najveći broj proizvođača proizvodi srednje rani rasad sa rasađivanjem početkom svibnja na otvorenom i prvu berbu krajem lipnja.

Postoje razne tehnike proizvodnje rasada. Rasad može biti: čupane presadnice sa golim žilama, pikirani rasad, presadnice u kontejnerima, presadnice u jiffy razgradivim saksijama, ili u tresetnim kockama.

Čupane presadnice su tradicionalni način proizvodnje. Odlikuje ih jednostavnost proizvodnje, ali ovaj način ima i niz nedostataka: teža je zaštita od pojave bolesti (virusne bolesti i bolesti truleži presadnica se lako šire), prilikom čupanja oštećuje se korijen mlade paprike, velika gustina biljaka (mali vegetacijski prostor).

Traži optimalnu temperaturu

Proizvodnja pikiranog rasada dominantna je na našim prostorima i uz to što zahtijeva dosta uloženog rada. Pikiranjem malih biljčica paprike osiguravamo prostor za neometan rast. Biljčice se pikiraju kada pored kotiledonih listića imaju prve prave listove. Prije pikiranja biljčice se zaliju kako bi se izbjeglo oštećenje korijena. Dubina sadnje prilikom pikiranja je do kotiledonih listića, ne dublje.

Kaljenje rasada je mjera koja doprinosi kvaliteti rasadnica i uspjehu presađivanja.

Kod proizvodnje presadnica paprike treba znati da paprika neće niknuti ako je temperatura zraka ispod 20ºC. Isto tako, paprika neće nići ni kada je temperatura zraka iznad 35ºC. Temperatura supstrata treba biti između 18 i 24ºC. Optimalna temperatura zraka je oko 25ºC i kreće se od 22 do 28ºC. Noćne temperature trebaju biti nešto niže, ali ne smiju pasti ispod 15ºC, jer tada paprika prestaje s rastom. Nakon klijanja temperatura se snižava da bi se ponovo povećala. Temperature vode za zalijevanje treba biti iznad 20ºC. Relativna vlažnost zraka treba biti 60 do 70%.

Period klijanja i nicanja je pod utjecajem temperature. Paprika klija i niče za 6 do 7 dana pri temperaturi od 28 do 32ºC. Ukoliko je temperatura 22ºC niče tek za 20 dana. Kaljenje rasadnica je mjera koja doprinosi kvaliteti rasadnica i uspjehu presađivanja.

Prije sadnje rasadnice je potrebno prekaliti. Kaljenje rasadnica je neophodna mjera navikavanja rasada na vanjske uvjete. Nekaljen rasad može stradati od noćnih temperatura, od sunca može dobiti ožegotine i biti potpuno spaljen. Sam proces kaljenja rasada započinjemo dva tjedna prije sadnje u negrijan plastenik ili na otvoreno polje. Rasadnice se provjetravaju i snižava se temperatura. Dobro kaljene rasadnice brže se prilagođavaju novim uvjetima i biljke neometano nastavljaju sa rastom. Rasadnice koje nisu kaljene podložne su stresu, pojavi bolesti i napadu štetnika.

Karakteristike kvalitetnih rasadnica paprike

Kod kvalitetnih rasadnica paprike biljka je visoka 16 do 20cm, elastičnog stabla sa 6 do 10 listova. Korijen treba biti dobro razvijen, listovi trebaju biti sjajni i zeleni. Prisutni kotiledoni listovi, jer njihovo odsustvo pokazuje da je rasad bio pod stresom. Na rasadnicima ne smiju biti prisutna oštećenja od štetnika ili simptoma od biljnih bolesti.

Foto: Pixabay.com


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.