Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Paprika
  • 22.06.2024. 14:00

Kako papriku prihranjivati tijekom većih potreba za vodom?

Kao i kod svake druge biljke i kod paprike je neophodno osigurati dovoljno hrane tijekom cijelog razdoblja vegetacije, a posebno u vrijeme povećanih potreba za vodom.

Foto: Đorđe Lalić
  • 31.260
  • 1.606
  • 0

Paprika je najosjetljivija na nedostatak vlage u tlu poslije presađivanja i u fazi cvjetanja i razvoja plodova. Nakon ukorjenjivanja treba ju zaliti s oko 20-30 l/m2. Kontrolu stanja usjeva obaviti nakon pet do sedam dana i ako je potrebno popuniti prazna mjesta i ponoviti navodnjavanje, navodi stručnjakinja za povrćarstvo Gordana Marušić.

Navodnjavanje može biti sustavom kap po kap, koji se smatra i najefikasnijim jer osigurava optimalan odnos vode i zraka u tlu, kao i dobro ukorjenjivanje biljke. Preko ovog sustava, ukoliko je potrebno prihranjivanje mogu se dodati vodotopiva mineralna gnojiva.

Tradicionalni sustav navodnjavanja je potapanjem i brazdama, dok se umjetna kiša koristi samo u slučaju da ne postoji druga mogućnost, naglašava Marušić.

Važnost navodnjavanja istaknuo i proizvođač Dejan Čula. Kod ovog povrća je bitno da konstantno ima vode, pogotovo kada je u cvijetu, ali i tijekom plodonošenja i zametanja plodova.

Kako prihraniti?

Kao i kod svake druge biljke i kod paprike je neophodno osigurati dovoljno hrane tijekom cijelog razdoblja vegetacije, a posebno u vrijeme povećanih potreba za vodom.

Svaka faza podrazumijeva i određenu količinu hraniva. Tijekom ukorjenjivanja, potrebno je dodati fosfor (1:4:1) čime se pospješuje razvoj korijena, a njegov značaj se povećava ukoliko je zemljište hladnije. Fosfor je bitan i konstantno prisutan sve do i tijekom cvjetanja.

Navodnjavanje može biti sustavom kap po kap (Foto: Julijana Kuzmić)

Nakon ove faze, dolazi do početnog porasta i zametanja plodova. Tada je neophodno osigurati ujednačen odnos NPK hraniva (1:1:1), sve do početka intenzivnog cvjetanja i oplodnje. Do prve berbe treba dodavati kalij i dušik (2:1:3), čime se pospješuje boja, okus, kvaliteta i trajnost plodova, ističe stručnjakinja.

Pojačati kalij do kraja berbe

Potrošnja dušika se povećava s povišenim temperaturama i jačom svjetlošću. Tijekom intenzivnog plodonošenja, pa do kraja berbe, treba učestaliti kalij (2:1:4). Fertigacijom i folijalnom prihranom treba dodavati i kalcij jer njegov nedostatak dovodi do truleži na vrhu ploda.

Do kraja berbe, povećati unos kalija (foto: Njegoš Stojadinović)

Nakon svakog prihranjivanja neophodno je navodnjavanje, zbog unošenja gnojiva u zemljište, kao i međuredno kultiviranje i okopavanje, čime se omogućava dostupnost dušika biljkama.

Folijalna prihrana je također poželjna jer se njome osigurava bolji porast, ali i zdravstveno stanje biljke, zaključuje Gordana Marušić.


Tagovi

Navodnjavanje paprike Gordana Marušić Prihranjivanje paprike Folijarna prihrana NPK u ishrani paprike Kap po kap


Autorica

Julijana Kuzmić

Više [+]

Diplomirana novinarka koja je svoju specijalnost pronašla u agro novinarstvu. U poslu i životu vodi se Nietzscheovom formulom sreće: jedno "da", jedno "ne", jedna prava linija, jedan cilj...